Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Riziková zóna pre vojenské radary: Ich činnosť vraj spôsobuje výpadky fungovania elektroniky v autách
Zdielať na

Riziková zóna pre vojenské radary: Ich činnosť vraj spôsobuje výpadky fungovania elektroniky v autách

MICHALOVCE / Za mestom Michalovce sa podľa motoristov nachádza riziková zóna, v ktorej dochádza k narušeniu fungovania elektroniky. Príčinou sú vraj vojenské radary, ktoré intenzívne monitorujú vzdušný priestor na našej hranici s Ukrajinou. Armáda tvrdí, že nasadená technika spĺňa všetky zákonné požiadavky. Jej presná konfigurácia je ale v režime utajenia.

Po tejto ceste prechádza denne tisíce dopravných prostriedkov. Niektorí šoféri sa v blízkosti vojenských radarov sťažujú na nečakané problémy. "Ten radar nebol používaný a prechádzal som tadiaľ úplne v pohode. Teraz sa radar krúti a motorku mi zvýšilo. Mám automat a zrazu to nepoznalo prevodovku," opísal situáciu motorkár Rastislav Čurma. 

Radary sú od cesty vzdialené približne 500 metrov

Slovenská armáda vraj oficiálne nemá vedomosť o žiadnych problémoch pri ich prevádzke. "Vylúčené to nie je, každopádne, akékoľvek rušenie televízneho signálu, či ovplyvňovanie elektroniky v dopravných prostriedkoch je skôr zriedkavé, keďže vysielajú na úplne iných frekvenciách," objasnila hovorkyňa ministerstva obrany SR, Martina Kovaľ Kakaščíková.

Podľa diskusií motoristov na sociálnych sieťach má v tejto lokalite problém najmä najmodernejšia elektronika. Výsledkom môže byť aj vypnutie motora a odtiahnutie do servisu. "Písali aj o skúsenosti, že to dokáže rušiť elektroniku dokonca v kamióne. Je pravda, že autá sú chránené viac," dodal Čurma.

Tieto radary už slúžia niekoľko desaťročí a budúci rok ich čaká výmena. Momentálne sú v stave maximálnej pohotovosti, najmä vzhľadom na vojnový konflikt na Ukrajine. To, že je všetko v súlade s legislatívou, potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany: "Nasadená radarová technika je prevádzkovaná v súlade s platnou legislatívou, predpismi a technickými normami."  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy