Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
338. deň na Ukrajine: Rusko v čase vojny porušuje základné princípy ochrany detí, uviedol vysoký komisár OSN
Zdielať na

338. deň na Ukrajine: Rusko v čase vojny porušuje základné princípy ochrany detí, uviedol vysoký komisár OSN

BRATISLAVA / Rusko počas uplynulého dňa vystrelilo na Ukrajinu 70 rakiet, z ktorých 47 bolo zničených. Vo svojom rannom hlásení to uviedol ukrajinský generálny štáb. Ukrajinskí obrancovia podľa svojho velenia, 26. januára odrazili útoky ruskej armády pri jedenástich obciach na východe krajiny, konkrétne pri troch obciach v Luhanskej a ôsmich v Doneckej oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vo svojom nočnom príhovore uviedol, že na odvrátenie ruskej palebnej sily sú potrebné ďalšie zbrane. Dodal, že triumfy v bitke o Donbas boli kľúčové pre oslabenie ruskej armády na Ukrajine.

Rusko v čase vojny porušuje základné princípy ochrany detí

Rusko v čase vojny porušuje "základné princípy ochrany detí" tým, že dáva ukrajinským deťom ruské pasy a posiela ich na adopciu. V rozhovore pre agentúru Reuters zverejnenom v piatok, 27. januára, to uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Rozhovor s Grandim sa po skončení jeho šesťdňovej cesty po vojnou zničenej krajine uskutočnil v kancelárii Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) v Kyjeve.

Komisár uviedol, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal jeho úrad, aby urobil viac v rámci pomoci zmieneným deťom z okupovaných oblastí. "Dať im ruskú štátnu príslušnosť alebo ich poslať na adopciu je v rozpore so základnými princípmi ochrany detí vo vojnových situáciách. Toto je niečo, čo sa deje v Rusku a nesmie sa to diať," povedal Grandi. Zelenskyj po stredajšom stretnutí s Grandim vyzval na vytvorenie mechanizmov zameraných na obranu a návrat detí a dospelých deportovaných do Ruska, ako aj na potrestanie zodpovedných. Grandi uviedol, že jeho úrad nedokázal odhadnúť počet detí, ktoré dostali pasy alebo boli poslané na adopciu, keďže prístup k informáciám v Rusku je extrémne obmedzený. Moskva označila obvinenia, že z okupovaných ukrajinských území uniesli do Ruska deti, za nepravdivé. 

Belgicko pošle Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote takmer 94 miliónov eur

Belgicko oznámilo, že pošle Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 93,6 milióna eur. V piatok to uviedol belgický premiér Alexander De Croo. Informoval o tom denník The Guardian. Belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová vyhlásila, že najnovší balík pomoci bude obsahovať protilietadlové rakety zem-vzduch, protitankové zbrane, guľomety, granáty a ďalšiu muníciu. Niektoré z nich budú pochádzať zo skladov belgických ozbrojených síl a ďalšie Brusel kúpi od belgických zbrojných podnikov. Dedonderová ale nespresnila, o aké množstvo zbraní pôjde. Šéfka belgického rezortu obrany dodala, že Belgicko Ukrajine pošle aj obrnené džípy a nákladné autá. Všetky vozidlá sú schopné prevádzky alebo sa čoskoro podrobia kompletnému servisu. Belgicko už vrátane najnovšieho balíka poskytlo Ukrajine väčšiu vojenskú pomoc, než ktorejkoľvek inej krajine.

EÚ predĺžila ekonomické sankcie v reakcii na agresiu Ruska voči Ukrajine

Rada Európskej únie predĺžila v piatok sankčné opatrenia voči viacerým sektorom ekonomiky Ruskej federácie o ďalších šesť mesiacov. "V platnosti tak zostanú najmenej do 31. júla 2023," informuje TASR. Tieto sankcie EÚ zaviedla v roku 2014 v reakcii na kroky Ruska narúšajúce stabilitu situácie na Ukrajine. Od februára 2022 ich v dôsledku vojenskej agresie Ruska voči Ukrajine výrazne rozšírila. V súčasnosti pozostávajú z celého spektra opatrení týkajúcich sa ekonomických sektorov vrátane obmedzení v oblastiach obchodu, financií, technológií, tovaru s dvojakým využitím, priemyslu, dopravy a luxusného tovaru. "Zahŕňajú tiež zákaz dovozu alebo prepravy ropy po mori a určitých ropných produktov z Ruska do EÚ, vyradenie niektorých ruských bánk zo systému SWIFT a pozastavenie vysielania a licencií viacerých dezinformačných kanálov podporovaných Kremľom," píše sa v tlačovej správe Rady EÚ. Únia okrem ekonomických sankcií proti Rusku zaviedla aj ďalšie opatrenia v reakcii na jeho destabilizujúce kroky voči Ukrajine. Patrí k nim obmedzenie ekonomických vzťahov s nelegálne anektovaným Krymom a oblasťami Ukrajiny, ktoré vláda tejto krajiny nemá pod kontrolou, sankcie proti jednotlivcom a firmám i diplomatické opatrenia.

Rusko zavádza moskovský čas v štyroch okupovaných oblastiach Ukrajiny

Okupované časti štyroch ukrajinských oblastí, ktoré Rusko vlani v septembri nezákonne anektovalo, budú musieť používať moskovský čas. "Uviedlo to ruské ministerstvo priemyslu a obchodu," napísala v piatok spravodajská stanica Sky News.

"Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť sa stanú súčasťou ruského druhého časového pásma," píše sa v príspevku ministerstva zverejneného na platforme Telegram. Podľa neho už bol vláde doručený návrh zákona týkajúci sa tejto záležitosti. Stanica CNN pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin v septembri 2022 ohlásili, že Moskva zaberie takmer pätinu ukrajinského územia a milióny tamojších obyvateľov budú "navždy" ruskými občanmi. Ešte pred vyhlásením anexie sa konali tzv. referendá o pripojení k Ruskej federácii, ktoré AôE Západ i Kyjev označili za podvodné. Ani jednu z uvedených štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny, Rusko neovláda v plnom rozsahu.

Ukrajina žiada vylúčenie Djokovičovho otca z turnaja Australian open

Ukrajinský veľvyslanec v Austrálii, Vasyľ Myrošnyčenko, v piatok vyzval organizátorov tenisového turnaja Australian Open, aby zakázali vstup do dejiska turnaja Srdjanovi Djokovičovi, otcovi srbského tenistu Novaka Djokoviča, pre pózovanie s priaznivcami ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR správu prevzala za agentúry AFP. "Mala by mu byť odobratá akreditácia. Je na Novakovi a jeho tíme, aby to vyriešili a napravili," povedal Myrošnyčenko.

Zároveň srbského tenistu vyzval, aby sa osobne ospravedlnil a objasnil svoj postoj k ruskej invázii na Ukrajinu. Na platforme YouTube bolo vo štvrtok, 26. januára, zverejnené video, na ktorom vidno Srdjana Djokoviča vedľa muža držiaceho ruskú vlajku s podobizňou Putina. "Otec Novaka Djokoviča urobil odvážne politické vyhlásenie," píše sa v titulku. Srbskí tenisoví reportéri potvrdili, že išlo o otca Novaka Djokoviča. Podľa austrálskeho denníka The Age mal Djokovič po srbsky povedať: "Nech žije Rusko." Organizátor turnaja Tennis Australia vo štvrtok vyhlásil, že bude pokračovať na presadzovaní pravidiel vstupu do dejiska turnaja, Melbourne Parku, bez toho, aby priamo riešil incident s Djokovičovým otcom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy