Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na hraniciach prebiehajú prípravy na ďalšiu vlnu Ukrajincov
Zdielať na

Na hraniciach prebiehajú prípravy na ďalšiu vlnu Ukrajincov

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Táto zima bude pre Ukrajincov o prežití. Až tri milióny z nich bude podľa odhadov hľadať teplo a bezpečie v susedných krajinách. Očakáva sa, že najviac ich bude smerovať do Poľska, no časť z nich zrejme prekročí aj naše hranice. Štáb TV JOJ zisťoval, či je na takúto situáciu slovensko-ukrajinské pohraničie pripravené.

Znova im hrozí, že budú musieť opustiť svoje domovy, rovnako, ako to spravili vo februári. Strach z raketových útokov strieda ďalší – vyše tretinu elektrární na Ukrajine vyradilo ruské ostreľovanie. Zima a tma budú dôvody, pre ktoré budú Ukrajinci mieriť zrejme aj k našim hraniciam. Napríklad do Uble. Prihraničná obec bola miestom, kadiaľ od začiatku vojny prešlo vyše 80-tisíc matiek s deťmi. Budúci starosta prevezme úrad o tri dni a tvrdí, že ak bude treba, je pripravený pomáhať. "Dúfam, že som pripravený. Chodil som tu ako dobrovoľník denno-denne, dúfam, že to zvládneme," uviedol budúci starosta Uble Jozef Fejsák.

V jednom zo skladov má obec pripravené lavice, stoly, postele a dokonca pre ďalšiu vlnu zabezpečili aj osem stanov. Dobrovoľníkov dokážu do Uble zvolať do pár hodín a presne vedia, čo majú robiť. "Každý už vie, kde jeho stan stál a nie ako vo februári, keď hľadali priestor, či sa zmestí, nezmestí. Sme pripravení," povedala dosluhujúca starostka Uble Nadežda Sirková. Kultúrny dom, ktorý päť mesiacov slúžil ako záchytný tábor, museli kompletne zrekonštruovať. Obec to stálo 12-tisíc eur. Utečencom ho už neposkytnú. "Rozhodli sme sa, že kultúrny dom už zachováme pre obyvateľov obce," informovala Nadežda Sirková.

V Humennom je v takzvanom pohotovostnom režime veľkokapacitné centrum a v prípade potreby dokážu sfunkčniť dve stanové mestečká do 24 hodín. "Stanové tábory v Michalovciach a Humennom sú v súčasnosti v utlmenom režime," uviedla hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. "Udrela zima, začali mrazy a v prípade ďalšej devastácie energetických systémov môže dôjsť k tej väčšej vlne. Nevieme presne povedať, kedy ten nápor môže prísť na hranicu," uviedol poradca premiéra pre Ukrajinu Eduard Buraš.

Vláda schválila kontingenčný plán. Ide o univerzálny návod, ako má Slovensko postupovať pri zvýšenom počte u ukrajinských odídencov. "Kontingenčný plán bol pripravovaný na najrizikovejší scenár, ktorý počítal s príchodom 700-tisíc odídencov v priebehu dvoch až troch mesiacov," informovala Zuzana Eliášová. Podľa odhadov WHO môžu svoje domovy opustiť počas zimy až tri milióny Ukrajincov. Nemajú čím kúriť a prístup k elektrine je obmedzený. Čísla zatiaľ nárast nenaznačujú, no dynamická situácia na Ukrajine ich môže prepísať zo dňa na deň presne tak nečakane, ako tomu bolo vo februári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy