Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci sa generálneho prokurátora pýtali na kauzu uneseného Vietnamca. Podľa neho sa vo veci stále koná
Zdielať na

Poslanci sa generálneho prokurátora pýtali na kauzu uneseného Vietnamca. Podľa neho sa vo veci stále koná

BRATISLAVA / V parlamente to iskrilo, aj keď schôdza sa začne až na budúci týždeň. Poslanci sa totiž generálneho prokurátora pýtali na kauzu uneseného Vietnamca. V čase, keď bol ministrom vnútra Robert Kaliňák, mal byť zneužitý slovenský vládny špeciál na prevoz vietnamského podnikateľa do Moskvy. Ani štyri roky po prepuknutí kauzy sa však vyšetrovanie neskončilo.

Kauza únosu vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom ku ktorému malo dôjsť ešte za Ficovej vlády ožíva v týchto dňoch na nemeckých súdoch a s tým sa presúva po dlhej dobe do parlamentu. Generálny prokurátor poslancom vysvetľoval, ako je na tom v súčasnosti vyšetrovanie. Viacerí členovia ústavnoprávneho výboru si totiž myslia, že o kauze u nás nemáme dosť informácií a nebyť ďalšieho procesu v Berlíne, prípad by spal. 

A kým prokuratúra tvrdí, že prípad vyšetruje, MZV zvažuje, že rozmrazí vzťahy s Vietnamom. Zo stanoviska, ktoré nám rezort diplomacie zaslal, vyplýva, že je to najmä z dôvodu hospodársko- ekonomického a investičného potenciálu Vietnamu. V prípade dodnes nevypovedal bývalý prezident Andrej Kiska, ktorý o kauze verejne hovoril. Má sa tak stať až na budúci týždeň.

"Jeden z mojich ochrankárov prišiel za mnou, aby mi oznámil, že vie o tom, že bol unesený Vietnamec našim vládnym lietadlom. Sám som nevedel, čo s touto informáciou, lebo sa mi to zdalo neuveriteľné," povedal bývalý prezident SR Andrej Kiska. To, že vietnamský podnikateľ bol na našom území aj vo vládnom špeciáli, už skonštatovali nemecké súdy. Nevedia však, či šlo o úmysel. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák svoju účasť kontinuálne popieral.

"To, či tam bol ten prítomný alebo onen prítomný a kto za to môže, sa ešte dozisťuje, ale ten samotný stav, že vládnz špeciál bol použitý na spáchanie TČ, k tomu dochádya aj nemecká justícia," uviedol poslanec NR SR Milan Vetrák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy