Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na plynovodoch Nord Stream našli stopy výbušnín. Išlo o sabotáž, tvrdí švédska prokuratúra
Zdielať na

Na plynovodoch Nord Stream našli stopy výbušnín. Išlo o sabotáž, tvrdí švédska prokuratúra

ŠTOKHOLM / Švédski vyšetrovatelia našli na mieste, kde bolo poškodené potrubie plynovodov Nord Stream, stopy výbušnín, čo potvrdzuje, že išlo a sabotáž. Oznámila to v piatok švédska prokuratúra.

Švédske a dánske úrady vyšetrujú štyri úniky plynu z plynovodu Nord Stream 1 a 2 vo švédskej a dánskej výlučnej ekonomickej zóne v Baltskom mori. Vlastné vyšetrovanie oznámila aj nemecká generálna prokuratúra. Dánsko minulý mesiac oznámilo, že podľa predbežných výsledkov vyšetrovania boli úniky plynu spôsobené mohutnými explóziami.

"Prevedená analýza ukázala stopy výbušnín na niekoľkých predmetoch, ktoré boli zaistené v mieste úniku," uviedol švédsky prokurátor Mats Ljungqvist, ktorý bol poverený predbežným vyšetrovaním. Analytická práca bude podľa neho pokračovať, aby bolo možné z incidentu vyvodiť presvedčivejšie závery. 

Európske štáty už skôr vyjadrili podozrenie, že plynovody prepravujúce plyn z Ruska do Európy boli poškodené zámerne. Rusko, ktorého pološtátna firma Gazprom je väčšinovým vlastníkom plynovodu, zo sabotáže obvinilo Západ. Ruské ministerstvo obrany koncom októbra pripísalo zodpovednosť britskému námorníctvu. Západní politici ruské obvinenia odmietli a niektorí z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. 

 Z plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori začal 26. septembra na štyroch miestach unikať zemný plyn. Následne došlo k výraznému úniku metánu do ovzdušia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy