Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Slovensko sa vrátil klasický podvod: Lekári a podnikatelia dostávajú fiktívne faktúry
Zdielať na

Na Slovensko sa vrátil klasický podvod: Lekári a podnikatelia dostávajú fiktívne faktúry

BRATISLAVA / Lekárom sa do rúk dostávajú výhražné výzvy a fiktívne faktúry týkajúce sa auditu, o ktorý nežiadali. Tieto faktúry už dostávajú aj podnikatelia.

Za posledný týždeň lekári po celom Slovensku obdržali výzvy k uhradeniu auditu, avšak o žiadnu podobnú službu predtým nežiadali. "Najprv mi prišla pošta 20. septembra s tým, že som neuhradila predfaktúru a o tri dni neskôr večer mi prišiel mail na úhradu faktúry. Čo ma zaujalo bolo to, že sa mi už niekto vyhrážal súdom a nejakými tromi rokmi väzenia," vyjadrila sa detská lekárka pani Mišíková z Ivanky pri Dunaji, ktorá sa výzvami nachytať nenechala.

"Slovenská lekárska komora zaznamenala v týchto dňoch viacero upozornení na podozrivú stránku overenaspolocnost.sk. Lekári, ktorým boli faktúry doručené odmietajú, že by audit objednávali," uviedla Nancy Závodská.

Má ísť o výzvy k úhrade faktúr za vyhotovene auditu účtovnej závierky. S týmto problémom bojujú aj advokáti, na ktorých sa obracajú stovky ich klientov. Okrem lekárov údajne dostávajú výzvy aj slovenskí podnikatelia.

"Poskytnutie auditných služieb podlieha prísnym pravidlám a predpisom, to znamená, že ten proces, kedy vstupuje audítor do zmluvného vzťahu s klientom je trošku zložitejší. Táto výzva vykazuje isté znaky podvodného konania," vyjadrila sa advokátka Zuzana Zvončeková. 

Slovenská lekárska komora žiada políciu o prešetrenie či uvedené konanie nenapĺňa znaky trestného činu podvodu. Podľa výpovede dotknutých osôb ide o firmu založenú v auguste a ľudia zapísaní v jej vedení neexistujú. Na uvedenej adrese firmy nikto nesídli. Advokáti vyzývajú, aby ste v prípade obdržania podobnej faktúry nikomu nič neplatili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy