Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obeťou leteckého nešťastia je aj bývalý sólista SND, deň predtým oslávil 34. narodeniny
Zdielať na

Obeťou leteckého nešťastia je aj bývalý sólista SND, deň predtým oslávil 34. narodeniny

Archívna reportáž

BRATISLAVA/NEPÁL / V Nepále sa v nedeľu zrútilo lietadlo so 72 ľuďmi na palube. Obeťou tragického pádu bol aj bývalý sólista Slovenského národného divadla Ruan Calum Crighton. Smutnejšie je to o to, že deň pred tragédiou oslávil 34. narodeniny.

"V Balete SND pôsobil od roku 2008 do roku 2013, najskôr v baletnom zbore a veľmi rýchlo sa stal sólistom. Za tých päť rokov vystupoval v celom vtedajšom repertoári súboru; pre jeho umeleckú flexibilitu s ním tvorcovia radi spolupracovali," povedala Izabela Pažítková, tlačová tajomníčka SND. 

Crighton tancoval v baletoch Bajadéra, Giselle, Onegin, Romeo a Júlia, Labutie jazero, Spiaca krásavica, Raymonda, KY-TIME, Luskáčik, Popolvár, Everest, Snehulienka a sedem pretekárov, Narodil sa chrobáčik, v choreografiách Jiřiho Kyliána, Libora Vaculíka, Mária Radačovského, Jána Ďurovčíka a ďalších. 

V roku 2013 odišiel do baletu v Helsinkách. Študoval na Európskej škole fyzioterapie v Amsterdame a do Nepálu išiel na výmenný študijný pobyt. To, že sa na Slovensku cítil príjemne svedčí aj to, že po dvoch rokoch hovoril plynule po slovensky. "Bol to človek s veľkým srdcom a neuveriteľným zmyslom pre humor, ktorého smiech a pozitívna energia dokázali rozžiariť útroby divadla. Napriek tomu, že z Bratislavy odišiel takmer pred desiatimi rokmi, udržiaval priateľské kontakty s niektorými členmi súboru. Jeho predčasný odchod je pre nás veľmi bolestivý a v mene všetkých kolegov vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine," dodala Pažítková. 

Zahynulo najmenej 68 ľudí

Na najmenej 68 stúpol počet obetí nehody lietadla so 72 ľuďmi na palube v Nepále, ktoré sa v nedeľu zrútilo počas pristávania do rokliny.  Lietadlo letelo z hlavného mesta Káthmandu do mesta Pokhará a pristávalo na letisku, ktoré uviedli do prevádzky pred dvoma týždňami. Po páde do rokliny rieky Seti začal jeho vrak horieť. Záchranári pracujú na mieste havárie asi jeden a pol kilometra od pristávacej dráhy.

V dvojmotorovom turbovrtuľovom lietadle ATR 72 spoločnosti Yeti Airlines, sa viezlo 68 cestujúcich vrátane 15 cudzincov a štyroch členov posádky. Medzi cudzincami bolo päť Indov, štyria Rusi, dvaja Juhokórejčania a po jednom z Írska, Austrálie, Argentíny a Francúzska, potvrdil pre agentúru AFP Sudaršan Bartaula, hovorca Yeti Airlines. Príčina nehody nebola bezprostredne známa.

Na mieste havárie lietadla v Nepále našli v pondelok obe tzv. čierne skrinky, teda záznamník letových údajov aj zapisovač palubnej komunikácie. Čierne skrinky budú teraz odovzdané vyšetrovateľom. Ich nález potvrdil aj hovorca leteckej spoločnosti Yeti Airlines. V Nepále na pondelok vyhlásili v súvislosti s tragédiou deň štátneho smútku. Záchranári pokračujú v prehľadávaní rokliny, pričom v pondelok ráno miestneho času našli ďalšie dve telá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy