Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
206. deň na Ukrajine: Bidenove varovanie Putinovi pred použitím jadrových zbraní a nová obranná línia Ruska
Zdielať na

206. deň na Ukrajine: Bidenove varovanie Putinovi pred použitím jadrových zbraní a nová obranná línia Ruska

BRATISLAVA / Americký prezident Joe Biden varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred použitím chemických alebo taktických jadrových zbraní po vážnych stratách vo vojne na Ukrajine.  Rusko si na severovýchode buduje obrannú líniu. Ruské sily budujú novú obrannú líniu na severovýchode Ukrajiny. Elektráreň v Záporoží je opäť pripojená k ukrajinskej rozvodnej sieti. Ukrajinské úrady oznámili, že na masovom pohrebisku v Iziume našli celkovo 450 hrobov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok slovne odsúdil "zverstvá" vo východoukrajinskom meste. Estónsko vyzýva, aby Západ nepoľavoval vo vojenskej pomoci Ukrajine.

Prezident USA varuje Putina pred použitím jadrových zbraní

Americký prezident Joe Biden varoval ruského prezidenta Vladimira Putina pred použitím chemických alebo taktických jadrových zbraní po vážnych stratách vo vojne na Ukrajine. "Nerobte to," zopakoval Biden trikrát v rozhovore pre americkú televíziu CBS, z ktorého časť zverejnili. Reagoval tak na otázku o možnosti, že by sa Putin uchýlil k nasadeniu chemických alebo taktických nukleárnych zbraní. "Zmenili by ste tvár vojenského konfliktu ako nič iné od druhej svetovej vojny," povedal Biden. Odmietol špecifikovať, čo by USA robili, ak by Putin zašiel tak ďaleko. Dodal ale, že by to malo dôsledky primerané rozsahu toho, čo by sa Moskva rozhodla urobiť.

Rusko si na severovýchode buduje obrannú líniu

Ruské sily budujú novú obrannú líniu na severovýchode Ukrajiny. Britské ministerstvo obrany vo svojom pravidelnom hlásení o vývoji vojny informuje, že táto línia je pravdepodobne medzi riekou Oskil a mestom Svatove, ktoré leží zhruba 150 kilometrov od Charkova. Moskva "pravdepodobne považuje zachovanie kontroly nad touto zónou za dôležité, pretože ňou prechádza jedna z mála hlavných zásobovacích trás, ktoré Rusko stále kontroluje, z Belgorodskej oblasti v Rusku,“ uviedol rezort. Podľa neho je pravdepodobné, že sa Rusko pokúsi tvrdohlavo brániť túto oblasť, ale nie je jasné, či Rusi dokážu odolať ďalšiemu sústredenému ukrajinskému útoku.

Elektráreň v Záporoží je opäť pripojená k ukrajinskej rozvodnej sieti

Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň, okupovaná ruskými silami, bola opäť pripojená na ukrajinskú rozvodnú sieť. S odkazom na svojich zamestnancov v elektrárni o tom dnes informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Technici opravili jedno zo štyroch vedení, a zariadenie je tak po dvoch týždňoch opäť zásobované elektrinou z ukrajinskej siete. Elektráreň potrebuje energiu na chladenie reaktorov a udržanie chodu.

Technici v piatok popoludní obnovili hlavné 750-kilovoltové vedenie. Ďalšie tri záložné vedenia, poškodené počas bojov, zostávajú naďalej mimo prevádzky, uviedla MAAE.

Macron sa vyjadril k nájdeným masovým hrobom

Ukrajinské úrady oznámili, že na masovom pohrebisku v Iziume našli celkovo 450 hrobov. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok slovne odsúdil "zverstvá" vo východoukrajinskom meste, kde úrady po odchode ruských vojsk hlásili objavenie stoviek masových hrobov. "Tvrdo odsudzujem zverstvá spáchané v Iziume, na Ukrajine, počas ruskej okupácie," napísal Macron na sociálnej sieti. Voči osobám zodpovedným za tieto činy bude podľa Macronových slov vyvodená zodpovednosť. "Neexistuje mier bez spravodlivosti," napísal. Nález masových hrobov vo svojich vyjadreniach odsúdilo už viacero západných krajín.

Estónsko vyzýva, aby Západ nepoľavoval vo vojenskej pomoci Ukrajine

Západná vojenská pomoc Ukrajine je pre tento štát dôležitá v jej vojne proti invázii Ruska a preto politická vôľa v nej pokračovať nesmie ochabovať, tvrdí estónska premiérka Kaja Kallasová s odkazom na najnovšie frontové úspechy ukrajinskej armády. "Prebiehajúca protiofenzíva dokazuje, že vojenská pomoc posúva Ukrajinu bližšie k víťazstvu a mieru. My musíme našu pomoc a dodávky zbraní zvyšovať, aby sa agresia Ruska skončila čo najrýchlejšie," povedala v sobotu predsedníčka estónskej vlády vo svojom príhovore na zasadaní Vojenského výboru NATO v Tallinne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy