Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
290. deň na Ukrajine: Putin sa snaží očierniť Ukrajinu v očiach Západu, hovorí americký inštitút
Zdielať na

290. deň na Ukrajine: Putin sa snaží očierniť Ukrajinu v očiach Západu, hovorí americký inštitút

BRATISLAVA / Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril sklamanie nad nedávnymi vyhláseniami bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o Ukrajine. Ruské dronové útoky na energetické zariadenia v juhoukrajinskom meste Odesa spôsobili, že bez elektriny zostala v sobotu celá tamojšia infraštruktúra s výnimkou kritickej, medzi ktorú patria nemocnice či pôrodnice. Za našimi hranicami sú milióny ľudí vystavení obrovskému utrpeniu počas vojenských útokov a okupácie ich krajiny ruskými vojskami, bez možnosti ochrany aspoň ich základného práva na život.

​Putin sa snaží očierniť Ukrajinu v očiach Západu, myslí si ISW

Ruský prezident Vladimir Putin stále hovorí o vyjednávaní s Ukrajinou, avšak nejde mu o mier, ale o to, aby Ukrajinu očiernil v očiach jej západných stúpencov, uviedol vo svojej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa neho sa šéf Kremľa snaží vykresliť Kyjev ako neochotný ku kompromisu alebo aj vôbec k tomu zapojiť sa do vážnych rokovaní.

"Dohoda o prímerí, ku ktorej by došlo v skorej dobe a ktorá by umožnila, aby si ruské sily mohli cez zimu oddýchnuť a preskupiť sa, je však krajne nepravdepodobná," napísal americký inštitút. Rokovania o prímerí si vyžadujú čas a pozície Ukrajiny a Ruska sú veľmi vzdialené. Je nemožné si predstaviť, že by takéto prímerie bolo odsúhlasené v najbližších mesiacoch, dodal ISW.

ZOJ: Milióny ľudí sú vystevení útokom Ruska bez možnosti ochrany práva na život

rešlo viac ako 70 rokov a do Európy sa opätovne vrátila vojna na Ukrajine v takej intenzite, ktorá môže prerásť do tretej svetovej vojny s nepredstaviteľnými, fatálnymi následkami pre celé ľudstvo. Za našimi hranicami sú milióny ľudí vystavení obrovskému utrpeniu počas vojenských útokov a okupácie ich krajiny ruskými vojskami, bez možnosti ochrany aspoň ich základného práva na život. Uviedla to nezávislá sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, ktorý pripadá na dnešný deň.

"Súčasná vojna navyše prišla v čase pandémiou oslabenej Európy a ešte viac výrazne negatívne ovplyvnila životy ľudí. Popri priamej vojne na Ukrajine prebieha v Európe hybridná vojna založená najmä na dezinformáciách a propagande podporujúcej túto vojnu, ktorej súčasťou je aj Slovenská republika. Zvyšuje sa polarizácia spoločnosti, narastá agresivita a nenávistné prejavy medzi ľuďmi, ktoré vyústili aj do nezvratných tragických udalostí," uviedla iniciatíva ZOJ.

Odesa je po ruských útokoch dronmi bez elektriny

Ruské dronové útoky na energetické zariadenia v juhoukrajinskom meste Odesa spôsobili, že bez elektriny zostala v sobotu celá tamojšia infraštruktúra s výnimkou kritickej, medzi ktorú patria nemocnice či pôrodnice.  "Vzhľadom na rozsah škôd boli všetci odberatelia v Odese - okrem kritickej infraštruktúry - odpojení od elektriny," uviedol na Facebooku starosta Odesy Hennadij Truchanov.

Gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko na platforme Telegram napísal, že Moskva použila počas útokov v noci z piatka na sobotu tzv. kamikadze drony, ktoré namiesto vypaľovania munície vlietavajú do svojich cieľov. Priblížil, že dva takéto drony zostrelila nad Čiernym morom ukrajinská protivzdušná obrana. "V dôsledku útoku nie je elektrina v takmer žiadnom okrese či komunite v našom regióne," uviedol Marčenko. Zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že "situácia zostáva ťažká, ale je pod kontrolou".

Útoky poškodili všetky ukrajinské tepelné a vodné elektrárne

Obyvatelia Ukrajiny musia počas zimných mesiacov očakávať výpadky energie, keďže mnohé ukrajinské elektrárne sú v dôsledku ruských útokov poškodené. V piatok to vyhlásil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Hoci je podľa Šmyhaľa situácia v súčasnosti pod kontrolou, dodal, že "poškodené sú všetky tepelné a vodné elektrárne v krajine".

Premiér tiež uviedol, že útoky poškodili aj približne 40 percent ukrajinskej vysokonapäťovej rozvodnej siete, preto sú "na väčšine územia Ukrajiny stále značné obmedzenia dodávok elektriny". Hlavnou prioritou ukrajinskej vlády bude podľa Šmyhaľových slov elektrina pre kritickú infraštruktúru vrátane zdravotníctva, kúrenia a dodávok vody. Vláda sa bude ďalej sústrediť na vojenskú infraštruktúru, následne na prístup k elektrine pre kľúčové podniky a až na štvrtom mieste sú dodávky energie pre civilné obyvateľstvo.

Putin je sklamaný z vyhlásení Merkelovej o Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril sklamanie nad nedávnymi vyhláseniami bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o Ukrajine. Rusko interpretovalo vyjadrenia Merkelovej v jej rozhovore pre týždenník Die Zeit tak, že mierový plán z Minska bol uzavretý len preto, aby Ukrajina získala čas na zbrojenie a prípravu na vojnu s Ruskom.

"Úprimne povedané, bolo to pre mňa absolútne nečakané. Je to sklamanie. Naozaj som neočakával, že niečo také budem počuť od bývalej nemeckej kancelárky," povedal Putin novinárom v kirgizskom hlavnom meste Biškek. Minský mierový plán pre východnú Ukrajinu, ktorá je od začiatku bojov v roku 2014 pod ruským vplyvom, stanovil pre strany konfliktu ďalekosiahle záväzky, ktoré sa však neuplatnili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy