Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Energetická kríza zasiahla aj kultúrne pamiatky. Zatvorili hrad v Starej Ľubovni
Zdielať na

Energetická kríza zasiahla aj kultúrne pamiatky. Zatvorili hrad v Starej Ľubovni

STARÁ ĽUBOVŇA / Energetická kríza zrejme zasiahne aj viaceré kultúrne pamiatky. Hrad v Starej Ľubovni sa po niekoľkých desaťročiach zatvára až do vianočných sviatkov. Stredoveká pevnosť tak ušetrí tisíce eur. V niektorých expozíciách je až taká zima, že tie najvzácnejšie predmety museli presunúť na jedno vyhriate miesto.

Panovníci z histórie ľubovnianskeho hradu nemali vôbec žiadny problém s energetickou krízou. Oni si poradili inak. Riaditeľ hradu Dalibor Mikulík sa vyjadril, že majiteľ hradu mal rozsiahle majetky v podobe lesov a drevo bolo stále pripravené.

Ale teraz im zákon neumožňuje prikúriť drevom v miestnostiach, kde je pre vypnuté kúrenie poriadne chladno. Na hrade sa ročne minie na energie približne 70-tisíc eur. Od januára sa pripravujú na súboj s poriadne vysokými cenami. "Myslím si, že sa podarí ušetriť ak pôjdeme takýmto tempom. Za takýchto cien ušetríme aj 30-tisíc eur, ale všetko záleží aké ceny nám nastavia od 1. januára 2023," priblížil Mikulík. 

Vykúriť miestnosti s dvojmetrovými hradnými múrmi na prijateľnú teplotu je veľmi náročné. Reštaurátori už teraz balia do akejsi záchrannej miestnosti tie exponáty, ktoré by chlad určite poškodil. "Bola by tu nadmerná vlhkosť a mohli by sa tu tvoriť plesne," potvrdila reštaurátorka Adriena Krzeminská. Mikulík tiež vysvetlil, že miestnosť aktuálne nie je vykurovaná a ani najbližšie mesiace nebude. "Preto, aby tieto vzácne predmety tzv. zbierky prvej kategórie mali vhodnú klímu, budú sťahované do depozitárov." 

Elektrické osvetlenie expozícii, nasvietenie exponátov, elektrické vykurovanie, pokladne, toalety - to sú najväčší požierači elektrickej energie. To všetko je teraz vypnuté. Teplota v miestnostiach ale nesmie klesnúť pod 5 stupňov. "Tak sa sťahujú nábytky, kovové prvky, aj drevený nábytok," dodal Mikulík.

Pracovníci hradu tak budú pracne kontrolovať jednotlivé miestnosti a ich teplotu. Na hornom hrade počas zimy namerajú niekedy aj 32-stupňový mráz, takže historické pamiatky budú musieť odolávať ťažkým časom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy