Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo Varíne velebia Tisa. Svedčia o tom aj nové nápisy v dedine
Zdielať na

Vo Varíne velebia Tisa. Svedčia o tom aj nové nápisy v dedine

VARÍN / Obec Varín sa už dávnejšie zviditeľnila ulicou pomenovanou po prezidentovi vojnového slovenského štátu Jozefovi Tisovi. Hoci bol odsúdený ako vojnový zločinec, zdá sa, že stále má svojich obdivovateľov. Svedčia o tom aj najnovšie nápisy v dedine.

Veľké betónové zábrany a na nich ružovým sprejom nastriekané nápisy, ktoré glorifikujú Jozefa Tisa. Označujú ho ako vlastenca a obrancu Židov a Slovákov. "To len ostudu narobil ten, čo to napísal. Môže sa hanbiť. Je to naozaj prehnané. Nemalo by to tam byť napísané," povedali obyvatelia obce v ankete. Podľa predsedu židovskej náboženskej obce v Žiline Pavla Frankla je hanba, keď niekto niečo takéto napíše a nemá elementárne vedomosti o histórii. 

"Nebudem veľa hovoriť, len jednu vec z procesu s Tisom. Keď ho jeho obhajca žiadal, aby prejavil ľútosť nad tým, čo sa stalo v tých koncentračných táboroch, tak Jozef Tiso túto ľútosť neprejavil," dodal Frankl. Tieto slová zrejme súvisia so známym problémom tejto dediny. Jedna z ulíc je pomenovaná po Jozefovi Tisovi a miestna aktivistka Lenka Ticháková bojuje za to, aby bola premenovaná. "Chápem to ako vyjadrenie názoru, ale stále si myslím, že vo Varíne žije väčšina, ktorá problém má s tou Tisovou ulicou, len je, bohužiaľ, ticho," vysvetlil Ticháková.

Len nedávno sa v obecnom referende mohli obyvatelia Varína vyjadriť k tomu, či chcú, aby sa zmenil tento názov. Referendum však bolo neplatné, lebo sa ho zúčastnila necelá polovica voličov. Ako povedala Ticháková, ostala z toho v šoku a nevie, čo si má o tom celom myslieť. 

Polícia sa už snaží zistiť, kto je autorom týchto nápisov. "V súvislosti s touto udalosťou polícia v Žiline vykonáva všetky potrebné úkony s cieľom objasnenia skutku a určenia jeho právnej kvalifikácie," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Žiline Zuzana Šefčíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy