Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dobrovoľníci prišli s nápadom, ako pomôcť Ukrajine s dodávkou elektrickej energie. Zapožičajú im elektrocentrály
Zdielať na

Dobrovoľníci prišli s nápadom, ako pomôcť Ukrajine s dodávkou elektrickej energie. Zapožičajú im elektrocentrály

KYJEV / Dobrovoľníci z Česka prišli s nápadom, ako pomôcť ukrajinským mestám s dodávkou elektrickej energie. Združenie Cesta naděje života vyhľadáva v Česku aj na Slovensku veľké elektrocentrály, ktoré zapožičiavajú pre Ukrajinu. Ide o miliónové zariadenia, ktoré dokážu dodať elektrinu nemocniciam a domácnostiam. Aktuálne pripravujú prevoz už tretej elektrocentrály. Plánujú ju pripojiť v oblasti pri Kyjeve.

Nápad poslať na Ukrajinu výkonnú elektrocentrálu poháňanú naftou vznikol popri humanitárnej pomoci, ktorú organizácia Cesta naděje života začala posielať od začiatku vojny. Marián Bizub podniká v Česku a zamestnával Ukrajincov. Väčšina z jeho chlapov od februára bojuje na fronte.

"Každý pomáha Ukrajine, ale my sme zvolili vzorec priamo pripojiť centrálu k energosústave, kde by centrála napájala nemocnicu, školy a prebytok by šiel do civilného obyvateľstva," povedal zakladateľ Cesty naděje života Marián Bizub. Ide o špecifickú pomoc a plánom je napojiť výkonnou elektrocentálou mesto alebo obec, v ktorom je napríklad nemocnica s chirurgiou. Ide o zariadenia menšie než malá garáž. Tak ako jedna, ktorá nedávno skončila v ukrajinskom meste Bučač. Na Ukrajinu ju požičal známy internetový predajca pôsobiaci aj na Slovensku.  

"Leje sa do nej nafta, mení sa v nej olej ako v aute a cez pokročilejší systém riadenia sa vyrába elektrina, ktorá je plnohodnotná a plne použiteľná pre napájanie domácností, nemocníc alebo fabrík," informuje technologický manažér internetového obchodu Martin Jakubec. Lekári tak budú môcť vykonávať operácie v čase, keď majú výpadok energie. Tie sú v krajine počas dňa niekoľkohodinové, niekde nie je elektrina celé dni. 

V oslobodených oblastiach Ukrajiny elektrikári renovujú zničené elektrické vedenia. Elektrina znamená svetlo, teplo, možnosť si navariť a iné základné potreby pre život ľudí vo vojnovej Ukrajine. A to Rusi vedia, preto útočia permanentne aj na elektroinfraštruktúru. Podľa zakladateľa združenia sú aj na Slovensku firmy či inštitúcie, ktoré takéto elektrocentrály určite majú, nevyužívajú ich a možno by ich chceli Ukrajincom požičať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy