Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
244. deň na Ukrajine: Nemecký prezident pricestoval na návštevu Kyjeva
Zdielať na

244. deň na Ukrajine: Nemecký prezident pricestoval na návštevu Kyjeva

KYJEV / 40 mŕtvych si vyžiadal útok na čečenskú základňu proruských bojovníkov. Ďalších 60 ľudí utrpelo zranenia. Ukrajinská raketa ju zasiahla v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Vodca Čečenska Ramzan Kadyrov označil ruskú odpoveď na ukrajinské ostreľovanie za slabú. Druhý najväčším mestom Záporožskej oblasti, Melitopoľom zas otriasol výbuch bomby. Zatiaľ nie je jasné, kto je za tento útok zodpovedný. Nastražená výbušnina explodovala v aute. Na znak solidarity s Ukrajinou prišiel na návštevu do Kyjeva aj nemecký prezident.

Nemecký prezident pricestoval na návštevu Kyjeva

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v utorok, 25. októbra, ráno pricestoval do Kyjeva na stretnutie s ukrajinským kolegom Volodymyrom Zelenským. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na web www.eurointegration.com.ua. Hlavy štátov by sa mali stretnúť dnes večer. Prostredníctvom sociálnej siete Facebook o návšteve informuje aj samotný Steinmeier, keď na jeho oficiálnom profile zverejnili fotografiu, ako vystupuje z vlaku s prísľubom pre Ukrajincov a Ukrajinky, že budú ich krajinu „naďalej podporovať - humanitárne, ekonomicky, politicky a tiež vojensky“. „Naša solidarita je nezlomná a tak to zostane,“ dodal nemecký prezident. Steinmeier sa chcel so Zelenským v Kyjive pôvodne stretnúť už minulý štvrtok, návštevu však odložil pre obavy ministerstiev zahraničia, vnútra, spolkovej polície a ďalších úradov. Po minulotýždňovom zrušení návštevy spolu prezidenti Nemecka a Ukrajiny aspoň telefonovali. Podľa kancelárie nemeckého prezidenta, sa chcú Steinmeier a Zelenskyj spoločne prihovoriť nemeckým mestám s výzvou na skoré vytvorenie nových partnerstiev s ukrajinskými mestami a pomoc tamojším ľuďom, aby dokázali prežiť zimu. Vzťahy medzi Kyjivom a Berlínom sa na jar zhoršili po tom, ako Ukrajina odmietla Steinmeierovu návštevu pre jeho dlhoročnú spoluprácu s Ruskom a miesto neho pozvala kancelára.

Pri výbuchu nálože v okupovanom Melitopole bolo zranených päť ľudí

Pri výbuchu, ktorý v utorok otriasol Ruskom okupovaným mestom Melitopol na juhu Ukrajiny, utrpelo zranenia päť ľudí. Informovala o tom promoskovská správa mesta. V jej vyhlásení sa uvádza, že nálož nastražená v aute explodovala v blízkosti sídla televíznej spoločnosti ZaMedia, ktorá vysiela na okupovaných územiach Záporožskej oblasti. Zranenia pri výbuchu utrpelo päť ľudí vrátane zamestnancov TV spoločnosti. Zranenia väčšiny z nich sú ľahké. Hospitalizovať museli jednu osobu. Výbuch potvrdil aj proukrajinský primátor Melitopolu Ivan Fedorov. Britská stanica BBC poznamenala, že miesto výbuchu sa podľa Fedorova nachádza v blízkosti kancelárie FSB, ktorá sídli v budove obchodného centra patriaceho šéfovi okupačnej správy Záporožskej oblasti Jevhenovi Balyckému.

Ukrajina a Rusko si vymenili telá padlých vojakov

Ukrajina získala telá 25 ukrajinských vojakov padlých v bojoch s ruskou armádou. Podľa britskej stanice BBC o tom v utorok informovalo ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území. Telá padlých boli Ukrajine vrátené v rámci výmeny v súlade s normami Ženevského dohovoru, uviedli ukrajinské úrady. Podľa stanice BBC Rusko zatiaľ o tejto výmene tiel neinformovalo. V rámci poslednej výmeny zajatcov, ktorá sa uskutočnila 17. októbra, sa na Ukrajinu vrátilo 108 zajatých žien a do Ruska 110 vojakov i civilistov. Medzi prepustenými Ukrajinkami boli aj dievčatá, ktoré boli zajaté na územiach tzv. ľudových republík ešte pred začiatkom invázie ruskej armády vo februári tohto roku.

Dodávky elektriny boli prerušené na celom území Ukrajiny

V dôsledku poškodenia elektrickej siete spôsobenej ostreľovaním ruskou armádou bola v utorok 25. októbra na niekoľko hodín prerušená dodávka elektriny vo všetkých ukrajinských oblastiach. Spoločnosť Ukrenerho zdôvodnila postupné odstávky tým, že treba znížiť zaťaženie elektrických sietí a stabilizovať energetické systémy. Spoločnosť okrem toho vyzvala spotrebiteľov, aby šetrili elektrickou energiou, a to najmä v čase rannej a večernej špičky. Dodala, že práčky a ohrievače by sa mali podľa možnosti spúšťať len v noci a nepotrebné svetelné zdroje by sa mali vypínať. Vojna na Ukrajine trvá už osem mesiacov a v poslednom období sa životne dôležitá energetická infraštruktúra stáva hlavným cieľom útokov čoraz častejšie. Raketové útoky ruskej armády poškodili na Ukrajine viac ako tretinu energetickej infraštruktúry, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny v Berlíne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy