Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
261. deň na Ukrajine: Ruská armáda už ukončila presun z pravého brehu Dnepru
Zdielať na

261. deň na Ukrajine: Ruská armáda už ukončila presun z pravého brehu Dnepru

KYJEV / Najmenej šesť ľudí zahynulo pri najnovšom raketovom útoku na ukrajinské mesto Mykolajiv. Terčom bol obytný dom, ktorý skončil v troskách. Prezident Volodymyr Zelenský hovorí o ruskej odplate za protiofenzívu ukrajinskej armády. Ruská armáda už ukončila odsun z pravého brehu Dnepru. Oznámilo to ministerstvo obrany. Pri Chersone sa dnes zrútil strategicky dôležitý Antonovský most. Ustupujúci Rusi ho pravdepodobne odstrelili. V Chersone nie je teplo, elektrina ani voda, funguje iba plyn. Podľa ukrajinských médií ľudia vychádzajú von a v centre mesta opäť veje ukrajinská vlajka.

Ruská raketa zasiahla bytovku v Mykolajive, zahynulo najmenej 6 ľudí

V noci zo štvrtka na piatok, 11. novembra, otriasol mestom Mykolajiv výbuch v 5-poschodovom obytnom dome, ktorý spôsobil zásah ruskej rakety. Časť z neho sa zrútila. Záchranári stále prehľadávajú trosky a obávajú sa, že počet obetí sa ešte zvýši. 

Strategický most v Chersone sa zrútil 

​Putin sa na summite G20 nezúčastní pre zaneprázdnenosť

Ruský prezident Vladimir Putin sa na stretnutí krajín G20 na Bali údajne nezúčastní preto, lebo má už naplánovaný iný program. V piatok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Bolo to rozhodnutie hlavy štátu z dôvodu jej plánovaného programu a nevyhnutnosti jej zotrvania na území Ruskej federácie," vyhlásil Peskov. Urobil tak deň po tom, čo Moskva oficiálne potvrdila, že na summite G20 sa namiesto Putina zúčastní ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Bývalý poradca ruského prezidenta Sergej Markov však vo štvrtok na sociálnej sieti Telegram uviedol, že dôvodom Putinovej neúčasti je "možný pokus o atentát na Putina zo strany tajných služieb Spojených štátov, Británie a Ukrajiny". Šéfa Kremľa na summit, ktorý sa uskutoční 15. a 16. novembra, pozval indonézsky prezident Joko Widodo. Pozvánku dostal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aj napriek tomu, že Ukrajina nie je členom G20. Zelenského účasť na summite potvrdil jeho hovorca Serhij Nykyforov. Dodal, že s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o účasť v režime videokonferencie.

Ruské jednotky sa už stiahli z Chersonu

Ruské jednotky v piatok, 11. novembra, dokončili sťahovanie sa z ukrajinského mesta Cherson na ľavú stranu rieky Dneper. Oznámili to ruské ozbrojené sily. "V chersonskom smere bol dnes o 5.00 h moskovského času zavŕšený presun divízií ruských vojsk na ľavý breh rieky Dneper. Na pravom brehu neostal jediný kus vojenskej techniky ani zbrane. Všetci ruskí vojaci prešli na ľavý breh Dnepra," napísalo vo zvodke na sociálnej sieti Telegram ruské ministerstvo obrany. Rusko vo štvrtok oznámilo, že jeho vojaci začali ustupovať z ukrajinského mesta Cherson. Rozkaz na ich odsun z Chersonu vydal v stredu minister obrany Sergej Šojgu.

Ukrajina následne oznámila, že jej ozbrojené sily vstupujú do mesta. "Cherson sa vracia pod kontrolu Ukrajiny a jednotky ozbrojených síl Ukrajiny vstupujú do mesta," uviedlo na sociálnej sieti ukrajinské ministerstvo obrany. Ústupové cesty ruských útočníkov sú podľa ministerstva pod palebnou kontrolou ukrajinskej armády. "Akýkoľvek pokus klásť odpor ozbrojeným silám Ukrajiny bude zastavený," uviedlo ministerstvo.

Orbán aj Erdogan sú za prímerie, rokovania a mier na Ukrajine

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa v Uzbekistane stretol s tureckým prezidentom Erdoganom na deviatom summite Turkickej rady, pričom obaja označili summit za úspešný. Predseda maďarskej vlády podčiarkol, že sa nevzdávajú cieľov vzájomnej maďarsko-tureckej spolupráce, a to ani napriek situácii spôsobenej vojnovou krízou. "Zaviazali sme sa posilňovať bilaterálne obchodné a hospodárske vzťahy. Budeme pokračovať v spolupráci vo vojenskom priemysle a máme záujem rozšíriť ju aj o nové oblasti," povedal Orbán. Erdogan vyhlásil, že Turecko zostane spoľahlivým zázemím pre energetickú bezpečnosť Maďarska aj v budúcnosti. Členmi Turkickej rady sú Azerbajdžan, Kazachstan, Kirgizsko, Turecko a Uzbekistan. Maďarsko má v tejto rade štatút pozorovateľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy