Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
216. deň na Ukrajine: Medvedev znova hrozil použitím jadrových zbraní
Zdielať na

216. deň na Ukrajine: Medvedev znova hrozil použitím jadrových zbraní

BRATISLAVA / Od vyhlásenia mobilizácie v Rusku sa zvýšil počet Rusov prichádzajúcich do Fínska o 152 percent. Muži, ktorí nechcú bojovať na Ukrajine za Rusko, utekajú aj do ďalších susedných štátov ako Gruzínsko, Kazachstan či Mongolsko. Sú však aj takí, ktorí narukovanie berú ako povinnosť a v Petrohrade hrdo nastúpili do autobusov. Vo vyjadreniach pritvrdil bývalý ruský prezident a premiér Dmitry Medvedev. Uviedol, že Rusko má v nevyhnutnom prípade právo použiť jadrové zbrane.

Putin zrejme v piatok ohlási pripojenie okupovaných území Ukrajiny k Rusku

Britské ministerstvo obrany vo svojej utorkovej správe o situácii na Ukrajine uviedlo, že ruský prezident Vladimir Putin pravdepodobne ohlási pripojenie okupovaných území Ukrajiny k Ruskej federácii počas svojho piatkového prejavu v parlamente. Šéf Kremľa má mať v piatok prejav v oboch komorách ruského parlamentu. "Existuje reálna možnosť, že svoj prejav využije na to, aby oficiálne oznámil pripojenie okupovaných oblastí Ukrajiny k Ruskej federácii," tvrdí rezort obrany v Londýne. "Ruskí lídri takmer určite dúfajú, že prípadné vyhlásenie o pričlenení bude vnímané ako ospravedlnenie špeciálnej vojenskej operácie a prispeje k posilneniu vlasteneckých nálad na podporu konfliktu," uviedlo ministerstvo.

Zároveň dodalo, že tieto ambície Moskvy zrejme oslabí narastajúce povedomie Rusov o neúspechoch vojenskej invázie na Ukrajine a tiež nespokojnosť s vyhlásením čiastočnej mobilizácie z minulého týždňa, ktorá sa bude týkať státisícov ruských mužov. Referendá v ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti o pričlenení k Rusku, ktoré sa začali piatok 23. septembra, sa v utorok končia 27. septembra. Ruské a proruské úrady tieto plebiscity zorganizovali napriek tomu, že plne nekontrolujú žiaden z týchto ukrajinských regiónov.

Medvedev znova hrozil použitím jadrových zbraní

Bývalý ruský premiér a exprezident Dmitrij Medvedev, ktorý je blízkym spolupracovníkom šéfa Kremľa Vladimira Putina, sa opätovne vyhrážal Západu použitím jadrových zbraní. Americký prezident Joe Biden minulý týždeň na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku obvinil Putina, že sa otvorene vyhráža Európe a svetu použitím jadrových zbraní. Putin podľa Bidena svojím počínaním ignoruje medzinárodné záväzky Ruska. "Rusko má právo použiť jadrové zbrane, ak to bude nutné, vo vopred stanovených prípadoch, v prísnom súlade so zásadami štátnej politiky v oblasti jadrového odstrašovania," napísal na sociálnej platforme Telegram Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie. Podľa pozorovateľov však už veľký vplyv v rámci vládnucej kremeľskej garnitúry nemá.

Moskovskí policajti zbili a údajne znásilnili protivojnového aktivistu

Európska únia zavedie sankcie voči organizátorom nelegálnych referend na Ukrajine

Európska únia zavedie sankcie voči organizátorom nelegálnych, Moskvou podporovaných referend o pripojení k Ruskej federácii, ktoré do utorka prebiehajú v okupovaných oblastiach Ukrajiny. Novinárom to povedal hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella Peter Stano. "Všetci ľudia, ktorí sa podieľajú na nelegálnych, nelegitímnych referendách (o anexii), budú čeliť následkom," povedal Stano. 

Orbán na Facebooku vyzýva na zrušenie sankcií voči Rusku

Od začiatku vojny na Ukrajine Rusko zarobilo 158 miliárd eur na príjmoch zo zdraženého exportu energie, z čoho polovicu zaplatili krajiny Európskej únie, upozornil v utorok na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého sankcie Únie voči Rusku spôsobujú obrovské škody aj Európe. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti. "Môžeme smelo konštatovať, že Európania v dôsledku sankcií schudobneli a Rusko nepadlo na kolená," píše maďarský premiér, ktorý dodáva, že v júni v Bruseli sľubovali, že sankcie ukončia vojnu. Podľa slov Orbána Európa čaká od Bruselu odpoveď, dokedy ešte budú sankcie, pretože ak to bude takto pokračovať ďalej, celá Európa padne. "Je čas hovoriť o tom aj s americkými priateľmi, kým nebude neskoro," dodal ministerský predseda. "Bruselskí byrokrati musia pochopiť, že nie je možné riskovať osud celých národných ekonomík a miliónov ľudí," podčiarkol Orbán.

Do Baltského mora unikol plyn z plynovodu Nord Stream

Meta zrušila ruskú propagandistickú sieť

Spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook a Instagram, odhalila dezinformačnú sieť pôvodom z Ruska snažiacu sa využiť stovky falošných účtov na sociálnych sieťach a desiatky falošných spravodajských webov na šírenie tvrdení Kremľa o invázii na Ukrajinu. Ako firma oznámila, jej operáciu však zrušila skôr ako bola schopná získať väčšie publikum. Podľa Facebooku je to najväčšie a najkomplexnejšie ruské propagandistické úsilie, ktoré na platforme objavili od začiatku invázie na Ukrajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy