Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pri útoku ruských síl na pôrodnicu v Záporožskej oblasti zahynul novorodenec
Zdielať na

Pri útoku ruských síl na pôrodnicu v Záporožskej oblasti zahynul novorodenec

Zdroj: TASR

UKRAJINA / Život novorodenca si vyžiadal nočný útok ruských síl na pôrodnicu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Informovali o tom v stredu, 23. novembra, ukrajinskí záchranári. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

"V noci na 23. novembra v meste Viľňansk v Záporožskej oblasti bola pri raketovom útoku na miestnu nemocnicu zničená dvojpodlažná budova pôrodnice," uviedli záchranári na sociálnej sieti s tým, že o život prišlo bábätko narodené v roku 2022. Útok i obeť potvrdil aj gubernátor Záporožskej oblasti, Olexandr Staruch. "Naše srdcia sú naplnené smútkom. Dieťa, ktoré práve prišlo na svet, bolo zabité," napísal na platforme Telegram.

​Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po útoku na pôrodnicu v Záporožskej oblasti obvinil Rusko, že na Ukrajinu prinieslo "teror a vraždenie," za ktoré sa bude musieť zodpovedať. "Nepriateľ sa opäť rozhodol terorom a vraždením dosiahnuť to, čo nedokázal dosiahnuť za deväť mesiacov a čo ani nebude môcť dosiahnuť," uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. "Namiesto toho sa bude len zodpovedať za všetko zlo, ktoré priniesol do našej krajiny," dodal.

Záporožská oblasť patrí k ukrajinským regiónom, ktoré Moskva anektovala v septembrových "referendách". Cieľom ruských raketových útokov boli aj susedné oblasti Donecká a Dnepropetrovská. V Doneckej oblasti zahynul jeden človek a osem utrpelo zranenia. Od začiatku ruskej invázie pred deviatimi mesiacmi prišlo podľa OSN na Ukrajine o život viac než 6 500 civilistov vrátane 400 detí. Podľa odhadov OSN i Kyjeva je ale skutočný počet obetí výrazne vyšší.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy