Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
337. deň na Ukrajine: Rusko vypálilo na Ukrajinu 30 rakiet, na väčšine územia je vyhlásený letecký poplach
Zdielať na

337. deň na Ukrajine: Rusko vypálilo na Ukrajinu 30 rakiet, na väčšine územia je vyhlásený letecký poplach

KYJEV / Rusko vo štvrtok ráno vypálilo vyše 30 rakiet na ciele po celej Ukrajine v rámci najnovšej vlny útokov. Ukrajina vo štvrtok ráno vyhlásila letecký poplach na väčšine územia a oblastné úrady varovali obyvateľov pred prípadnými raketovými útokmi Ruska. Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že rozhodnutie západných krajín poskytnúť Ukrajine moderné tanky znamená, že sú účastníkom konfliktu. Tanky Leopard, ktoré Nemecko sľúbilo Ukrajine v boji proti ruskej invázii, prídu Kyjevu "koncom marca, začiatkom apríla", oznámil vo štvrtok nemecký minister obrany Boris Pistorius.

​Rusko vypálilo na Ukrajinu vyše 30 rakiet, tvrdí ukrajinská armáda

Rusko vo štvrtok ráno vypálilo vyše 30 rakiet na ciele po celej Ukrajine v rámci najnovšej vlny útokov. Oznámila to ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian. "Očakáva sa vyše 30 rakiet, ktoré sa už začali objavovať na niektorých územiach. Protivzdušná obrana pracuje," uviedol hovorca ukrajinskej armády Jurij Ignat. Dodal, že ráno vzlietlo šesť ruských lietadiel Tupolev-95, ktoré rakety vypálili. Ukrajinská armáda tiež informovala, že v noci na štvrtok zostrelila 24 dronov iránskej výroby. "Z východného pobrežia Azovského mora bol podniknutý útok bezpilotnými lietadlami. Podľa predbežných informácií nepriateľ použil 24 Šahídov (druh iránskych dronov). Všetkých 24 bolo zničených," uviedlo ukrajinské letectvo.

Na väčšine územia Ukrajiny vyhlásili letecký poplach

Ukrajina vo štvrtok ráno vyhlásila letecký poplach na väčšine územia a oblastné úrady varovali obyvateľov pred prípadnými raketovými útokmi Ruska. Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK pre nebezpečenstvo raketového útoku oznámila núdzové odstávky dodávok elektriny v hlavnom meste Kyjev a okolí a tiež v Odeskej a Dnepropetrovskej oblasti. Samospráva v Kyjeve vo štvrtok ráno oznámila, že počas noci "bolo vo vzdušnom priestore Kyjeva zostrelených približne 15 nepriateľských dronov".

Kremeľ: Dodávka západných tankov je už "priam účasť" v konflikte na Ukrajine

Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že rozhodnutie západných krajín poskytnúť Ukrajine moderné tanky znamená, že sú účastníkom konfliktu. "Európske hlavné mestá a Washington neustále vydávajú vyhlásenia, že posielanie rôznych druhov zbraní vrátane tankov v žiadnom prípade neznamená zapojenie do nepriateľských akcií. S týmto dôrazne nesúhlasíme. V Moskve sa to vníma ako priama účasť v konflikte a vidíme, že sa to rozrastá," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom.

Nemecko: Tanky Leopard prídu na Ukrajinu koncom marca, začiatkom apríla

Tanky Leopard, ktoré Nemecko sľúbilo Ukrajine v boji proti ruskej invázii, prídu Kyjevu "koncom marca, začiatkom apríla", oznámil vo štvrtok nemecký minister obrany Boris Pistorius. Povedal to na návšteve vo výcvikovom priestore nemeckých vojakov v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko. Výcvik ukrajinských vojakov na nemeckých bojových vozidlách pechoty (BVP) Marder sa začne do niekoľkých dní, dodal tiež Pistorius. Dodal, že aj "výcvik v používaní tankov Leopard sa začne o trochu neskôr" na území Nemecka.

Berlín v stredu súhlasil s dodávkou moderných tankov Leopard 2 nemeckej výroby po týždňoch intenzívneho nátlaku Kyjeva a mnohých spojencov. Ukrajine poskytne 14 tankov Leopard 2 A6 zo zásob Bundeswehru, oznámil kancelár Olaf Scholz v nemeckom parlamente. Takisto dá súhlas iným európskym krajinám, aby Ukrajine mohli poslať tieto tanky nemeckej výroby vo svojej výzbroji. Cieľom je rýchlo vytvoriť na Ukrajine "dva prápory tankov Leopard 2", spresnil Scholz.

Zalužnyj: Ukrajinská armáda zostrelila väčšinu rakiet, ktoré vypálilo Rusko

Ukrajinská armáda zostrelila vo štvrtok 47 z 55 rakiet, ktoré na ciele na Ukrajine vypálilo Rusko. Oznámil to na sociálnej sieti Telegram vrchný veliteľ ukrajinskej armády generál Valerij Zalužnyj. "Ruská federácia dnes opäť podnikla rozsiahly raketový útok na územie Ukrajiny," uviedol.

Podľa Zalužného vypálilo Rusko vo štvrtok na územie Ukrajiny 55 rakiet z lietadiel Тu-95, stíhačiek Su-35 a MiG-31K, ale aj z lodí v Čiernom mori. Dodal, že išlo napríklad o rakety s plochou dráhou letu CH-101, podzvukové CH-55 alebo Kindžal a Kalibr. "Protivzdušná obrany Ozbrojených síl Ukrajiny zostrelila 47 rakiet, z toho 20 v okolí hlavného meste," uviedol Zalužnyj na Telegrame s tým, že štyri riadené rakety CH-59 nedosiahli cieľ.

Paríž: Francúzsko, ani jeho spojenci nie sú vo vojne s Ruskom

Francúzsko ani jeho spojenci nie sú vo vojne s Ruskom, vyhlásilo vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí v Paríži po tom, ako západné krajiny vrátane Nemecka a USA rozhodli o dodávkach bojových tankov pre ukrajinské sily brániace sa proti ruskej vojenskej ofenzíve. "Nie sme vo vojne s Ruskom a rovnako nie sú ani naši partneri," povedala hovorkyňa francúzskeho rezortu diplomacie Anne-Claire Legendreová. Zdôraznila, že dodávky vojenského materiálu Kyjevu neznamenajú, že Západ útočí na Rusko.

Legendreová reagovala na slová šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej, ktorá v stredu hovorila o dôležitosti koordinovanej vojenskej pomoci pre Kyjev zo strany západných partnerov. "Rozhodujúce je, že to robíme spoločne a nehádžeme v Európe vinu jeden na druhého, pretože vedieme vojnu proti Rusku, a nie proti sebe navzájom," uviedla Baerbocková.

Ďalšia vlna raketových útokov a náletov dronov na Ukrajinu si vyžiadala 11 obetí

Ďalšia vlna ruských raketových útokov a náletov bezpilotných lietadiel si na Ukrajine vyžiadala 11 obetí na životoch a najmenej 11 zranených. Hovorca ukrajinskej Štátnej služby pre mimoriadne situácie Olexandr Chorunžij vo vysielaní ukrajinskej televízie uviedol, že masívne raketové útoky ruskej armády, ktorým v noci na štvrtok predchádzali nálety dronov, zasiahli 11 regiónov Ukrajiny.

Podľa rozhlasovej Stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) boli výbuchy hlásené napríklad z Dnepropetrovskej, Záporožskej a Kyjevskej oblasti, ako aj v blízkosti prístavu Odesa a vo Vinnyckej oblasti. Primátor hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko potvrdil, že explózie zaznamenali aj priamo v ukrajinskej metropole. Podľa dostupných informácií si ostreľovanie Kyjeva vyžiadalo najmenej jednu obeť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy