Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
208. deň na Ukrajine: Identifikovali 5 prípadov sexuálneho násilia na deťoch zo strany ruských vojakov
Zdielať na

208. deň na Ukrajine: Identifikovali 5 prípadov sexuálneho násilia na deťoch zo strany ruských vojakov

BRATISLAVA / Ruskí okupanti v noci na pondelok spustili raketový útok na Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň. Jedna z rakiet dopadla 300 metrov od jadrových reaktorov. Ukrajinskí vyšetrovatelia identifikovali päť detských obetí sexuálneho násilia zo strany vojakov ruskej armády. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil svojej krajine, že protiofenzíva ukrajinskej armády sa nezastaví. Ukrajinská armáda napreduje v protiofenzíve v Chersonskej oblasti. Výbuch v Luhanskej oblasti pripravil o život približne 200 ruských vojakov.

Ruské sily ostreľovali Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň

Ruskí okupanti v noci na pondelok spustili raketový útok na Juhoukrajinskú jadrovú elektráreň. Na Telegrame o tom informovala ukrajinská národná spoločnosť na výrobu jadrovej energie Enerhoatom.

Jedna z rakiet dopadla 300 metrov od jadrových reaktorov. Tlaková vlna poškodila budovy jadrovej elektrárne, pričom bolo rozbitých viac ako 100 okien. V komplexe je odstavený jeden z hydroagregátov a tri vedenia vysokého napätia.

"V tejto chvíli všetky tri energetické bloky fungujú normálne. Našťastie medzi personálom elektrárne nie sú žiadne obete,“ informoval Enerhoatom.

Identifikovali päť prípadov sexuálneho násilia na deťoch zo strany ruských vojakov

Ukrajinskí vyšetrovatelia identifikovali päť detských obetí sexuálneho násilia zo strany vojakov ruskej armády. Ako referuje web Ukrajinská pravda, uvedené deti sú vo veku od štyroch do 16 rokov.

"Sú prípady zistené v trestnom konaní, ktoré sa týkajú sexuálneho násilia na deťoch. Ako obete tejto kategórie vojnových zločinov bolo identifikovaných päť detí vo veku od 4 do 16 rokov. Všetci si však uvedomujeme, že takýchto zločinov je oveľa viac,“ povedal generálny prokurátor Andrij Kostin.

Protiofenzíva bude pokračovať, sľúbil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil svojej krajine, že protiofenzíva ukrajinskej armády sa nezastaví. Počas nej obrancovia dosiaľ oslobodili viacero miest a dedín, predovšetkým v Charkivskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

„Možno sa teraz niektorým z vás zdá, že po sérii víťazstiev máme istý pokoj. Ale toto nie je prestávka. Toto je príprava na ďalšiu sériu, pretože Ukrajina musí byť slobodná - celá,“ povedal Zelenskyj v nočnom videopríhovore k národu.

Ukrajinská armáda napreduje v protiofenzíve v Chersonskej oblasti

Rusi ustupujú na chránenejšie pozície. Ukrajinská protiofenzíva v Chersonskej oblasti napreduje. Rusi sa ju snažia spomaliť a ustúpiť do chránenejších pozícií, než aby ju zastavili alebo zatlačili späť. V najnovšej aktualizácii o tom referuje americký Inštitút pre štúdium vojny.

Pokračujúce ukrajinské útoky na ruské pozemné trasy cez rieku Dnipro v západnej časti Chersonskej oblasti majú čoraz väčší vplyv na ruské dodávky na pravom brehu. Najnovšie správy naznačujú nedostatok potravín a vody v Ruskom okupovanom Chersone a prinajmenšom dočasné oslabenie paľby ruského delostrelectva.

Výbuch v Luhanskej oblasti pripravil o život približne 200 ruských vojakov

V dôsledku výbuchu v meste Svatove v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny zomrelo v nedeľu večer približne 200 ruských okupantov. Na Facebooku o tom informoval šéf regionálnej samosprávy v Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

"Dnes večer nastal vo Svatove výbuch v bývalej autobusovej stanici, z ktorej si Rusi urobili hotel. Zahynulo tam asi 200 vojakov ruskej armády,“ poznamenal Hajdaj. Dodal, že Rusi sťahujú jednotky na frontovú líniu a pripravujú sa na obranu. "Vybuchujú však aj sklady a môžu mať určité problémy s muníciou,“ poznamenal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy