Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pod hranicou chudoby sa tento rok ocitlo ďalších, takmer dvestotisíc seniorov. Dôvodom sú nízke dôchodky a inflácia
Zdielať na

Pod hranicou chudoby sa tento rok ocitlo ďalších, takmer dvestotisíc seniorov. Dôvodom sú nízke dôchodky a inflácia

BRATISLAVA / Od začiatku roka sa ďalších takmer 200 tisíc dôchodcov prepadlo pod hranicu chudoby. Môžu za to nízke dôchodky, nesystematická pomoc zo strany štátu a samozrejme, inflácia. Ak to takto pôjde ďalej, čoraz viac seniorov si už nebude môcť dovoliť ani lieky a kvalitnú stravu.

Inflácia z každej strany. Na Slovensku máme jeden milión sto tisíc dôchodcov. Ešte začiatkom roka 2022 ich bolo pod hranicou chudoby 27%. Po desiatich mesiacoch stúpajúcich spotrebiteľských cien je ich už bez piatich percent polovica. "Aktuálne môžeme tvrdiť, že máme skoro pol milióna dôchodcov, ktorí poberajú dôchodky pod hranicou chudoby," uviedol Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík. Hranicou chudoby sa na Slovensku rozumie dôchodok vo výške 424 eur. No obracať sa často musia aj tí, ktorí majú o niečo viac. Vyjadrili sa viacerí: "560 eur, z toho sa vyžiť dá," "Mám 40 rokov odpracovaných a teraz nemám ani 400 eur." Dokonca sú aj takí ktorí majú menej ako 350 eur. 

Z takmer pol milióna dôchodcov pod hranicou chudoby tvoria výrazné zastúpenie ženy seniorky. Sú ich asi dve tretiny. Za desať mesiacov roku 2022 sa výdavky domácnosti seniorov zvýšili o 13 percent. No v októbri za jeden mesiac sa index spotrebiteľských cien medziročne zvýšil pre seniorov až o vyše 16,4 percent. To podľa odborníkov nedobehnú ani plánované navýšenia. "V priemere jeden senior platí mesačne okolo 25 eur za lieky," dodal Halás "Brat bol teraz ťahať jeden zub, 90 eur a dôchodok má 350 ," vyjadrila sa dôchodkyňa Helenka.

Exkluzívny prieskum TV JOJ, ktorý odhalil to, že takmer 30 percent ľudí by si prialo žiť v režime pred rokom 89 sa týka najmä ľudí v dôchodkovom veku. Pani Helenka si pamätá aj to, že lepšie vyžila z dôchodku, keď ho dostávala v korunách ako teraz v eurách. Aj ona bola kedysi štrngať kľúčmi, dnes už by nešla. "Tisíckrát sa mi lepšie žilo ako teraz," povedala dôchodkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy