Polojasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
249. deň na Ukrajine: EÚ žiada Rusko, aby sa vrátilo k dohode o vývoze obilia z Ukrajiny
Zdielať na

249. deň na Ukrajine: EÚ žiada Rusko, aby sa vrátilo k dohode o vývoze obilia z Ukrajiny

BRATISLAVA / Rusko v noci zaútočilo na ukrajinské mesto Nikopol. Podľa úradov pri útokoch nikto nezahynul. Poškodené sú ale viaceré poschodové obytné budovy, plynovod a vyhorel podnik na odvoz odpadu. V ohrození sú ale svetové ceny potravín potom ako Rusko avizovalo, že neumožní ďalší vývoz z ukrajinských prístavov. Moskva to zdôvodnila útokom dronov na svoje lode na okupovanom Kryme, z ktorého obviňuje Kyjev. Ukrajinský prezident v nočnom prejave povedal, že po tomto kroku nemá Rusko právo byť medzi 20-timi najväčšími ekonomikami sveta - teda v G20.

EÚ žiada Rusko, aby sa vrátilo k dohode o vývoze obilia z Ukrajiny

Podľa EÚ môže tento krok prehĺbiť globálnu potravinovú krízu vyvolanú ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine, informujú agentúry AFP a DPA. Rusko v sobotu, 29. októbra, pozastavilo svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských čiernomorských prístavov v dôsledku dronového útoku na ruské plavidlá na Kryme, z ktorého Moskva obvinila Ukrajinu. O svojom rozhodnutí Rusko upovedomilo OSN. "Ruské rozhodnutie pozastaviť účasť na čiernomorskej dohode ohrozuje hlavnú trasu pre vývoz veľmi potrebného obilia a hnojív, ktoré sú potrebné na riešenie globálnej potravinovej krízy vyvolanej ruskou vojnou voči Ukrajine," napísal v nedeľu na Twitteri šéf diplomacie EÚ, Josep Borrell.

Európska únia podľa neho apeluje na Rusko, aby tento svoj krok, ktorý znamená faktické obnovenie ruskej blokády ukrajinských prístavov, prehodnotilo. V podobnom zmysle sa už v sobotu večer vyjadril americký prezident Joe Biden, ktorý označil ruské odstúpenie od obilnej dohody za škandalózne. OSN a Turecko v júli sprostredkovali prelomovú dohodu medzi Moskvou a Kyjevom, ktorá umožnila vývoz obilia z ukrajinských prístavov, aby sa zamedzilo hroziacej potravinovej kríze najmä v chudobných regiónoch Afriky a Blízkeho východu. Moskva ale s touto dohodou opakovane vyjadrovala nespokojnosť s argumentom, že samotné Rusko pre západné sankcie nemôže v dostatočnej miere vyvážať svoje potraviny a hnojivá. Viackrát už preto hrozila, že sa z obilnej dohody stiahne. Kyjev v tejto súvislosti obviňuje Moskvu, že sobotňajší útok na Kryme využil len ako "falošnú zámienku" na odstúpenie od dohody a obnovenie blokády ukrajinských prístavov. 

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny pre straty znižujú náborové kritériá, tvrdí Británia

Ruská súkromná polovojenská organizácia známa pod názvom Vagnerova skupina, ktorá bojuje po boku ruskej armády na Ukrajine, v dôsledku ťažkých strát do značnej miery uvoľnila svoje prísne náborové kritériá. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa v nedeľu odvolala na vyjadrenie britských tajných služieb. "Po predchádzajúcich relatívne vysokých náborových štandardoch skupina v súčasnosti prijíma väzňov so závažnými zdravotnými problémami," uviedlo britské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Twitter v rámci svojho každodenného vyjadrenia k situácii na Ukrajine. Tento prístup Vagnerovcov pritom podľa neho "uprednostňuje mieru skúseností alebo kvalitu".

Šéf tejto organizácie Jevgenij Prigožin pritom pravdepodobne zvažuje využitie takýchto nových regrútov na vybudovanie takzvanej "Vagnerovej línie", obranných pozícií na východe Ukrajiny, uvádza britský rezort obrany.

Rusi vyhodili do vzduchu most cez rieku Krasna v Luhanskej oblasti

Ruskí vojaci vyhodili do vzduchu most cez rieku Krasna v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, čo sa považuje za jasnú snahu o zastavenie ukrajinskej armády. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ruské sily sa obávajú, že Ukrajinci sú veľmi blízko, keďže protiofenzíva v oblasti pokračuje. Ruskí vojaci údajne do vzduchu v sobotu vyhodili aj most neďaleko mesta Kremnina. Ukrajinská armáda v Luhanskej oblasti postupuje smerom k Rusmi okupovaným mestám Svatove a Kreminna. V sobotu ukrajinské úrady uviedli, že cestu medzi týmito mestami z prevažnej časti dostali pod svoju kontrolu. Informuje o tom portál news.sky.com.

Aerolinky Cathay Pacific začnú opäť využívať ruský vzdušný priestor 

Hongkonská letecká spoločnosť Cathay Pacific Airways začne opäť využívať ruský vzdušný priestor na svoje lety medzi New Yorkom a Hongkongom. Aerolinky prestali ruský vzdušný priestor využívať po februárovej invázii Moskvy na Ukrajinu . Oznámila to firma v dnešnom vyhlásení. "Cathay Pacific sa tak stanú jednou z prvých veľkých leteckých spoločností, ktorá začne znovu využívať ruský vzdušný priestor," upozornila agentúra Bloomberg.

Cathay Pacific začne od utorka, 1. novembra, opäť lietať z New Yorku do Hongkongu obľúbenou "polárnou trasou", teda cez ruský Ďaleký východ. "Polárna trasa poskytuje našim zákazníkom bezpečný, priamy a najrýchlejší let z východného pobrežia Severnej Ameriky do Hongkongu," uviedla firma. Dodala, že jej v tom nebránia žiadne sankcie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy