Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obyvatelia sídliska sa sťažovali na strom, v centre mesta bude ozdobou Vianoc
Zdielať na

Obyvatelia sídliska sa sťažovali na strom, v centre mesta bude ozdobou Vianoc

PREŠOV / Zo smreka, na ktorý sa sťažovali obyvatelia jednej z ulíc v Prešove, sa stane vianočný stromček. Z Ulice 17. novembra putoval do centra. Teraz bude ozdobou Vianoc v našom treťom najväčšom meste.

15 metrov vysoký smrek pichľavý začal svoju stromovú púť pred 50-timi rokmi. Jeho osud spečatili sťažnosti, ktoré vyústili do rozhodnutia o zrezaní. "Samotní obyvatelia požiadali o výrub tohto stromu, nakoľko sa nachádzal v tesnej blízkosti bytového domu a v prípade nepriaznivého počasia alebo silného vetra by mohol zasahovať aj priamo do fasády. Keďže to bol vysoký strom, tak tienil obyvateľom do okien bytov," povedal hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. 

Na jeho bezpečný presun museli použiť aj žeriav. 50-metrový smrek naložili po zrezaní na kamión. V minulosti podobne zrezali strom na Dubovej ulici. "Stáva sa nám každý rok, že sa nás obyvatelia pýtajú, či sme nemohli vybrať krajší stromček. Avšak toto nie je naším cieľom," dodáva Vladimír Tomek. 

Smrek zo 17. novembra skončil na Hlavnej ulici. V centre Prešova ho osadili do betónového základu, aby sa predišlo jeho pádu. Aj tu museli použiť výškovú techniku. 15-metrový smrek už stojí pred konkatedrálou v treťom najväčšom slovenskom meste. Pribudnú naň ešte vianočné ozdoby a svetlá. "Upravíme ho tak, aby 6. decembra mohol byť slávnostne osvietený," povedal Vladimír Tomek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy