Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
247. deň na Ukrajine: Ruský minister obrany Šojgu oznámil ukončenie čiastočnej mobilizácie
Zdielať na

247. deň na Ukrajine: Ruský minister obrany Šojgu oznámil ukončenie čiastočnej mobilizácie

BRATISLAVA / Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že čiastočná mobilizácia, vyhlásená minulý mesiac sa skončila. 218-tisíc vojakov podľa jeho slov podstupuje výcvik. 82-tisíc ďalších je už súčasťou ruských síl na Ukrajine. Čo nedodal je fakt, že mnoho z nich už padlo do zajatia, či rovno sa vrátilo domov v truhlách. V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny aj na východe naďalej zúria tvrdé boje. Ruská armáda pokračuje v ostreľovaní civilnej kritickej infraštruktúry a ukrajinských miest. Zo Záporožia hlásia najmenej štyroch mŕtvych a desať zranených civilistov. Ukrajinský prezident Zelenskyj sa vo štvrtok, 27. októbra večer, netradične prihovoril Ukrajincom z neosvetlenej ulice. Spoločnosť mu robil vrak zostreleného iránskeho dronu. Okrem iného spomenul, že Ukrajina od začiatku ruskej invázie čelila už viac ako ôsmym tisíckam leteckých útokov a štyri a pol tisícom ruských rakiet.

Rusko oznámilo ukončenie čiastočnej mobilizácie

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok, 28. októbra, oznámil, že tzv. čiastočná mobilizácia v Rusku bola zavŕšená. Na základe septembrového výnosu v rámci nej do armády povolali 300-tisíc záložníkov. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters, AFP a DPA. Šojgu o dokončení mobilizácie oficiálne informoval prezidenta Vladimira Putina na stretnutí odvysielanom v štátnej televízii. Ďalšie takéto opatrenia podľa neho nie sú plánované.

Minister povedal, že v zóne tzv. "špeciálnej vojenskej operácie", ako Rusko označuje svoju inváziu na Ukrajinu, sa nachádza 82-tisíc mobilizovaných odvedencov s priemerným vekom 35 rokov, pričom ďalších 218-tisíc aktuálne absolvuje výcvik. Putin podľa AFP požiadal Šojgu, aby poďakoval mobilizovaným vojakom za ich vlastenectvo.

Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu 21. septembra po sérii vojenských neúspechov, pri ktorých ruské sily vytlačili z východu ukrajinskej Charkovskej oblasti a dostali sa pod rastúci tlak v Chersonskej oblasti na juhu. Rozhodnutie Kremľa vyvolalo hromadný odliv brancov z Ruska. Desaťtisíce ich odišli do krajín ako Gruzínsko, Arménsko a Kazachstan, kam môžu vycestovať bez víz.

Ukrajina dosiaľ zostrelila vyše 300 dronov iránskej výroby

"Ukrajina zatiaľ zostrelila vyše 300 iránskych samovražedných dronov Šáhid-136," oznámil v piatok na brífingu hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat. Citoval ho portál britského denníka The Guardian. Kamikadze drony sa stali kľúčovou zbraňou Ruska v jeho vojne proti Ukrajine a minulý mesiac ich ruské sily často využívali na útoky na životne dôležitú energetickú infraštruktúru. Irán poprel obvinenia Ukrajiny a Západu, že dodáva tieto drony Rusku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, stojac v tme vedľa vraku zostreleného dronu, sa vo štvrtok, 27. októbra večer, vo svojom pravidelnom príhovore k obyvateľom zaprisahal, že rozsiahle ruské útoky na elektrárne nezlomia ukrajinského ducha. Zelenskyj si tentoraz vybral pre svoj príhovor vonkajšie prostredie. Urobil tak po tom, čo Rusko už dva týždne zameriava útoky raketami a dronmi proti ukrajinskej sieti vyrábajúcej elektrickú energiu, čo spôsobuje Ukrajine obrovské škody a výpadky elektriny.

Joe Biden nemá záujem o stretnutie s Putinom na summite G20

Vo štvrtok, 27. októbra, to uviedol hovorca americkej prezidentskej Rady pre národnú bezpečnosť, John Kirby. Biden nemá v úmysle stretnúť sa s Vladimirom Putinom, to je naše súčasné stanovisko, povedal Kirby. Predstavitelia Bieleho domu sa podobne vyjadrili aj minulý týždeň. Účasť Putina na schôdzke lídrov skupiny najväčších ekonomík sveta G20, ktorá sa uskutoční v novembri na indonézskom ostrove Bali, zatiaľ nie je istá. Ruský prezident ju nepotvrdil ani počas štvrtkovej diskusie na politickom fóre v Moskve. "Možno tam odcestujem. Stále nad tým rozmýšľam," povedal šéf Kremľa. Ubezpečil ale, že Rusko bude na summite určite zastupovať vysokopostavená delegácia.

Misiu EÚ na výcvik ukrajinských vojakov povedie poľský generál Piotr Trytek

Vojenskú asistenčnú misiu Európskej únie (EUMAM), ktorá bude poskytovať výcvik ukrajinským vojakom, povedie 51-ročný poľský generál Piotr Trytek. Vo štvrtok, 27. októbra večer, to oznámilo ministerstvo obrany vo Varšave, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters. "Poľský dôstojník, generál Piotr Trytek, povedie medzinárodnú vojenskú výcvikovú misiu pre ukrajinskú armádu," napísal na sociálnej sieti Twitter minister obrany Mariusz Blaszczak. "Je to obrovská zodpovednosť, ale aj uznanie čo sa týka postavenia Poľska na medzinárodnej scéne," dodal.

Piotr Trytek, veliteľ 11. obrnenej jazdeckej divízie poľských ozbrojených síl, slúžil v Iraku a Afganistane. Členské štáty Európskej únie sa v októbri dohodli na zriadení misie EUMAM zameranej na výcvik 15-tisíc ukrajinských vojakov s cieľom posilniť vojenské kapacity Kyjeva. Sídlo bude mať EUMAM v Bruseli a operačné veliteľské centrá budú v Poľsku a Nemecku. Väčšina výcviku bude prebiehať v Poľsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy