Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vláda chce dostať do našich škôl viac medikov. Podľa odborníkov to môže byť problém
Zdielať na

Vláda chce dostať do našich škôl viac medikov. Podľa odborníkov to môže byť problém

BRATISLAVA / Pomer počtu slovenských medikov a tých ktorí študujú na našich lekárskych fakultách zo zahraničia by sa mal v budúcom školskom roku zmeniť. Hoci sú zahraniční študenti pre lekárske fakulty atraktívni, pretože za svoje štúdium si platia, drvivá väčšina z nich neostane po štúdiu pracovať na Slovensku. Podľa študentov lekárskych fakúlt, samotná zmena pomerov študentov problémy v zdravotníctve nevyrieši.

Ministri školstva, zdravotníctva a financií ponúkli slovenským lekárskym fakultám kompenzáciu za zahraničných študentov, a to 5 miliónov eur. Financie by mali byť rozdelené spravodlivo medzi všetky fakulty. "Môžeme mať až plus 500 ľudí lekárov, ktorí zostanú na území slovenskej republiky," povedal minister školstva Ján Horecký. "V tom návrhu ide, že zmeníme pomer medzi slovenskými a zahraničnými študentami," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Exminister rezortu školstva Branislav Grohling kritizuje ministra financií, a to za to, že za čias jeho vedenia neuvoľnil financie. "Je jasné, prečo ich nevyčlenilo, pán minister čakal kým strana sas, ktorá robila všetky reformy, podporovala reformy, odišla z vlády. a teraz prišiel s tým, že je to jeho nápad," povedal poslanec NR SR Branislav Gröhling. 690 medikov zo slovenska, to je súčasný počet študentov na lekárskych fakultách. Počty dopĺňa 430 medikov zo zahraničia. "Pán minister povedal, že to môže byť až od budúceho akademického roka, ja si myslím že vysoké školy by toto zvládli aj tento rok," povedal Gröhling. 

Nápad resuscitovať zdravotníctvo študenti medicíny vítajú. Navrhované zmeny sú však podľa nich prvoplánové a populistické. Problémy neriešia, ale naopak vytvárajú nové. "Vidíme problém v personálnom zabezpečení. To súvisí s preťaženosťou lekárov, ktorí sú zodpovední za klinickú výučbu. Praktická výučba študentov medicíny je absolútne nedostatočná v našej krajine," uviedla Laura Banovčanová, Slovenská asociácia študentov medicíny. 

Okrem vyťaženosti zdravotníckeho personálu je tých nedostatkov, ktoré vidia medici, celá škála. Od nedostatočného technického vybavenia cez malé kapacity učební až po nedostatočnú prax a kontakt s pacientmi počas štúdia. "To, že my do tohto preťaženého systému pridáme medikov ešte viac obmedzí praktickú výučbu, ktorá je už teraz naozaj limitovaná," povedala Banovčanová. 

Podľa predstaviteľov lekárskych fakúlt nestačí len navýšiť financovanie, treba vyriešiť aj nasledovné problémy . Rapídne sa zhoršila situácia na klinikách, zhoršili sa podmienky pre praktickú výučbu klinických predmetov a zredukoval sa počet lôžok, na ktorých by študenti mohli vyšetrovať pacientov počas praktickej výučby. "My teraz potrebujeme jednak navýšiť financovanie... zlepšiť podmienky pre klinickú výučbu, pretože... bez navýšenia už máme málo lôžok na to, aby tá výučba bola kvalitná," dodal Juraj Šteňo, dekan lekárskej fakulty UK V Bratislave.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy