Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do Baltského mora unikol plyn z plynovodu Nord Stream. Hovorca Kremľa nevylúčil, že to mohlo byť spôsobené sabotážou
Zdielať na

Do Baltského mora unikol plyn z plynovodu Nord Stream. Hovorca Kremľa nevylúčil, že to mohlo byť spôsobené sabotážou

KODAŇ / Švédske a dánske meracie stanice v pondelok, 26.septembra, zaznamenali masívne podmorské výbuchy v miestach, kde z plynovodu Nord Stream následne začal unikať plyn. Obe severské krajiny zvolali krízové štáby.

VIDEO: Kruh sčernenej hladiny s priemerom zhruba jedného kilometra

Dánska armáda zverejnila video, ktoré zachytáva kruh sčerenej hladiny s priemerom zhruba jedného kilometra. Do Baltského mora unikol plyn neďaleko Kodane, znamená to nebezpečenstvo pre námornú dopravu. Hovorca Kremľa nevylúčil, že úniky plynu z podmorského plynovodu Nord Stream vo švédskych a dánskych vodách mohli byť spôsobené sabotážou.

Podľa úradu predstavuje nebezpečenstvo pre námornú dopravu. Prevádzkovateľ plynovodu potvrdil únik plynu, ktorý nastal neďaleko dánskeho ostrova Bornholmm. Úrad rozhodol, že plavidlá musia byť od plynovodu vzdialené najmenej päť námorných míľ.

Cena plynu pre európsky trh sa pre úniky z potrubia Nord Stream zvyšuje

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh sa v reakcii na správy o únikoch plynu z potrubia Nord Stream zvyšuje. Kľúčový termínový kontrakt na plyn s dodaním v októbri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility v Holandsku okolo 16:00 vykazoval rast o viac ako päť percent na 183 eur za megawatthodinu.

Cez deň cena vystúpila až zhruba na 195 eur za megawatthodinu. Nachádza sa tak na niekoľkonásobne vyššej úrovni ako pred rokom, keď sa pohybovala v blízkosti 40 eur za megawatthodinu.

Plyn nie je toxický

Podľa nemeckej environmentálnej organizácie Deutsche Umwelthilfe unikajúci plyn nie je toxický. Ide o metán, ktorý sa vo vode dokáže čiastočne rozpustiť. Prípadná podvodná explózia by podľa tejto organizácie mala len miestny vplyv.

Nord Stream 2 bol už dokončený, keď nemecký kancelár Olaf Scholz zastavil jeho certifikáciu po tom, ako Rusko krátko pred inváziou na Ukrajinu formálne uznalo nezávislosť dvoch proruských separatistických regiónov na východe Ukrajiny.

Švédsko vydalo varovanie pre únik plynu z plynovodu Nord Stream 1

Švédsky námorný úrad vydal varovanie pre dva úniky plynu z plynovodu Nord Stream 1, pričom k úniku došlo v dánskych a vo švédskych vodách. Švédi na únik z plynovodu upozornili krátko po tom, ako došlo k úniku plynu v prípade nepoužívaného plynovodu Nord Stream 2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Došlo k dvom únikom plynu z plynovodu Nord Stream 1. V jednom prípade vo švédskej ekonomickej zóne a v druhom v dánskej ekonomickej zóne," povedal hovorca Švédskeho námorného úradu s tým, že miesta úniku plynu sú veľmi blízko seba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy