Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
248. deň na Ukrajine: Drony v Sevastopole poškodili ruskú loď. Moskva viní z útoku Ukrajinu a Britániu
Zdielať na

248. deň na Ukrajine: Drony v Sevastopole poškodili ruskú loď. Moskva viní z útoku Ukrajinu a Britániu

SEVASTOPOL / Ukrajinská armáda hlási úspech po tom, čo získala kontrolu nad dôležitou cestou v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Snaží sa tam prelomiť novosformovanú líniu ruskej obrany. Ruské námorníctvo medzitým odrazilo útok dronov v Sevastopole na okupovanom polostrove Krym. Tvrdia to miestne úrady. Podľa nich škody nevznikli a stúpajúci dym vysvetlili cvičením. Neskôr ale oznámili, že prístav je mimo prevádzky. Ruské ministerstvo obrany obvinilo Kyjev z "teroristického útoku" na čiernomorskú flotilu. Oznámilo tiež, že jedna loď bola ľahko poškodená.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu z útoku dronmi na prístav v Sevastopole

Podľa ministerstva však došlo len k "malému" poškodeniu jednej z ruských lodí. Moskva okrem toho tvrdí, že Ukrajine pomohla útok na Sevastopoľ pripraviť Británia, ktorú zároveň obvinila aj z toho, že bola zapletená do nedávnych výbuchov na plynovodoch Nord Stream. "Prípravy tohto teroristického činu (sobotňajšieho útoku na sevastopolský prístav) a výcvik vojenského personálu Ukrajinského 73. špecializovaného centra pre námorné operácie boli vykonané pod vedením britských špecialistov operujúcich v meste Očakiv v ukrajinskej Mykolajivskej oblasti," uviedlo vo vyhlásené ruské ministerstvo obrany.

Špecialisti z tej istej jednotky britského vojenského námorníctva boli podľa ruského ministerstva zapojení aj do plánovania a vykonania teroristických útokov 26. septembra, ktoré poškodili plynovody Nord Stream 1 a 2. Drony podľa Ruska v sobotu v Sevastopole zaútočili aj na lode, ktoré boli zapojené do realizácie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny. Moskvou dosadený sevastopolský gubernátor vyhlásil, že išlo o najmasívnejší útok na Krym od februárového začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. "Dnes v noci bol vo vodách Sevastopolského zálivu podniknutý doposiaľ najmasívnejší útok bezpilotnými lietadlami  a na diaľku ovládanými bezpilotnými plavidlami," povedal pre ruské štátne médiá gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev

Ukrajinci tvrdia, že získali kontrolu nad kľúčovou cestou v Donbase

Ukrajinská armáda už prakticky kontroluje kľúčovú cestu medzi mestami Svatove a Kreminna v Donbase, ktoré okupujú príslušníci ruských inváznych síl. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na ukrajinské úrady Luhanskej oblasti. "Cesta zo Svatove do Kreminny je už prakticky pod kontrolou ozbrojených síl Ukrajiny. Naši vojaci (tam) každý deň postupujú," uviedol v piatok v ukrajinskej televízii luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Správu potvrdil aj hovorca východnej skupiny ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj, podľa ktorého Ukrajinci dostali cestu Svatove-Kreminna pod palebnú kontrolu. Ukrajinskí vojaci v týchto dňoch v Donbase pomaly postupujú smerom na východ do Luhanskej oblasti s cieľom oslobodiť Ruskom okupované mestá Svatove a Kreminna, ktoré sú od seba vzdialené zhruba 45 kilometrov.

Rusi odvážajú svojich chorých a zranených z nemocníc v Chersone

Ruskí vojaci presunuli veľké množstvo svojich chorých a zranených spolubojovníkov z nemocníc v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, oznámili v sobotu predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl, ktoré sa usilujú o opätovné ovládnutie oblasti. Kremľom dosadené úrady vo väčšinou Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti predtým vyzvali civilistov, aby opustili jej hlavné mesto Cherson. Mesto už údajne opustili aj Moskvou vymenovaní predstavitelia tamojšej samosprávy. Pripojili sa tak desaťtisícom obyvateľov, ktorí ušli do ďalších Ruskom ovládaných oblastí pred očakávanou ofenzívou ukrajinských jednotiek.

Kyjev a Moskva si vymenili vojnových zajatcov

Rusko v sobotu prepustilo 52 ukrajinských vojnových zajatcov. Šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak povedal, že medzi prepustenými zajatcami sú dvaja bojovníci pluku Azov, ôsmi policajti a dvaja civilisti. Ukrajina zároveň prepustila 50 ruských vojnových zajatcov.

Rusko pozastavuje účasť na dohode o vývoze obilia z Ukrajiny

Rusko pozastavuje svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov. Po útokoch na plavidlá na Kryme to v sobotu, 29. októbra, oznámilo ruské ministerstvo obrany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy