Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V Liptovskom Mikuláši si zvolili zlý čas na opravu vedenia. Obyvatelia si nemajú ako kúriť, jedlo si kupujú v meste
Zdielať na

V Liptovskom Mikuláši si zvolili zlý čas na opravu vedenia. Obyvatelia si nemajú ako kúriť, jedlo si kupujú v meste

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Život obyvateľom časti Liptovského Mikuláša veľmi znepríjemňujú prerušenia dodávok elektriny. Dôvodom je výmena elektrického vedenia. Situácia je o to nepríjemnejšia, že teraz sa už ranné teploty blížia k nule a ľudia nemôžu nielen variť, či pracovať z domu, ale ani kúriť. Podľa miestnych obyvateľov boli v októbri až 12 dní bez elektriny a obávajú sa, že november a december budú pre nich ešte náročnejšie.

V Ploštíne a Iľanove, v mestských častí Liptovského Mikuláša, sa boja pípnutia SMS, pretože môže byť od elektrární. Esemeskou ich elektrárne minimálne 14 dni dopredu upozornia, kedy bude ďalší výpadok elektriny. Veľa ľudí ale pracuje z domu. "Ja robím z domu ako podnikateľ, nemôžem fungovať. Pracujem z domu, musel som ísť pracovať mimo a tie náklady mi nik nepreplatí," povedali obyvatelia Liptovského Mikuláša. 

K práci potrebujú aj nabitý mobil. "Keďže máme byť cely deň na dátach, mobil slúži ako hot spot pre moju prácu. Nevydrží dlhšie robiť, ako sú tie výpadky - desať hodín," doplnili obyvatelia. Vykúriť večer dom nie je jednoduché. "Do večera nejde prehriať byt, je studený, vydržíme iba pod dekou, kým ideme do postele," opísali obyvatelia. 

Podľa nich o siedmej ráno vypnú elektrinu a potom čakajú, kedy ju opäť zapnú. "Potom môžeme zapnúť chladničky, práčky, ohrev teplej vody a kúrenie. My sme celá rodina prechladnutí," vysvetlil situáciu jeden z obyvateľov. Podľa ďalších výpovedí si chodia ľudia kupovať jedlo do mesta, pretože sa nedá variť. Aj stravovanie je teda drahšie. 

Príčinou celej tejto situácie je výmena elektrického vedenia. "Takáto akcia, ktorá ich obmedzuje aj niekoľko týždňov za sebou, prebieha raz za niekoľko desaťročí. Vedenie, ktoré ich zásobovalo, si vyžadovalo komplexnú rekonštrukciu a bude im slúžiť ďalších možno 30 či 40 rokov. Technicky sa to nedá inak zrealizovať, len obmedziť odberateľov," uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš. 

Miestni sa boja aj o potraviny v chladničkách či mrazničkách. Podľa obyvateľov by ich elektrárne mali kompenzovať, pretože majú v zmluve stálu dodávku elektrickej energie. "Pokiaľ ide o plánovanú odstávku, podľa zákona o energetike máme právo na nevyhnutný čas obmedziť odberateľov bez toho, že by mali nejaký nárok na kompenzáciu. My týmito odstávkami predchádzame vážnym poruchám, ktoré by trvali aj niekoľko dní nepretržite," vysvetlil Gejdoš. Takáto odstávka elektriny čaká obyvateľov aj na konci novembra, pritom na Liptove v tomto období už bývajú tuhé zimy. 

Súvisiace články