Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
245. deň na Ukrajine: Putin je svojimi ľuďmi kritizovaný za nedostatočný postup vojenskej invázie
Zdielať na

245. deň na Ukrajine: Putin je svojimi ľuďmi kritizovaný za nedostatočný postup vojenskej invázie

Archívna reportáž

MOSKVA / Ukrajina delostreleckou paľbou zlikvidovala desiatky čečenských bojovníkov, ktorí svoju polohu odhalili sami na sociálnych sieťach. Ruský prezident Vladimir Putin je zas pod paľbou kritiky zo strany svojich spolupracovníkov a ruská protivojnová skupina "Zastav vagóny" naďalej pokračuje v útokoch na železnice.

Ruská protivojnová skupina podnikla už šiesty útok na ruské železnice

Ruská protivojnová skupina "Zastav vagóny" v uplynulých mesiacoch opakovane podnikla sabotážne útoky na železničné trate v Rusku s cieľom zabrániť transportu vojakov a techniky do bojov na Ukrajine. "Výbušné zariadenie poškodilo trať neďaleko obce Novozybkovo ležiacej zhruba 15 kilometrov od rusko-bieloruskej hranice," oznámil Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti. Ide o hlavné železničné spojenie medzi Ruskom a južným Bieloruskom. Tento čin bol od júna už najmenej šiestym sabotážnym aktom voči ruskej železničnej infraštruktúre, ku ktorému sa prihlásila skupina "Zastav vagóny".

Tieto činy sú súčasťou širšieho úsilia odporcov vojny, ktorí podnikajú útoky na železničnú sieť aj v Bielorusku. Ruská armáda je pri prevoze svojich jednotiek na Ukrajinu závislá od vyše 33 000 kilometrov dlhej siete ruských železníc. Keďže mnohé časti trate prechádzajú cez neobývané oblasti, je mimoriadne náročné zaistiť bezpečnosť voči útokom sabotážnych skupín. Britské ministerstvo zverejňuje s odvolaním sa na tajné služby každodenné správy o vývoji bojov na Ukrajine už od začiatku vojny. Cieľom je vyvracať ruské vyhlásenia týkajúce sa invázie a tiež informovať spojencov Ukrajiny. Moskva obviňuje Londýn z cielenej dezinformačnej kampane.

Postup ukrajinskej armády na juhu spomalilo daždivé počasie

"Postup ukrajinskej armády v rámci protiofenzívy na juhu Ukrajiny sa spomalil pre daždivé počasie," priznal ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Zdôraznil ale, že ukrajinská armáda pokračuje vo svojej taktike, vďaka ktorej získa späť ďalšie obce, mestá, územia a "metre a kilometre" svojho územia. Ako uviedla britská stanica BBC, Reznikov zároveň povedal, že neverí, že sa ruské jednotky pustia do uličných bojov v Chersone, pretože to pre nich nie je výhodné. Vysvetlil, že všetky mosty cez rieku Dneper ukrajinská armáda chráni vďaka moderným systémom, ako je napríklad HIMARS.

Pre ruské jednotky je preto ich zotrvávanie v Chersone skutočným rizikom, pretože nebudú mať možnosť ujsť - ako to urobili napríklad v Iziume a ďalších mestách. "Oslobodzovanie Chersonu by mohlo byť jednou z najťažších bitiek počas tejto vojny. Rusko síce z mesta sťahuje zamestnancov civilnej okupačnej správy a iných štruktúr a vysťahúva odtiaľ aj civilistov, ale naďalej tam sústreďuje značný počet svojich vojakov. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa ruské jednotky chystali Chersonu dobrovoľne vzdať," uviedol poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč Podľa informácií zverejnených nedávno operačným velením Juh, ukrajinské jednotky už v rámci protiútoku v Chersonskej oblasti oslobodili viac ako 90 obcí.

Šojgu stále tvrdí, že Ukrajina chystá "špinavú bombu"

Ruský minister obrany Sergej Šojgu zopakoval nepodložené tvrdenia, že Ukrajina pripravuje použitie takzvanej špinavej bomby. Povedal to počas videohovoru s čínskym rezortným partnerom Wej Feng-chem. Ministerstvo v separátnom vyhlásení uviedlo, že Šojgu v stredu, 26. októbra vyjadril tie isté obavy aj v telefonickom rozhovore s ministrom obrany Indie Rádžnátom Singhom. Rusko tento týždeň vyhlásilo, že Ukrajina zrejme použije takzvanú špinavú bombu na svojom vlastnom území. Špinavá bomba je konvenčná bomba s prímesou rádioaktívneho, biologického alebo chemického materiálu, ktorý sa rozptýli pri výbuchu do veľkej oblasti. Pri jej použití nedochádza k jadrovému výbuchu.

Spojené štáty a ich spojenci majú podozrenie, že v skutočnosti by mohlo špinavú bombu použiť Rusko pri takzvanom útoku pod falošnou vlajkou, za ktorý pripíše zodpovednosť Ukrajine. Takto by Moskva mohla ospravedlniť použitie tradičných jadrových zbraní, keďže sa cíti byť ohrozená postupujúcou ukrajinskou protiofenzívou na východe a juhu Ukrajiny. "Rusko často obviňuje ostatných z toho, čo sa samo chystá urobiť. Už sme tento model videli. Od Sýrie po Ukrajinu. Svet sa pozorne pozerá," podotkol  generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Putin sledoval cvičenie síl strategického odstrašovania zo situačného centra

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu, 26. októbra sledoval vojenské cvičenie strategických jadrových síl, ktorého cieľom bol nácvik masívneho jadrového úderu ako reakcia na jadrový útok nepriateľa. Do cvičenia sa zapojili pozemné, námorné a vzdušné sily strategického odstrašovania. V rámci cvičenia bola z polygónu Pleseck v Archangeľskej oblasti na severe európskej časti Ruska na polygón Kura na Kamčatke odpálená medzikontinentálna balistická strela Jars. Z ponorky Tula v Barentsovom mori bola zas odpálená balistická raketa Sineva. Nasadené boli aj dve lietadlá s dlhým doletom Tu-95MS, ktoré odpaľovali zo vzduchu riadené strely.

"Všetky rakety dosiahli svoje ciele," uvádza sa na webovej stránke Kremľa. Štátna televízia Rossija-24 odvysielala zábery, ako Putin sleduje priebeh cvičenia prostredníctvom videokonferencie zo situačného centra. BBC pripomenula, že brigádny generál amerického letectva a hovorca Pentagónu Patrick Ryder v utorok, 25. októbra novinárom povedal, že Rusko je podľa Zmluvy o obmedzení strategických zbraní povinné vopred oznámiť odpálenie rakiet s jadrovým potenciálom. "Spojené štáty boli informované a ako sme už predtým zdôraznili, ide o rutinné každoročné ruské cvičenie," povedal Ryder. Oznámenie začiatku cvičenia podľa neho znižuje riziko chyby. Cvičenia ruských síl strategického odstrašovania s odpaľovaním balistických a riadených striel prebiehajú pod krycím názvom Grom. Predchádzajúce cvičenie sa konalo 19. februára 2022 – päť dní pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Dovtedy takéto cvičenia Rusko dva roky nerobilo.

Putin vzdoruje kritike svojich blízkych spolupracovníkov

Ruský prezident Vladimir Putin je v súvislosti s nedostatočným postupom vojenskej invázie na Ukrajine vystavený narastajúcemu tlaku zo strany svojich najbližších spolupracovníkov. Inštitút pre štúdium vojny vo svojej najnovšej správe uvádza, že niektorí členovia Putinovho najužšieho okruhu šéfa Kremľa priamo konfrontovali. Americké noviny The Washington Post citovali spravodajské služby USA, podľa ktorých miliardár Jevgenij Prigožin, financujúci Vagnerovu skupinu, v súkromnej konverzácii ostro kritizoval ruské ministerstvo obrany. Samotný Prigožin popiera, že by niekedy kritizoval ruské ozbrojené sily, ale na verejnosti opakovane slovne útočil na rezort obrany.

Vagnerova skupina je súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych zónach konfliktu vo svete. Prigožin údajne obvinil armádu, že sa vo veľkej miere spolieha na žoldnierov z jeho skupiny, pričom ich nedokázala financovať ani poskytnúť potrebné zdroje. Nespokojnosť s postupom ofenzívy na Ukrajine vyjadrili aj ďalší predstavitelia. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov uviedol, že ruská odozva na útoky Ukrajincov je slabá a dodal, že Moskva by mala "vymazať ukrajinské mestá z povrchu zeme".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy