Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poškodenie plynovodov Nord stream nie je náhoda, tvrdia krajiny Európskej únie. Ukrajina obviňuje Rusko
Zdielať na

Poškodenie plynovodov Nord stream nie je náhoda, tvrdia krajiny Európskej únie. Ukrajina obviňuje Rusko

BRATISLAVA / Tri úniky z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ku ktorým došlo v priebehu dvoch dní sú podľa Európskej únie výsledkom úmyselnej akcie. Ukrajina obvinila Rusko z teroristického útoku.

Všetky dostupné informácie nasvedčujú tomu, že úniky plynu sú sabotážou a akékoľvek narušenie energetickej infraštruktúry vyústi podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella do masívnej reakcie. "Tieto incidenty nie sú náhoda a majú vplyv na nás všetkých," vyhlásil Borrell. "Všetky dostupné informácie naznačujú, že tieto úniky sú výsledkom úmyselného činu. Budeme podporovať akékoľvek vyšetrovanie s cieľom objasniť, čo sa stalo a prečo," dodal. Seizmológovia zo Švédskeho národného seizmologického centra potvrdili, že úniky z plynovodov boli sprevádzané explóziami.

Odpovede škandinávskych krajín

Správy o únikoch z plynovodov vedúcich z Ruska do Nemecka sa začali objavovať v pondelok 26. septembra. Dánske úrady oznámili únik metánu z plynovodu Nord Stream 2 neďaleko Kodane, švédske úrady o deň neskôr upozornili na ďalšie dva úniky z Nord Stream 1. Premiérky dvoch škandinávskych krajín vyhlásili únik za sabotáž, no bez uvedenia konkrétneho podozrivého.

Dánsky minister energetiky a životného prostredia Dan Jörgensen povedal, že plyn bude unikať najmenej týždeň, kým sa plynovod celkom vyprázdni. Nórsky minister energetiky Terje Aasland informoval, že Oslo kvôli incidentu zvýši úroveň bezpečnosti v okolí svojich ropných plošín aj pevninských terminálov.

Európska únia sa vo vyhlásení Josepa Bollerra snaží vyjadriť snahu o zvýšenie odolnosti počas energetickej krízy a podnecuje dôraznú reakciu voči tejto sabotáži. Predsedníčka EK Ursula der Leyenová túto reakciu označila dokonca za najsilnejšiu možnú. Lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs na sociálnej sieti Twitter tvrdí, že týmto incidentom vstúpil kontinent do novej fázy hybridnej vojny. Podľa neho by mala EÚ aj NATO brať útoky na Nord Stream vážne a patrične na ne reagovať. Poškodenia plynovodu za úmyselné považuje aj poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Ukrajina obvinila Rusko z teroristického útoku

Ukrajinský prezidentský poradca Mykhaylo Podolyak označil poškodenie plynovodu Nord Stream za akt agresie voči Európskej únii. Tvrdí, že Rusko chce spôsobiť pred zimou chaos, destabilizovať ekonomickú situáciu a podnecuje tak Európsku úniu, aby zvýšila posielanie vojenskej podpory na Ukrajinu. "Najlepšou odpoveďou na tento čin v rámci bezpečnosti je vyslanie nemeckých tankov na Ukrajinu," dodal. 

Dánsky premiér Mette Frederisken tvrdí, že je príliš skoro na vytváranie unáhlených záverov, no uznal, že viacnásobný únik plynu v takom krátkom časovom rozmedzí je ťažké považovať za náhodu. Dánske obranné sily zverejnili videonahrávku, ktorá zachytáva únik plynu na hladine Baltického mora, neďaleko ostrova Bornholm.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy