Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenská škola v anglickom Manchestri oslávila 5. výročie
Zdielať na

Slovenská škola v anglickom Manchestri oslávila 5. výročie

MANCHESTER / Na severozápade Anglicka v meste Manchester, ktoré je známe aj vďaka svetovému futbalu, sa stretli Slováci žijúci a pracujúci v Spojenom kráľovstve. Dôvodom bolo jubilejné 5. výročie vzniku Slovenskej školy. 

Ako nám potvrdila jej zakladateľka Anna Pazdurová začiatky neboli vôbec ľahké: “V tom čase pred piatimi rokmi to bolo veľmi komplikované vzhľadom na všetky certifikáty, ktoré tu v Anglicku potrebujete.”

Slovenská komunita má na britských ostrovoch výborné meno o čom svedčí nielen fakt, že miestom konania tejto slávnostnej udalosti bolo České komunitné centrum v Manchestri, ale tiež to, že k piatym narodeninám prišli našim krajanom zablahoželať predstavitelia rôznych národností a spolkov pôsobiacich vo Veľkej Británii, nechýbali samozrejme domáci Briti, Česi či Poliaci, ale Slováci prijali gratulácie napríklad aj od pakistánskej, či albánskej komunity. 

O tom, že rodáci spod Tatier vedia pomáhať a spájať ľudí v ostrovnej monarchii sme sa presvedčili, keď na narodeninovú oslavu dorazili gratulanti z Ruska a Ukrajiny. "Naša škola je nielen škola, ale aj charita a nedávnou charitatívnou akciou bolo aktívne organizovanie zbierok z Anglicka na Ukrajinu,” pripomenula Pazdurová. Všetko najlepšie k piatemu roku existencie krajanskej školy si prítomní vypočuli, v anglickom jazyku, prostredníctvom video prenosu z úst kultúrnej atašé Slovenského veľvyslanectva v Londýne Klaudie Volnerovej.

​Hostí na tomto slávnostnom podujatí privítali deti z folklórneho súboru Slováčik tradičným spôsobom chlebom a soľou, postarali sa taktiež o výbornú atmosféru počas celého večera. Návštevníci si mohli takisto vychutnať klasické slovenské jedlá, narodeninovú tortu, či šampanské, nechýbala ani tombola. Účastníci akcie si pripomenuli aj nadchádzajúce 30. výročie rozdelenia dvoch bratských národov Čechov a Slovákov.

Na rozdiel od českej komunity tá slovenská trvalé miesto pre svoje stretnutia a aktivity v anglickom Manchestri stále nemá. "V mene Slovenskej školy a komunity v Manchestri , by som si zapriala, aby tu táto škola bola ešte o päťdesiat aj o sto rokov a v našich vlastných priestoroch a aby si naše deti pamätali odkiaľ pochádzajú,” dodala na záver Pazdurová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy