Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
314. deň na Ukrajine: Ruské rakety dopadli na mesto Družkivka, kde začalo horieť niekoľko domov a zimný štadión
Zdielať na

314. deň na Ukrajine: Ruské rakety dopadli na mesto Družkivka, kde začalo horieť niekoľko domov a zimný štadión

KYJEV / V ruských východných mestách organizovali pietne spomienky za ruských regrútoch, ktorí zahynuli pri bombardovaní tábora v ukrajinskej Makiivke. Po ukrajinskom útoku priznalo Rusko smrť šesťdesiatich troch mužov. Analytici odhadujú, že ich boli stovky. Boje pokračujú najmä v Doneckej oblasti. Ruské rakety dopadli na Družkivku pri Kramatorsku, kde začalo horieť niekoľko domov a zimný štadión. Zničená je tiež vlaková stanica a kostol. Blízko frontovej línie v Donecku po padlých vojakoch pátra asi 100-členná skupina dobrovoľníkov. Pred prepuknutím vojny na Ukrajine exhumovali telá neznámych vojakov z druhej svetovej vojny.

Ukrajinská polícia tvrdí, že v okolí Charkova objavila 25 ruských mučiarní

Ukrajinská polícia tvrdí, že od oslobodenia oblasti v okolí mesta Charkov na východe krajiny objavila 25 lokalít, kde ruskí vojaci počas okupácie zadržiavali a mučili civilistov. V pondelok, 2. januára, to na sociálnej sieti uviedol šéf tamojšej polície Volodymyr Tymoško. "Niektorým väzňom dávali elektrické šoky a iní mali zlomené prsty," uviedol Tymoško. Ruské jednotky niekoľko mesiacov okupovali okolie Charkova, odkiaľ sa stiahli až začiatkom septembra po ukrajinskej protiofenzíve. V oslobodenom regióne bolo odvtedy objavených 920 tiel civilistov vrátane 25 detí, dodal Tymoško. Podľa neho ich všetkých zabili ruskí vojaci. Podľa vyšetrovania ukrajinských úradov ruské sily spáchali vojnové zločiny aj na iných okupovaných územiach. Po stiahnutí ruskej armády z mesta Buča pri metropole Kyjev objavili viac ako 400 tiel zabitých civilistov. Väčšina z nich zomrela násilnou smrťou. Vyšetrovanie naďalej prebieha.

Ruský raketový útok zničil zimný štadión v Donbase

Ruský raketový útok zničil v pondelok zimný štadión v meste Družkivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Prvé správy hovorili v súvislosti s útokom aj o dvoch zranených. "Od začiatku vojny, tak už ruskí okupanti zničili päť zimných štadiónov," uviedol Ukrajinský zväz ľadového hokeja na platforme Telegram. Vymenoval pritom predošlé zničené štadióny, a to v mestách Melitopol, Mariupol, Severodoneck a Doneck. Agentúra Reuters podotýka, že túto správu nedokázala nezávisle overiť. Mesto Družkivka v roku 2014 nakrátko obsadili proruskí separatisti, ktorí v časti Doneckej oblasti vyhlásili tzv. "ľudovú republiku". Ukrajinská armáda mesto opäť dobyla v júli 2014. Tamojší štadión Altair odvtedy využíval ukrajinský hokejový klub Donbas (HC Donbass). Tento profesionálny klub mal predtým domovský štadión v Donecku, odkiaľ sa však po obsadení tohto mesta separatistami - ktorí ho ovládajú dodnes - presunul do Družkivky. Tamojšia hokejová aréna Altair bola teraz podľa vyjadrenia klubu zničená "v dôsledku raketovej paľby". Generálny riaditeľ tohto klubu Fedor Iľenko na Facebooku uviedol, že išlo o "viac než len budovu". Dodal, že na štadióne sa konali aj medzinárodné hokejové turnaje či podujatia mladých krasokorčuliarov. "Išlo o stovky detských súťaží, desiatky medzinárodných turnajov," napísal.

Pri výbuchu rakety v Kramatorsku sa ľahko zranil nemecký novinár

Novinár nemeckého bulvárneho denníka Bild utrpel ľahké zranenie hlavy pri výbuchu, ktorý v meste Kramatorsk vo východoukrajinskej Doneckej oblasti spôsobil pád rakety. Samotný novinár Björn Stritzel uviedol, že k výbuchu došlo v pondelok večer v čase, keď večeral v hoteli, kde bol ubytovaný. Podľa vlastných slov utŕžil len ranu na čele. Stritzel sa domnieva, že výbuch spôsobila raketa, ktorej cieľom mala byť s najväčšou pravdepodobnosťou neďaleká železničná stanica. Sky News uvádza, že ide ten istý výbuch, ktorý sa objavil v živom vysielaní francúzskej televízie TMC. Raketa explodovala priamo za spravodajcom Paulom Gasnierom, ktorý mal práve živý vstup. Po výbuchu sa utekal skryť.

Ukrajina vzniesla obvinenia voči dvom veliteľom ruskej armády

Ukrajina obvinila ruského generála a admirála zo zločinov spojených s útokmi na ukrajinských civilistov. Ukrajinská bezpečnostná služba obvinila veliteľa strategických bombardérov Vzdušných a kozmických síl Ruskej federácie generála Sergeja Kobylaša a bývalého veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily admirála Igora Osilova v ich neprítomnosti. Obvinení sú podľa trestného zákonníka z plánovania, prípravy, začatia a uskutočnenia agresívnej vojny a narúšania územnej celistvosti a neporušiteľnosti Ukrajiny. V prípade zadržania a usvedčenia im hrozí doživotie. Ukrajinská bezpečnostná služba podľa svojich vyjadrení nazbierala vysokokvalitné dôkazy voči obom vysokopostaveným predstaviteľom ruského velenia, ktorí sú zodpovední za útoky na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Ide o prvý prípad, keď ukrajinské úrady vzniesli obvinenia voči vysokopostaveným predstaviteľom ruskej armády. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy