Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
246. deň na Ukrajine: Ukrajina odmietla rokovať s Ruskom na príkaz Washingtonu
Zdielať na

246. deň na Ukrajine: Ukrajina odmietla rokovať s Ruskom na príkaz Washingtonu

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Ukrajina sa odmietla zúčastniť na mierových rokovaniach s Ruskom na príkaz Washingtonu. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa jeho slov je Rusko pripravené zaistiť, že sa "jeho záujmy ocitnú na rokovacom stole".

Rusko zatiaľ nerozhodlo o predĺžení dohody o vývoze ukrajinských obilnín

Rusko sa zatiaľ nerozhodlo, či predĺži svoju účasť na dohode umožňujúcej vývoz obilnín z Ukrajiny. O štvrtkovom vyjadrení hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej informovala televízia CNN, z ktorej správy TASR čerpala. Dohoda, ktorú v júli sprostredkovali OSN a Turecko, umožnila Ukrajine obnoviť export obilnín z čiernomorských prístavov, pozastavený vo februári po invázii Ruska. Platnosť dohody by mala vypršať v polovici novembra.

Kremeľ: Ukrajina odmietla rokovať s Ruskom na príkaz Washingtonu

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Ukrajina sa odmietla zúčastniť na mierových rokovaniach s Ruskom na príkaz Washingtonu. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Dokumenty boli pripravené... A zrazu sa ukrajinská strana stiahla a vyhlásila, že nie je ochotná v rokovaniach pokračovať," povedal Peskov a dodal, že podľa Putina je "zjavné, že príkaz na zastavenie vyjednávaní prišiel z Washingtonu". "My (s rokovaním) súhlasíme, ale v tomto prípade ide o absolútnu neochotu z ukrajinskej strany," vyhlásil Peskov. Podľa jeho slov je Rusko pripravené zaistiť, že sa "jeho záujmy ocitnú na rokovacom stole".

Slovinská vláda vyvrátila ruský tvít o ukrajinskej špinavej bombe

Slovinská vláda vyvrátila tvít ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré na sociálnej sieti pripojilo k fotografii zo Slovinska varovanie, že Ukrajina už pripravuje takzvanú špinavú bombu. Vláda v Ľubľani zdôraznila, že snímka je 12 rokov stará, rádioaktívny odpad v Slovinsku je uskladnený bezpečne, je pod dozorom a nepoužíva sa na výrobu žiadnych špinavých bômb. V stredu o tom informovala tlačová agentúra STA. Jedna z fotografií zverejnených v pondelok na Twitteri ruským ministerstvom zahraničných vecí zachytáva priehľadné plastové vrecia s rádioaktívnym materiálom a s nápisom v slovinčine "radioaktivno".

Zelenskyj: Kruté boje sú pri Bachmute, tam vidieť šialenú taktiku ruského velenia

Ukrajinskí vojaci úspešne odrážajú opakované útoky ruských síl blízko dvoch kľúčových miest Avdijivka a Bachmut vo východnom regióne Donbas, povedal v stredu večer v pravidelnom videopríhovore prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruskú taktiku boja pritom označil za šialenú. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters. Zelenskyj tiež povedal, že z frontu prídu dobré správy, ale podrobnosti neuviedol. Najkrutejšie boje prebiehajú blízko Avdijivky (pri meste Doneck) a Bachmutu, ktorý je ďalej na severovýchode, dodal ukrajinský prezident. "Tam je najviac vidieť šialenstvo ruského velenia. Deň za dňom, celé mesiace tam ženú ľudí na smrť - práve tam v maximálnej miere sústreďujú svoje delostrelecké útoky," opísal situáciu Zelenskyj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy