Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nové drogové testy vodičom odhalia návykové látky v tele do 60 sekúnd
Zdielať na

Nové drogové testy vodičom odhalia návykové látky v tele do 60 sekúnd

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra urobilo ďalší krok k zníženiu nehodovosti na cestách. Vyhlásili verejné obstarávanie na nákup drogových testerov. Dlho očakávané opatrenie polície sa tak už čoskoro stane realitou. Ministerstvo na to vyčlenilo viac ako tri a pol milióna eur.

Policajti okrem alkoholu za volantom často riešia aj drogy. Ak má napríklad hliadka podozrenie, že je vodič pod vplyvom omamných a psychotropných látok, tak smeruje do nemocnice na laboratórne vyšetrenie. "V prípade, že sa vodič odmietne podrobiť takémuto vyšetreniu, tento skutok je kvalifikovaný ako trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky," vysvetlil riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ Tomáš Vrábel.

Po novom ale už budú mať policajti kontroly uľahčené. Domnienku strážcov zákona potvrdia alebo vyvrátia drogové testery. "Ministerstvo vnútra tento týždeň spustilo verejné obstarávanie na testy, ktoré majú detekovať omamné a psychotropné látky. Predpokladaná hodnota zákazky je 3,66 milióna eur a zároveň pôjde približne o 200-tisíc kusov takýchto testov," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Testery by mali po odobratí slín do šesťdesiat sekúnd odhaliť, či má vodič v sebe napríklad kokaín, extázu, heroín, pervitin, marihuanu či hašiš. "Zistiť sa to dá aj po niekoľkých dňoch či už v slinách, krvi, moči alebo vo vlasoch. Sedatíva a marihuana sa udržia v telesných tekutinách aj niekoľko dní po požití," povedal riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Otázkou teda zostáva, či policajti budú vodičov na drogy testovať aj náhodne alebo iba v prípade podozrenia. "Chceme ale zdôrazniť, že pôjde o skríningové vyšetrenie, to znamená, že takýto test bude realizovaný zo slín. Pre presné určenie tohto parametru bude musieť tento človek ísť na lekárske vyšetrenie, ktoré bude následne realizované z krvi," dodala Eliášová. Záujemcovia o účasť vo verejnej súťaži môžu svoje ponuky predkladať do 20. decembra. Drogové testery by mohli byť realitou už v prvých mesiacoch budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy