Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Premiér poprosil lekárov, aby stiahli výpovede. Chce podpísať memorandum
Zdielať na

Premiér poprosil lekárov, aby stiahli výpovede. Chce podpísať memorandum

Archívna reportáž

BRATISLAVA /  Premiér Eduard Heger (OĽANO) poprosil lekárov, aby vyšli v ústrety vláde, ktorá rieši zdravotníctvo ako prioritu. Tiež, aby stiahli svoje výpovede. Rozumie ich vyčerpanosti a požiadavkám, navyše deklaroval pripravenosť podpísať s nimi memorandum na riešenie situácie v zdravotníctve. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 - V politike.

Kolaps zdravotníctva označil za najhorší možný scenár

 "Nechcem vyvíjať tlak na lekárov. Práve naopak, odo mňa išla prosba. Prosím, vidíte, že táto vláda pracuje pre zdravotníctvo tak, ako žiadne iné za posledných 17 rokov. Dajte nám šancu, stiahnite výpovede, poďme zdravotníctvo spoločne budovať ďalej," vyhlásil premiér. Vyjadreniam lekárov rozumie tak, že ich platy už nie sú problém a treba pracovať na ďalších veciach pre zlepšenie zdravotníctva na Slovensku. Deklaroval pripravenosť dohodnúť sa a poukázal na plán obnovy. Zdravotníctvo a školstvo sú podľa jeho slov prioritou. "Neviem z roka na rok urobiť všetko," podotkol a poukázal na jednotlivé míľniky, napríklad na výstavbu nemocníc.

Premiér očakáva tiež legislatívu na zlepšenie práv partnerov 

Predpokladá, že legislatíva týkajúca sa zlepšenia podmienok párov žijúcich v spoločnej domácnosti by mohla prísť v úvode ďalšieho roka na vládu. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 doplnil, že vláda situáciu nepodceňuje a rieši ju na viacerých úrovniach. Jednou je podľa jeho slov zlepšovanie bezpečnosti a druhou riešenie radikalizácie na školách. "Legislatívu minister spravodlivosti pripravuje, je to otázka týždňov, kedy príde s návrhom," povedal premiér a poukázal na legislatívny proces a lehoty.

​Avizuje dohodu v koalícii upraviť majetkové práva osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Dôležité je podľa neho pozrieť sa aj na jednotlivé životné situácie, aby sa táto otázka dala lepšie pochopiť. Poukázal i na potrebu celospoločenskej, nielen politickej diskusie. "Aj na strane polície sa robia kroky, zobrali sme to s plnou vážnosťou, aby sa každý občan cítil bezpečne," povedal. Skonštatoval, že po vražde na Zámockej ulici v Bratislave komunikoval aj s partnermi v zahraničí. Myslí si, že Európska únia ako celok dokáže dosahovať lepšie výsledky aj pri rokovaniach s globálnymi sociálnymi sieťami. Dodal, že v otázke škôl a vzdelávania sa prijali opatrenia z hľadiska metodiky k extrémizmu a šikane.

Zdôraznil význam zlepšenia komunikácie aj na úrovni žiak a učiteľ, ale aj s rodičmi detí. Minister školstva Ján Horecký sa podľa slov premiéra snaží do kurikulárnej reformy tieto veci ešte viac implementovať. Čo sa týka vyjadrení politikov, opätovne apeloval na váženie slov. "Emócie sú z objektívnych príčin vybičované," povedal a poukázal na dlhotrvajúcu pandémiu ochorenia COVID-19 či vojnu na Ukrajine a s tým súvisiacu krízu. "Je to emočne náročné," dodal. Zdôraznil, že aj preto je dôležité, aby verejní činitelia išli príkladom vo vyjadreniach.

Pomoc domácnostiam s cenami energií predstaví vláda začiatkom decembra

Stane sa tak vtedy, keď bude známa cenová regulácia na ďalší rok zverejnená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). "Začiatkom budúceho mesiaca ako každý rok vychádzajú cenové rozhodnutia. Predstavíme ceny pre domácnosti tak, aby to zvládli, budú ich mať zastropované na celý rok," zdôraznil Heger. Pripomenul, že návrh rozpočtu na budúci rok je postavený prioritne na energetickej pomoci. Okrem domácností aj podnikom, verejnému sektoru či niektorým nadmerne ohrozeným skupinám. Práve preto verí, že Národná rada rozpočet schváli. "Je to čistá pomoc ľuďom, za toto každý politik musí zahlasovať a verím, že aj zahlasuje. Neviem si predstaviť, že by niekto nezahlasoval za pomoc ľuďom. Nie je to žiadne vydieranie," dodal. Predseda vlády podporil aj kritizovaný návrh na dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) iba pre niektoré oblasti cestovného ruchu, ako sú lyžiarske strediská či akvaparky. Predložený bol uplynulý týždeň v parlamente ako pozmeňujúci návrh, nakoniec bolo hlasovanie o ňom presunuté na ďalšiu schôdzu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy