Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
KĽDR odpálila ďalšiu medzikontinentálnu raketu. Ide o druhý pokus za dva dni
Zdielať na

KĽDR odpálila ďalšiu medzikontinentálnu raketu. Ide o druhý pokus za dva dni

SOUL / V piatok 18. novembra Severná Kórea zrejme odpálila medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM). Podľa agentúr AFP a AP išlo o druhý odpal rakety KĽDR za dva dni.

Správu o odpálení rakety oznámil Zbor náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády, keď najprv spozoroval "odpal neidentifikovanej rakety" zo západného pobrežia KĽDR. Medzičasom to potvrdilo aj Tokio a neskôr JSC uviedol, že ide zrejme o medzikontinentálnu balistickú raketu. Predtým vo štvrtok Severná Kórea vypálila smerom do Japonského mora balistickú raketu krátkeho doletu. Ide tak o  druhý odpal rakety za dva dni. 

Raketa podľa všetkého dopadla do výsostných japonských vôd, západne od ostrova Hokkaido. Japonský premiér Fumio Kišida vyhlásil odpal za "absolútne neakceptovateľný." Pchjongjang tesne predtým varoval, že bude podnikať "tvrdšie" vojenské akcie, ak USA posilnia svoje vojenské kapacity. 

Ak agentúra AP potvrdí, že ide v skutočnosti o raketu ICBM, bol by to zo strany KĽDR o prvý test takejto rakety za približne dva týždne. Podľa expertov sa posledný test ICBM Pchjongjangu z 3. novembra nevydaril. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy