Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Sneženie komplikuje situáciu na viacerých miestach Slovenska
Zdielať na

Sneženie komplikuje situáciu na viacerých miestach Slovenska

BANSKÁ BYSTRICA / Intenzívne husté sneženie v Banskobystrickom a Breznianskom okrese skomplikovalo v utorok, 17. januára, skoro ráno dopravu nielen v mestách, ale najmä na horských priechodoch. Donovaly sú aktuálne uzavreté pre všetku dopravu, Šturec zatiaľ iba pre vozidlá nad desať metrov a o 9:30 ráno cestári zatvorili pre kamióny aj Čertovicu. Sneženie komplikuje aj situáciu pod Tatrami. V Poprade a okolí sa vyskytuje poľadovica. Množstvo snehu sťažuje situáciu na cestách v okolí Kežmarku, Spišského Bystrého a Spišskej Magury.

Problémy robí ťažký sneh 

Dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Ondrej Mikula povedal, že v teréne sú všetky ich vozidlá. Na horských priechodoch je zhruba desať odhŕňačov a sypačov, ktoré sa doteraz nezastavili. Situácia sa začala komplikovať už okolo štvrtej hodiny ráno, v súčasnosti sa upokojuje. Cestári počítajú s tým, že popoludní by priechody mohli byť prejazdné pre všetku dopravu. Problémy im robí ťažký sneh, na Donovaloch ho napadlo okolo 15 centimetrov, a polámané stromy, ktoré musia píliť.

Matúš Kondela z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici informoval, že pre sneženie zasahovali v Banskobystrickom kraji hasiči a aj dobrovoľní hasiči. Poznamenal, že od pondelka, 16. januára, do utorka do deviatej hodiny ráno to bolo 47-krát. Celkovo zasahovalo 79 príslušníkov hasičského a záchranného zboru s 29 kusmi hasičskej techniky. Riešili prevažne pílenie a odstraňovanie popadaných stromov a prejazd ciest. Najviac zásahov mali príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiari nad Hronom z hasičskej stanice v Banskej Štiavnici, ktorí zasahovali deväťkrát.

V Hornom Tisovníku popadali pre husté sneženie stromy 

Starosta obce Ján Kľuka povedal, že kalamita nastala v noci z pondelka, 16. januára, na utorok a pre sneženie padali stromy pri hlavnej ceste. Pre mimoriadnu situáciu bola približne dve až tri hody v tomto úseku zastavená doprava. Ako dodal starosta, v obci bol aj skrížený kamión.

Najviac zásahov mali podľa starostu hasiči, ktorí odstraňovali škody. "V súčasnosti je cesta prejazdná, treba však po nej prechádzať opatrne," zdôraznil s tým, že problémy v Hornom Tisovníku spôsobilo veľa snehu naraz. Spomenul, že v teréne sú spolu s ním ľudia, ktorí pomáhajú situáciu stabilizovať. Podľa jeho slov stromy na hlavnom cestnom ťahu v obci odstránili.

​Pod Tatrami sneží od skorého rána 

Sneženie a poľadovica komplikuje situáciu vodičom. "Asi 2 kilometre za Popradom, smer Spišské Bystré, autobus dostal šmyk a prevrátil sa na bok," informuje na sociálnej sieti polícia. V autobuse boli štyria cestujúci. ktorí utrpeli ľahké zranenia. Polícia na mieste usmerňuje dopravu. 

V obci Kravany, smer Spišské Bystré, dostal vodič auta šmyk na neupravenej ceste. " V dôsledku toho došlo k stretu s autobusom prímestskej dopravy. Obe vozidlá skončili v priekope," dodáva polícia. Pri nehode sa nikto nezranil. 

V Nízkych Tatrách bolo vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo 

V Nízkych Tatrách je na utorok, 17. januára, vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach je mierna lavínová hrozba, teda druhý stupeň. "Silný južný vietor prenesie voľný sneh na záveterné strany pohorí a hrebeňov. Preto je hlavným lavínovým problémom vetrom previaty sneh, a to predovšetkým na severozápadných, severných, severovýchodných a východných orientáciách. V týchto miestach možno nájsť nestabilné dosky a vankúše vetrom ubitého snehu," povedal Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Na Dobšinskom kopci je doprava obmedzená aj pre osobnú dopravu

Ako informuje polícia v Košickom kraji, Štósky kopec je zasnežený, ťažko prejazdný. "Vozidlo Slovenskej správy ciest uviazlo mimo cesty. Polícia je na mieste," dodáva polícia na sociálnej sieti. Na Dobšinskom kopci je doprava z dôvodu pádu stromov na vozovku obmedzená aj pre osobnú dopravu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy