Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hnutie Republika kritizuje ministra vnútra za situáciu s migráciou. Ministerstvo to odmieta
Zdielať na

Hnutie Republika kritizuje ministra vnútra za situáciu s migráciou. Ministerstvo to odmieta

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mimoparlamentné hnutie Republika vyzvalo ministra vnútra Romana Mikulca, aby riešil situáciu s nelegálnou migráciou. V opačnom prípade chce iniciovať jeho odvolávanie. Ministerstvo vnútra SR sa voči tvrdeniam zástupcov Republiky ohradilo, považuje ich za snahu o zvidmiteľnenie sa pri téme, ktorá je aktuálnou v celej Európe.

Hnutie poukázalo napríklad na reakcie ľudí z Kútov a Holíča, ktoré hovorili o potulujúcich sa nelegálnych migrantoch v okolí vlakovej stanice či na sídlisku. Hovorí tiež o absencii policajtov v týchto oblastiach a obáva sa trestnej činnosti zo strany migrantov. Predseda hnutia a europoslanec Milan Uhrík dodal, že minister o probléme vie, no neprichádza so žiadnym riešením.

Podľa ministerstva je z vyjadrení predstaviteľov Republiky zrejmé, že v téme nelegálnej migrácie či migrácie ako takej nemajú ani elementárne znalosti. "Ale naopak zámerne a manipulatívne využívajú svoje fabulácie na zastrašovanie verejnosti," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Ako pripomenula, ak majú poslanci vedomosti o spáchaní priestupku alebo trestného činu, majú povinnosť ohlásiť to na príslušnom oddelení polície alebo na čísle 158.

Ako doplnila hovorkyňa, migranti zo Sýrie a Afganistanu sa nesmú zaisťovať proti ich vôli pre ľudské práva a európsku legislatívu. "Tých je prevažná väčšina a sú nevyhostiteľní, lebo v krajinách ich pôvodu je vojna. Zaisťujeme ich len na krátky čas kvôli evidencii v systémoch cudzineckej polície a kvôli odobratiu biometrie. Ak už raz boli evidovaní a majú potvrdenie, môžu sa voľne pohybovať," vysvetlila. Deklaruje, že na hraniciach s Českom, ako aj v prihraničných oblastiach, je zvýšený výkon služby príslušníkmi Policajného zboru, vrátane neuniformovaných policajtov.

Riešením by podľa Ministerstva vnútra bolo, keby Česko ukončilo kontroly na hraniciach so Slovenskom a presunulo svoje sily na maďarské územie. Spolu so slovenskými policajtmi, ktorí na maďarskom území už aktívne pomáhajú, by tak pomohli "zabetónovať" slovensko-maďarskú hranicu, keďže nelegálni migranti k nám smerujú z Maďarska a následne do Česka. "Slovenský rezort vnútra už niekoľkokrát poslal českej strane notifikáciu, aby dodržiavala pravidlá. Kontroly na vnútorných hraniciach v zmysle schengenskej dohody majú byť až posledným riešením," dodala Eliášová.

Kontroly na hraniciach pokračujú

Rakúsko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom predbežne o pätnásť dní, neskôr zváži ich predĺženie o ďalších tridsať dní. Pôvodne mali hraničné kontroly na rakúsko-slovenských hraniciach platiť do piatku, 28. októbra.

Podľa rakúskeho ministra vnútra Gerharda Karnera sú hraničné kontroly potrebné, pretože prevádzači inak okamžite reagujú a menia svoje trasy. Od konca septembra, teda od zavedenia dočasných kontrol, rakúska polícia zadržala dvanásť prevádzačov. Rakúsko nasleduje rozhodnutie Česka, ktoré vo štvrtok, 27. októbra tiež ohlásilo predĺženie kontrol na hraniciach so Slovenskom.

"Nelegálna migrácia tu vždy bola, je a bude, ale žiadny incident či kriminálna činnosť sa v tomto kontexte na území nášho štátu nekonala," uviedol Roman Mikulec. Stále prebiehajú bilaterálne rokovania a s okolitými štátmi sa dohodli, že takáto situácia je dlhodobo neudržateľná. Pomohlo by posilnenie vonkajších hraníc v rámci Frontexu. Česká republika údajne porušuje readmisnú dohodu a schengenský kódex. Situáciu by vyriešila vízová politika Srbska, prípadne návratová politika ako taká ostatných štátov. Migranti tu nechcú podľa ministerstva zostať, presúvajú sa na západ Európy, napríklad do Nemecka. Odmietajú aj ubytovacie kapacity a jedlo.

Súvisiace články