Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Basketbalistka za obchodníka so zbraňami. Američania si s Rusmi vymenili väzňov
Zdielať na

Basketbalistka za obchodníka so zbraňami. Američania si s Rusmi vymenili väzňov

BRATISLAVA / Po dlhých mesiacoch vyjednávania dnes došlo medzi Spojenými štátmi a Ruskom k výmene odsúdencov. Z ruského väzenia sa na slobodu dostala známa basketbalistka a dvojnásobná olympijská víťazka Grinerová. Američania na oplátku prepustili obchodníka so zbraňami Buta.

Sloboda pre nebezpečného ruského pašeráka zbraní, známeho pod prezývkou Obchodník so smrťou. To je cena, ktorú musel Washington zaplatiť za prepustenie jednej z najznámejších amerických športovkýň, odsúdenej v Rusku na deväť rokov väzenia pre drogy. Vo februári tohto roka ju Rusi zadržali na moskovskom letisku s náplňou do elektronickej cigarety s hašišovým olejom.

"Pred chvíľou som stál v Oválnej pracovni spoločne s manželkou Britney Cherelle a hovoril s Brittney Grinerovou. Je v bezpečí. Je v lietadle. Je na ceste domov," povedal americký prezident Joe Biden. Ruské ministerstvo zahraničia potvrdilo, že k výmene došlo na letisku v Abú Zabí, hlavnom meste Spojených arabských emirátov. Viktor But následne odletel do Moskvy.

Prepustenie Grinerovej, ktorej odsúdenie považujú Američania za nespravodlivé, bolo jednou z priorít Bidenovej administratívy. Výmenu za Buta Moskve navrhli už v júli tohto roka. Súčasťou výmeny malo byť pôvodne aj oslobodenie ďalšieho Američana, odsúdeného v Rusku - Paula Whelana. To však Rusi odmietli. "Toto nebolo o tom, ktorého Američana môžeme zachrániť. Nikdy sme nezabudli na Brittney. Nikdy sme však nezabudli ani na Paula Whelana," doplnil Biden. 

Whelan sa nachádza v ruskom väzení už štyri roky. Obvinenia zo špionáže, za ktorú bol odsúdený, on aj americká strana vytrvalo odmietajú. Washington verí, že sa mu ho napokon podarí dostať do bezpečia rovnako, ako teraz svetoznámu basketbalistku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy