Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
273. deň na Ukrajine: V Kyjeve po ruských útokoch zahynuli najmenej traja ľudia, v Záporožskej oblasti novorodenec
Zdielať na

273. deň na Ukrajine: V Kyjeve po ruských útokoch zahynuli najmenej traja ľudia, v Záporožskej oblasti novorodenec

KYJEV / Ďalšie obete hlásia z ukrajinského Kyjeva, kde Rusko zaútočilo na dvojposchodovú budovu a obeťou sa stal aj novorodenec v Záporožskej oblasti. Výbuchy bolo ale počuť po celej Ukrajine a zasiahli aj Moldavsko. Rusko Európsky parlament nazval štátom podporujúcim terorizmus a ukrajinskí politici sa ohradili aj voči ruskej pravoslávnej cirkvi.

​Rusko opäť útočilo, v Kyjeve zomreli najmenej traja ľudia

Tri obete a šesť zranených hlásili v ukrajinskej metropole Kyjev, kde ruské útoky zasiahli dvojposchodovú budovu. V Kyjeve bolo počuť viacero výbuchov po tom, čo sa tam rovnako ako v ďalších oblastiach takmer po celej Ukrajine rozozvučali sirény varujúce pred vzdušnými útokmi. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch. "Ruské sily zasiahli rezidenčné budovy a kritické zariadenia infraštruktúry," uviedol gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba. Výbuchy bolo počuť aj v západoukrajinskom meste Ľvov, kde došlo k prerušeniam dodávok elektriny, v Kremenčuku v centrálnej časti Ukrajiny, ako aj v Poltavskej, Mykolajivskej či Dnepropetrovskej oblasti. Naprieč Ukrajinou i v susednom Moldavsku - vrátane hlavného mesta Kišiňov - hlásia v dôsledku novej vlny ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru rozsiahle výpadky prúdu. Výpadky elektriny evidujú v severnej a strednej časti Kyjeva.

Tri jadrové elektrárne v Ukrajine odpojili od siete po ruských útokoch

"Všetky tri ukrajinské jadrové elektrárne, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva, boli odpojené od energetickej siete," oznámil prevádzkujúci štátny podnik Enerhoatom po tom, ako Ukrajinu zasiahli ďalšie vzdušné útoky Ruska. V Rivnenskej, Juhoukrajinskej a Chmeľnyckej jadrovej elektrárni sa aktivovala havarijná ochrana. V dôsledku toho boli automaticky odstavené všetky energetické bloky, ktoré aktuálne pracujú v režime bez výroby elektriny. V okolí týchto elektrární nezaznamenali zvýšenú radiáciu a prevádzku závodov plánujú obnoviť po normalizácii prevádzky energetickej sústavy. Juhoukrajinská jadrová elektráreň sa nachádza v Mykolajivskej oblasti asi 350 kilometrov južne od Kyjeva. Chmeľnycká a Rivnenská jadrová elektráreň ležia v rovnomenných oblastiach na západe Ukrajiny. Štvrtú ukrajinskú jadrovú elektráreň, Záporožskú, obsadilo Rusko krátko po začiatku invázie na Ukrajinu. Počas víkendu, 19. a 20. novembra, sa opäť stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina.

Európsky parlament označil Rusko za štát podporujúci terorizmus

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal uznesenie Európskeho parlamentu, v ktorom europoslanci označili Rusko za štát podporujúci terorizmus. "Rusko musí byť izolované na všetkých úrovniach a musí niesť zodpovednosť, aby ukončilo svoju dlhoročnú politiku terorizmu na Ukrajine a na celom svete," uviedol Zelenskyj. V uznesení sa uvádza, že "úmyselné útoky a zverstvá páchané ruskými silami a ich zástupcami na civilnom obyvateľstve na Ukrajine, ničenie civilnej infraštruktúry a iné vážne porušenia medzinárodného a humanitárneho práva predstavujú teroristické činy a vojnové zločiny". Europoslanci na základe toho Rusko označili ako štát podporujúci terorizmus a za štát, ktorý používa prostriedky terorizmu. Keďže EÚ v súčasnosti nemôže oficiálne označiť štáty za podporovateľov terorizmu, Európsky parlament vyzval Úniu a jej členské štáty, aby zaviedli vhodný právny rámec a zvážili pridanie Ruska na takýto zoznam.

Ukrajinskí politici navrhli zákaz pôsobenia ruskej pravoslávnej cirkvi

Ukrajinskí politici predložili návrh zákona, ktorým by sa zakázala činnosť ruskej pravoslávnej cirkvi na území Ukrajiny. Predložený návrh zákona zahŕňa tiež úplný zákaz všetkých náboženských organizácií, ktoré sú spojené s ruskou pravoslávnou cirkvou vzhľadom na jej úzke väzby na Kremeľ. Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonali v raziu na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve. "Išlo o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine," informovala Bezpečnostná služba Ukrajiny. "Zákon je zameraný na zamedzenie hrozieb pre národnú bezpečnosť Ukrajiny a na zaistenie poriadku, pretože ruská pravoslávna cirkev už pridlho vykonáva otvorené protiukrajinské a sabotážne aktivity a obhajuje všetky činy zločineckého ruského režimu," informovala ukrajinská poslankyňa Iryna Frizová.

Pri ruskom útoku zahynul novorodenec

Život novorodenca si vyžiadal nočný útok ruských síl na pôrodnicu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Viac informácií je uvedených v samostatnom článku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy