Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
317. deň na Ukrajine: Začalo platiť jednostranné vianočné prímerie vyhlásené Putinom, Ukrajina ho ale považuje za zásterku
Zdielať na

317. deň na Ukrajine: Začalo platiť jednostranné vianočné prímerie vyhlásené Putinom, Ukrajina ho ale považuje za zásterku

KYJEV / Dočasné jednostranné prímerie platné počas pravoslávnych Vianoc, nariadené ruským prezidentom Vladimirom Putinom, začalo na Ukrajine platiť o 12-tej hodine (moskovského času). Toto prímerie ale Ukrajina odmieta a považuje ho len za zásterku na zastavenie postupu Ukrajincov v Donbase na východe krajiny. Pápež František pri príležistosti ukončenia vianočných osláv vyzval veriacich, aby sa modlili za mier na Ukrajine. Tá dostane do jari od Nemecka zhruba 40 bojových vozidiel.

​Začalo platiť jednostranné vianočné prímerie vyhlásené Putinom

Dočasné jednostranné prímerie platné počas pravoslávnych Vianoc, nariadené ruským prezidentom Vladimirom Putinom, začalo na Ukrajine platiť v piatok, 6. januára, o 10-tej hodine ráno. Toto prímerie ale Ukrajina odmieta a považuje ho len za prázdne gesto, za zásterku na zastavenie postupu Ukrajincov v Donbase na východe krajiny a za pokus Moskvy získať čas, aby si Rusko mohlo preskupiť svoje ozbrojené sily. Unilaterálny pokoj zbraní vyhlásený Moskvou má trvať do soboty, 7. januára, do 22-hej hodiny, čo je polnoc moskovského času, keď sa u pravoslávnych kresťanov končí Deň Narodenia Pána. Východní kresťania sa v slávení svojich sviatkov riadia juliánskym kalendárom, ktorý sa oproti gregoriánskemu líši momentálne o trinásť dní.

Pokyn na zavedenie dočasného vianočného prímeria pozdĺž celej frontovej línie vydal Putin vo štvrtok, 5. januára, ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom štvrtkovom večernom príhovore k občanom ale vianočné prímerie skritizoval a uviedol: "Teraz chcú využiť Vianoce ako zásterku, aby aspoň na chvíľu zastavili postup našich chlapcov v Donbase a priblížili k našim pozíciám techniku, muníciu a zmobilizované jednotky. Čo to prinesie? Len ďalší nárast počtu obetí." Šéf Kremľa sa na vyhlásenie prímeria rozhodol po tom, ako o pokoj zbraní počas Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok a sobotu, požiadal patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill.

​Rusko obviňuje Ukrajinu z ťažkej paľby a tvrdí, že ono dodržuje prímerie

"Aj napriek tomu, že ruské ozbrojené sily začali 6. januára o 12-tej hodine (moskovského času) dodržiavať prímerie, kyjevský režim pokračoval v delostreleckej paľbe na obývané oblasti a pozície ruskej armády," uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnych sieťach. Námestník šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko totiž uviedol, že aj po tom, ako začal platiť Ruskom unilaterálne vyhlásený pokoj zbraní, útočila ruská armáda v piatok na východoukrajinské mesto Kramatorsk. "Okupanti dvakrát napadli toto mesto raketami," spresnil Tymošenko na sociálnej sieti s tým, že zasiahnutá bola aj jedna obytná budova, ale obete na ľudských životoch hlásené neboli.

Pápež František vyzval veriacich, aby sa modlili za mier na Ukrajine

Pápež František po modlitbe Anjel Pána v piatok, 6. januára, napoludnie vyzval veriacich, aby sa modlili za mier na Ukrajine a počas homílie na slávnosť Zjavenia Pána poprial požehnané sviatky východným kresťanom. "Nech narodenie Spasiteľa prinesie ukrajinskému národu útechu a nádej a inšpiruje ku konkrétnym krokom, ktoré môžu viesť k ukončeniu bojov a k mieru," povedal pápež. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi apeloval na ľudí, aby nepodľahli apatii či pohodlnosti a nesnažili sa utíšiť svoj nepokoj rôznymi "upokojujúcimi prostriedkami duše", za ktoré označil napríklad produkty konzumu, "vábenie rozkoše" či "modloslužbu blahobytu". Celebrovaním piatkovej omše pápež uzavrel vianočné oslavy v rímskokatolíckej cirkvi. Zároveň vyslovil vianočné priania východným cirkvám, ktoré podľa juliánskeho kalendára slávia narodenie Ježiša Krista v piatok 7. januára a nie 25. decembra. "Srdečne zdravím spoločenstvá východných cirkví, katolícke aj pravoslávne, ktoré zajtra slávia Boží hod vianočný a najmä bratov a sestry mučeného ukrajinského ľudu," povedal pápež.

Nemecko pošle Ukrajine do jari zhruba 40 bojových vozidiel pechoty Marder

Nemecko dodá Ukrajine do niekoľkých týždňov približne 40 bojových vozidiel pechoty Marder. Ide o súčasť novej etapy podpory ukrajinských síl, ktorá je koordinovaná so Spojenými štátmi. "Týchto 40 vozidiel má byť pripravených v prvom štvrťroku, aby ich bolo možné následne odovzdať Ukrajine," povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit. Dodal, že výcvik ukrajinských vojakov zameraný na ovládanie týchto vozidiel sa uskutoční v Nemecku. Americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz ohlásili, že Washington a Berlín poskytnú Ukrajine bojové vozidlá pechoty na obranu pred ruskými silami. USA posielajú vozidlá typu Bradley. Nemecko dodá Ukrajine aj systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot, ktoré už sľúbili tiež Spojené štáty. Kyjev už dlho tlačí na dodávky účinnejších zbraní vrátane tankov. Západné krajiny ale s ich dodaním váhajú, a to pre obavy z priameho zatiahnutia do vojny či z provokácie Ruska. Vyhlásenie Nemecka a USA o nových dodávkach pre Ukrajinu prišlo deň po tom, čo Francúzsko prisľúbilo, že Kyjevu poskytne obrnené vozidlá typu AMX-10 RC.

Ruský veľvyslanec v USA obvinil Washington, že nemá záujem na skončení vojny

Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov obvinil Washington, že neprejavuje dostatok ochoty, aby sa skončila vojna na Ukrajine, ktorú Moskva začala už pred vyše desiatimi mesiacmi. Veľvyslancovo vyjadrenie je reakciou na ohlásenie Spojených štátov, že dodajú Kyjevu bojové vozidlá pechoty.
"Všetky súčasné činy Spojených štátov len priamo dokazujú, že Washington si neželá na Ukrajine politické riešenie. Nikto by už teraz nemal pochybovať o tom, kto je zodpovedný za predlžovanie súčasného konfliktu," povedal Antonov vo štvrtok, 5. januára, vo Washingtone.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy