Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
291. deň na Ukrajine: Rusko zvyšuje výrobu najúčinnejších zbraní novej generácie, uviedol Medvedev
Zdielať na

291. deň na Ukrajine: Rusko zvyšuje výrobu najúčinnejších zbraní novej generácie, uviedol Medvedev

BRATISLAVA / Počas noci ukrajinské vládne jednotky zasiahli raketami ruské vojenské základne v okupovanom Melitopole. Podľa svedkov bolo počuť 10 výbuchov, aj keď niektoré z nich mohli pochádzať z ruských protilietadlových systémov. Starosta juhoukrajinského mesta Ivan Fedorov tvrdí, že pri útoku bolo zabitých alebo zranených asi 200 ruských vojakov. Rusko po dlhšom čase znovu použilo pri útokoch iránske drony. Terčom bolo prístavné mesto Odesa a jeho okolie. Bez elektriny zostáva 1,5 milióna obyvateľov. Prúd má len kritická infraštruktúra.

Medvedev: Rusko zvyšuje výrobu najúčinnejších zbraní novej generácie

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a zároveň bývalý ruský prezident, Dmitrij Medvedev, v nedeľu, 11. decembra vyhlásil, že Rusko zvyšuje výrobu zbraní novej generácie, aby sa dokázalo brániť pred nepriateľmi z Európy, Spojených štátov a Austrálie. "Zvyšujeme výrobu najúčinnejších zbraní, vrátane tých, ktoré sú založené na nových princípoch," napísal Medvedev na sociálnej sieti Telegram. Bližšie podrobnosti o zbraniach ale neuviedol. Medvedev dodal, že nepriatelia Ruska sa nachádzajú nielen na Ukrajine, ale aj v Európe, Severnej Amerike, Japonsku, Austrálii, na Novom Zélande a ďalších miestach, "ktoré sľúbili vernosť nacistom".

Agentúra AFP pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin viackrát opakoval, že Rusko vyvíja nový typ zbraní vrátane hypersonických striel, ktoré dokážu obísť všetky systémy protivzdušnej obrany a sú modernejšie a účinnejšie, než zbrane Spojených štátov. Šéf Kremľa v piatok, 9. decembra vyhlásil, že ktorákoľvek krajina, ktorá sa odváži napadnúť Rusko jadrovými zbraňami, bude "vymazaná z povrchu zemského". Podľa Putina Rusko nemá mandát na podniknutie preventívneho prvého útoku, tak ako Spojené štáty, no moderné ruské hypersonické zbrane zaistia, že Moskva bude môcť na takýto útok reagovať rozhodne.

Ukrajinské sily zaútočili na mesto Melitopoľ

Promoskovské úrady uviedli, že raketový útok v sobotu, 10. decembra večer, zabil dvoch ľudí a desiatich zranil. Ukrajinský starosta Melitopoľa, ktorý je mimo mesta, uviedol, že zabitých bolo mnoho okupantov. Informuje o tom portál news.sky.com. Podľa poradcu ukrajinského prezidenta, Oleksija Arestovyča, je Melitopoľ kľúčom pre obranu na juhu. "Všetky logistické spojenia ruských síl vo východnej časti Chersonskej oblasti a všetky cesty k ruským hraniciam v okolí Mariupoľa prechádzajú cez toto mesto," uviedol. Ukrajinská armáda sa ale k správam o útoku na Melitopoľ hneď nevyjadrila.

Viac ako 1,5 milióna ľudí v Odese je po ruských útokoch dronmi bez prúdu

Regionálny energetický úrad varoval, že opravy po piatkových útokoch potrvajú týždne, možno až tri mesiace. "Po nočnom útoku dronov iránskej výroby sú Odesa a ďalšie mestá a dediny v regióne v tme. V súčasnosti je v Odeskej oblasti bez elektriny viac ako 1,5 milióna ľudí," uviedol Zelenskyj. Zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta, Kyrylo Tymošenko uviedol, že k elektrine má prístup len kritická infraštruktúra, do ktorej patria nemocnice či pôrodnice. Dodal tiež, že "situácia zostáva ťažká, ale je pod kontrolou".

​Gubernátor Odeskej oblasti, Maxym Marčenko, na platforme Telegram napísal, že Moskva použila počas útokov v noci z piatka na sobotu tzv. kamikadze drony, ktoré namiesto vypaľovania munície vlietavajú do svojich cieľov. Priblížil, že dva takéto drony zostrelila nad Čiernym morom ukrajinská protivzdušná obrana. Kyjev v piatok, 9 decembra uviedol, že južné regióny Ukrajiny vrátane Odesy zažívajú vôbec najhoršie výpadky prúdu. Táto situácia nastala po tom, čo Rusko v pondelok, 5. decembra, vypálilo desiatky rakiet na tamojšie energetické zariadenia.

AFP pripomína, že Rusko začalo intenzívne útočiť na ukrajinskú energetickú infraštruktúru od októbra v dôsledku ponižujúcich vojenských porážok, ktorým jeho armáda čelí zo strany ukrajinských síl. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok, 8. decembra zdôraznil, že Moskva bude v týchto útokoch pokračovať. Kyjev ich považuje za vojnové zločiny, ktoré majú devastačné následky na životy civilistov. Ukrajinský premiér, Denys Šmyhaľ, v piatok priznal, že ruské útoky poškodili všetky ukrajinské tepelné a vodné elektrárne.

Rada EÚ schválila pomoc Ukrajine v roku 2023 vo výške 18 miliárd eur

Rada Európskej únie dosiahla dohodu o legislatívnom balíku, ktorý únii umožní finančne pomôcť Ukrajine v roku 2023 sumou 18 miliárd eur. Návrh predloží Európskemu parlamentu, ktorý by ho mohol prijať už na budúci týždeň. Rada EÚ o tom informovala na svojej internetovej stránke. "Ukrajina sa môže na EÚ spoľahnúť. Naďalej ju budeme podporovať aj finančne tak dlho, ako to bude potrebné. Právne predpisy, ktoré sme dnes prijali, znamenajú, že Ukrajina sa môže v roku 2023 spoľahnúť na pravidelnú finančnú pomoc EÚ," povedal o sobotňajšom schválení úverov český minister financií, Zbyněk Stanjura. EÚ chce Ukrajine v roku 2023 požičať 18 miliárd eur vo forme úverov s 10-ročným odkladom. Cieľom je poskytnúť Ukrajine krátkodobú finančnú pomoc, financovať jej okamžité potreby, obnovu kritickej infraštruktúry a poskytnúť jej počiatočnú podporu povojnovej obnovy s cieľom podporiť Ukrajinu na jej ceste smerom k európskej integrácii.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy