Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Japonskí vedci vynašli prevratnú technológiu. Robotický šváb môže zachrániť životy
Zdielať na

Japonskí vedci vynašli prevratnú technológiu. Robotický šváb môže zachrániť životy

TOKIO / Po zemetrasení ide o sekundy. Záchranári prehľadávajú domy a snažia sa nájsť tých, čo prežili. Prvý, kto ale ľudí pod tonami ruín nájde, môže byť práve robotický šváb. Vedci v Japonsku vynašli ruksak, s ktorým švábov vedia ovládať na diaľku.

Vedci vymysleli ruksak, vďaka ktorému môžu ovládať švábov. Skladá sa zosolárnych buniek s elektronikou, ktoré keď namontujú spomínanému hmyzu na chrbát, vedia na diaľku ovládať jeho pohyby. Kenjiro Fukuda s jeho tímom vynašli tenké solárne vlákno, ktoré je vo veľkosti 1/25 ľudského vlasu, teda štyroch mikrónov. Toto flexibilné vlákno sa uchytí na bruško a umožňuje sa chrobákovi voľne pohybovať, čo vyrobí dostatočnú silu na to, aby poslalo signál do zadných končatín na pohyb.

Práca nadväzuje na predošlé experimenty na ovládanie hmyzu z Technickej univerzity Nanyang v Singapure a jedného dňa sa môže stať prevratnou technológiou, vďaka ktorej sa robotický hmyz dostane do nebezpečných miest, kde obyčajný robot nie. "Batérie malých robotov sa minú rýchlo, takže čas skúmania sa oveľa skráti," uviedol Fukuda. Pre experiment si Fukuda so svojim tímom vybrali švába madagarského, pretože je dosť veľký na to, aby sa naňho ruksak zmestil. Nemá ani krídla, ktoré by mu zavadzali. "Hmyz sa pohybuje sám, takže potrebná energia na jeho usmernenie je minimálna," dodal Fukuda.

Výskum má pred sebou ešte dlhú cestu

Pri demonštrácii výskumník použil špecializovaný počítač, s bezdrôtovým signálom Bluetooth aby povedal kyborgovi, nech odbočí doľava a on tak bezproblémovo urobil. Keď ale chrobák dostal signál, aby išiel doprava, začal sa točiť do kruhu. Najbližšia výzva spočíva v tom, aby sa na chrobáka dala upevniť kamera, alebo iné senzory. Ruksak a všetko potrebné môže byť jednoducho odstránené, aby chrobák mohol neskôr žiť znova svoj život. Fukunda plánuje aj naďalej pokračovať v projekte a už existujúci 35 dolárový ruksak upraviť a doplniť pár o funkcií. Solárny panel by za slnečného dňa, vďaka použitým materiálom, mohol nabiť aj mobil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy