Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
263. deň na Ukrajine: Boje v Doneckej oblasti sú podľa Zelenského peklo
Zdielať na

263. deň na Ukrajine: Boje v Doneckej oblasti sú podľa Zelenského peklo

BRATISLAVA / Podľa Washingtonu pre ústup armády z juhu Ukrajiny čelí ruský prezident Putin čoraz väčšej kritike zo strany radikálnych stúpencov vojny. Kyjevské vedenie momentálne odmieta s Ruskom rokovať, reálne pokračovanie mierových vyjednávaní odhaduje až na druhú polovicu budúceho roka. Napriek oslavám v centre Chersonu, boje na východe Ukrajiny pokračujú. Na Donbase Ukrajinci odrazili ruské útoky až v 12-tich obciach a na ruské sily uskutočnili až 13 náletov. Tvrdí to ukrajinský generálny štáb. Vládne jednotky mali zneškodniť až 650 ruských vojakov a 40 kusov nepriateľskej vojenskej techniky.

Boje v Doneckej oblasti sú podľa Zelenského peklo

 Ukrajinské sily tam čelia tvrdému odporu. "Každý deň sa tam odohrávajú mimoriadne urputné bitky," vyjadril sa Zelenskyj a poznamenal, že ukrajinské sily "odolávajú hroznému tlaku útočníkov a zachovávajú obranné línie". Informuje o tom spravodajský portál Sky News. Zelenskyj tiež uviedol, že ruské sily počas úteku z už oslobodeného mesta Cherson zničili všetku tamojšiu kritickú infraštruktúru vrátane zásob vody a elektriny. "Ukrajinskí vojaci sa pri oslobodzovaní tiež museli vysporiadať s takmer 2 000 mínami, nástražnými drôtmi a nevybuchnutou muníciou," dodal. 

Ukrajinská centrálna banka sa pripravuje na výpadky elektriny

Ukrajinská centrálna banka pripravuje bankový systém krajiny na možné výpadky elektriny. Na komunikačnej platforme Telegram uviedla, že jej úsilie má za cieľ zabezpečiť životaschopnosť 14 systémovo dôležitých bánk v krajine. "Ak to bude absolútne nevyhnutné, národná banka zabezpečí predovšetkým životne dôležité činnosti bánk vo vlastníctve štátu," cituje banku spravodajský portál Sky News. Rusko systematicky útočí na ukrajinský energetický sektor a spôsobuje výpadky elektriny v mnohých častiach krajiny.

Do Chersonu sa vrátila ukrajinská polícia, rozhlas i televízia

Do mesta Cherson na juhu Ukrajiny sa po ústupe ruskej armády v sobotu, 12. novembra, vrátila ukrajinská polícia. V meste svoje služby obnovila aj ukrajinská televízia a rozhlas. Ide o súčasť rýchlej ale opatrnej snahy o obnovu života v meste po mesiacoch ruskej okupácie.

Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko na Facebooku informoval, že v meste pracuje približne 200 policajtov. Zriaďujú kontrolné stanovištia a dokumentujú možné vojnové zločiny. Policajné tímy zároveň pracujú na identifikácii a likvidácii nevybuchnutej munície. "Jeden ženista v sobotu utrpel zranenie, keď pracoval na odmínovaní administratívnej budovy," uviedol Klymenko. Poradca starostu Chersonu povedal, že do mesta začala prichádzať humanitárna pomoc zo susednej Mykolajivskej oblasti.

Od začiatku vojny padlo už 80 210 príslušníkov ruských síl

V bojoch na Ukrajine za uplynulý deň o život prišlo ďalších 810 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Informoval o tom v sobotu na Facebooku generálny štáb ukrajinskej armády. Celkový počet obetí v radoch ruských vojakov tak podľa Kyjeva stúpol na 80 210. Ruská armáda za uplynulý deň na Ukrajine stratila aj 24 tankov, 34 obrnených bojových vozidiel a 12 delostreleckých systémov. Od začiatku vojny tak Rusko na Ukrajine podľa Kyjeva stratilo 2 838 tankov, 5 730 obrnených bojových vozidiel a 1 829 delostreleckých systémov.

Do ruských škôl sa má od septembra 2023 vrátiť povinný vojenský výcvik, uviedol britský rezort obrany

Do ruských škôl sa od septembra budúceho roka vráti povinný prípravný vojenský výcvik známy zo sovietskych čias, ktorý bol ukončený v roku 1993. V nedeľnej správe o situácii na Ukrajine zverejnenej na Twitteri to uviedol britský rezort obrany, ktorý sa odvoláva na stredajšie oznámenie ruského ministra školstva Sergeja Kravcova.

Daný program, ktorého cieľom je zaviesť minimálne 140 hodín vojenského výcviku za akademický rok, podporuje ministerstvo obrany v Moskve. Podľa Londýna je cieľom zvýšiť ochotu mladých ľudí ohľadom vojenskej služby a mobilizácie. Žiaci, ktorí sa blížia k dosiahnutiu veku, keď majú absolvovať povinnú vojenskú službu, tak majú získať príslušné vojenské schopnosti. Tieto kroky sú tiež zrejme súčasťou "širšieho projektu, ktorý má ruskej populácii vštepiť ideológiu vlastenectva a dôvery vo verejné inštitúcie".

Britské ministerstvo pripomína, že niekdajší podobný program zahŕňal prípravu na možný útok chemickými či jadrovými zbraňami, prvú pomoc a tiež manipuláciu a streľbu z pušiek typu Kalašnikov. "Ruskí predstavitelia sa pokúsili tento výcvik obnoviť v roku 2014 po invázii na Krym. Dúfali, že táto iniciatíva zvýši kvalitu brancov. O osem rokov neskôr sa zmenilo len málo a kvalita ruských brancov je naďalej slabá, s nízkou morálkou a obmedzeným výcvikom," uviedol britský rezort obrany s odvolaním sa na tajné služby. Dodal, že návrh tohto vojenského výcvikového programu má byť vypracovaný do konca tohto roku a následne bude prechádzať schvaľovacím procesom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy