Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
267. deň na Ukrajine: Ruské ostreľovanie zasiahlo Odeskú oblasť, výbuchy hlásili aj v Kyjeve a Dnipre
Zdielať na

267. deň na Ukrajine: Ruské ostreľovanie zasiahlo Odeskú oblasť, výbuchy hlásili aj v Kyjeve a Dnipre

BRATISLAVA / Rusko aj naďalej pokračuje v leteckých útokoch na civilnú kritickú infraštruktúru na Ukrajine. Opäť pritom zomierali nevinní ľudia. Štyri obete hlásia zo Záporožia a najmenej 23 zranených z mesta Dnipro. Rakety a drony smerovali aj na Odesu, či Kyjev.

Ostreľovanie zasiahlo Odeskú oblasť, výbuchy hlásili aj v Kyjeve a Dnipre

Ruská raketa vo štvrtok, 17. novembra, zasiahla Odeskú oblasť na juhozápade Ukrajiny. Výbuchy hlásili aj z Kyjeva a mesta Dnipro. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters a stanice Sky News. "V Odeskej oblasti išlo o prvý takýto útok po niekoľkých týždňoch," oznámil oblastný gubernátor, Maxym Marčenko. Na sociálnej sieti uviedol, že zasiahnutý bol infraštruktúrny cieľ, pričom varoval pred hrozbou "masívneho raketového útoku na celé územie Ukrajiny".

Ukrajinské úrady medzitým hlásili výbuchy v ďalších častiach krajiny a vyzývali obyvateľov, aby sa uchýlili do krytov, pretože hrozba raketových útokov pretrváva. Rusko v utorok, 15. novembra, vykonalo rozsiahle raketové útoky proti Ukrajine a jej energetickej infraštruktúre, pri ktorých podľa Kyjeva použilo okolo 100 striel.

Rusko potvrdilo predĺženie dohody o vývoze ukrajinského obilia

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok, 17. novembra, potvrdilo predĺženie dohody o vývoze ukrajinského obilia po mori. Dohoda zostáva v platnosti bez zmien ďalších 120 dní od tohto piatka.

Ministerstvo vo vyhlásení dodalo, že Moskva očakáva vyriešenie svojich záujmov, pokiaľ ide o zmiernenie sankcií na vývoz ruských obilnín a hnojív v rámci tejto dohody. Rusko ju vníma ako balík dohovorov týkajúci sa jednak ukrajinských a jednak ruských produktov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa medzitým poďakoval OSN, Moskve a Kyjevu za predĺženie dohody, ktorá v lete umožnila Ukrajine obnoviť vývoz obilnín, potravín a hnojív cez Čierne more, zablokovaný od februára v dôsledku invázie Ruska. Erdogan na Twitteri dodal, že export viac než 11 milión ton obilnín za posledné štyri mesiace preukázal dôležitosť tejto dohody pre svetovú potravinovú bezpečnosť.

O predĺžení dohody predtým informovali OSN i ukrajinský minister infraštruktúry, Olexandr Kubrakov. Dohoda sprostredkovaná svetovou organizáciou a Tureckom bola uzavretá v júli pôvodne na štyri mesiace a mala vypršať túto sobotu, 19. novembra.

Použitie nášľapných mín zo strany Ruska na Ukrajine predstavuje hrozbu pre ľudí 

Ruské používanie nášľapných mín na Ukrajine ohrozuje pokrok dosiahnutý v tejto oblasti za posledných 25 rokov. Vo výročnej správe to uviedol celosvetový Monitor nášľapných mín. Monitor nášľapných mín sleduje dodržiavanie Zmluvy o zákaze nášľapných mín z roku 1997 v Ottawe. Podľa správy Moskva stále vyvíja nové protipechotné míny a tie, ktoré boli vyrobené v roku 2021, použila vo vojne na Ukrajine. Za prvých deväť mesiacov roku 2022 na Ukrajine identifikovali 277 civilných obetí mín a výbušných pozostatkov vojny. To je takmer päťnásobný nárast oproti 58 obetiam v roku 2021.

"Najmenej sedem typov protipechotných mín použili ruské sily na Ukrajine od začiatku invázie, teda od 24. februára," uvádza sa v správe. Ruské sily tiež pred ústupom zo svojich pozícií umiestnili "na mnohých miestach nástražné systémy aktivované obeťami a improvizované výbušné zariadenia". Zmluvu o zákaze nášľapných mín podpísalo 164 štátov, ktoré sa zaviazali ukončiť výrobu a vývoj protipechotných mín. Doteraz zničili vo svojich skladoch viac ako 55 miliónov protipechotných mín.

K výpadkom elektriny sa pridal prvý sneh. Na Ukrajine očakávajú silné mrazy

Prvý sneh tohtoročnej jesene napadal vo štvrtok, 17. novembra, na Ukrajine, ktorá v dôsledku útokov Ruska na tamojšiu energetickú infraštruktúru trpí v mnohých územných častiach výpadkami elektriny. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich spravodajcov v Kyjeve. Snežnú nádielku zažilo aj samotné hlavné mesto Ukrajiny, ktoré je v súčasnosti takisto svedkom častých neohlásených a neplánovaných výpadkov elektriny. Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba už predtým v priebehu tohto týždňa upozornil, že situácia z hľadiska poveternostných podmienok sa v tomto ukrajinskom regióne môže čoskoro stať náročnou a teploty ovzdušia môžu klesnúť až na mínus desať stupňov Celzia.

Na možné výpadky elektrického prúdu na celom území Ukrajiny, spôsobené očakávaným prudkým ochladením, upozornila vo štvrtok aj spoločnosť Ukrenerho, ukrajinský prevádzkovateľ rozvodnej siete. Ukrenerho vo svojom tlačovom vyhlásení vysvetľuje, že výpadky elektriny sú po útokoch nevyhnutným krokom na udržanie stability energetického systému.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy