Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
250. deň na Ukrajine: Po ranných útokoch hlásia 13 zranených
Zdielať na

250. deň na Ukrajine: Po ranných útokoch hlásia 13 zranených

KYJEV / Niekoľko výbuchov otriaslo v pondelok ráno ukrajinským hlavným mestom Kyjev. Ukrajinskí predstavitelia hlásili mohutnú vlnu ruských útokov na životne dôležitú infraštruktúru v Kyjeve, Charkove, Záporoží a ďalších mestách. Po ranných útokoch hlásia 13 zranených.

Rusko hodlá z Chersonu stiahnuť svoje delostrelectvo, tvrdí ukrajinská armáda

Rusko hodlá stiahnuť z Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny svoje ťažké delostrelectvo, pričom má zrejme v úmysle tieto jednotky presunúť do iných častí frontovej línie, domnieva sa generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Informuje o tom na základe správy denník The Guardian.
"Podľa dostupných informácií sa nepriateľ pripravuje na stiahnutie svoje delostreleckej jednotky z pravobrežnej časti (rieky Dneper) v Chersonskej oblasti, pričom je možné, že ich následne presunie do iných smerov," uvádza generálny štáb ukrajinskej armády v príspevku na Facebooku zverejnenom v nedeľu večer.

Z Ukrajiny vyplávali dve lode naložené obilninami

Dve nákladné lode naložené obilninami a ďalšími poľnohospodárskymi produktmi vyplávali v pondelok z ukrajinských prístavov, uvádza sa na webovej stránke námornej dopravy MarineTraffic. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Lode Admiral de Ribas a Mount Baker vyplávali z prístavov niekoľko dní po tom, čo Rusko dočasne odstúpilo od dohody sprostredkovanej Tureckom a Organizáciou Spojených národov, ktorá umožňuje prepravu životne dôležitých dodávok ukrajinských obilnín cez bezpečné koridory v Čiernom mori a potom do krajín trpiacich potravinovou krízou. Turecko, OSN a Ukrajina sa rozhodli pokračovať v plnení tejto dohody, píše webová stránka britského denníka The Guardian.

Ukrajina oznámila, že Rusi na jej územie vypálili vyše 50 rakiet

Ukrajina oznámila, že jej územie sa v pondelok ráno stalo terčom "vyše 50" raketových útokov Ruska, čo spôsobilo výpadky elektriny v niekoľkých oblastiach vrátane Kyjeva. "Ruskí okupanti 31. októbra od 07.00 h podnikli niekoľko vĺn raketových útokov na životne dôležitú infraštruktúru na Ukrajine," napísala ukrajinská armáda na sociálnej sieti Telegram. Dodala, že Rusko vypálilo "vyše 50 striel s plochou dráhou letu typu Ch-101 a Ch-555". Väčšinu, 44 rakiet, však Ukrajinci zostrelili. Podľa armády boli vypálené z Ruska: zo severnej oblasti Kaspického mora a z okolia ruského mesta Volgodonsk v Rostovskej oblasti.

V Kyjeve bolo počuť od 08.00 h (07.00 h SELČ) do 08.20 h najmenej päť výbuchov, informujú novinári agentúry AFP. Reutersu to hlásili aj svedkovia; podľa nich nastalo približne desať explózií a nad Kyjevom pozorovali dym. Regionálne úrady na severe, východe a v strednej časti Ukrajiny takisto informovali o raketových útokoch.

Reuters dodal, že Rusko vystupňovalo útoky na Ukrajine v posledných týždňoch, po tom, čo obvinilo Kyjev z explózie, ktorá vážne poškodila Kerčský most, spájajúci ruskú pevninu s Krymským polostrovom, anektovaným Moskvou v roku 2014.

Kličko: V Kyjeve nastali po ruských útokoch výpadky elektriny a vody

Ruské útoky spôsobili výpadky elektriny a vody v častiach Kyjeva, spresnil podľa agentúry AP starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko. "Jedna časť Kyjeva zostala po ruských útokoch bez elektriny a určité časti sú bez vody," napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.

V Kyjeve sa má v pondelok uskutočniť spoločné rokovanie ministrov českej a ukrajinskej vlády.

Od začiatku vojny už padlo 71 820 ruských vojakov

Ukrajinské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že za uplynulý deň na Ukrajine padlo ďalších 620 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Celkový počet ruských obetí od začiatku vojny tak stúpol na 71 820. Informuje o tom portál news.sky.com.

Ministerstvo obrany Ukrajiny na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter ďalej uviedlo, že za posledný deň Rusko stratilo štrnásť tankov, štyri delostrelecké systémy, jedno vojenské lietadlo a jeden vrtuľník. Od začiatku invázie na Ukrajinu tak ruské ozbrojené sily prišli o 2 686 tankov, 1 728 delostreleckých systémov, 275 vojenských lietadiel a 253 vrtuľníkov.

Po ranných útokoch hlásia 13 zranených

V dôsledku ranných ruských útokov na Ukrajinu hlásia zatiaľ trinásť zranených. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa ukrajinskej národnej polície Ihora Klymenka. "V dôsledku dnešných útokov Ruskej federácie vieme do tejto chvíle o 13 zranených ľuďoch,“ vyjadril sa Klymenko v živom vysielaní.
Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy