Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
204. deň na Ukrajine: Putin sa čínskemu prezidentovi poďakoval za "vyvážený" postoj k Ukrajine
Zdielať na

204. deň na Ukrajine: Putin sa čínskemu prezidentovi poďakoval za "vyvážený" postoj k Ukrajine

Zdroj: fotosita

BRATISLAVA / Do Kyjeva už tretíkrát od začiatku ruskej invázie dorazila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. S ukrajinským vedením hovorila o ďalšom postupe v zbližovaní ekonomík a obyvateľov Ukrajiny a Európskej únie. Územie Ukrajiny opustilo podľa expertov prvé civilné lietadlo od apríla tohto roka. Prázdny stroj nízkonákladovej leteckej spoločnosti smeroval z Ľvova do poľských Katovíc. Ruské jednotky odpálili v stredu večer osem rakiet na mesto Krivij Rih, ležiace na juhu Ukrajiny. Zasiahli pritom hrádzu tamojšej priehrady, ktorá sa poškodila. Ukrajinský prezident Zelenskyj, pochádzajúci práve z Krivého Rihu, označil útok za teroristický čin. Hladina rieky Inhulec sa razom zvýšila z jedného na dva metre. Pod vodou sa ocitli aj časti mesta.

Putin ocenil pozitívny vývoj vzťahov Ruska a Iránu

Ruský prezident Vladimir Putin stretnutí 15. septembra s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím v Uzbekistane ocenil pozitívny vývoj vzťahov oboch krajín. "Na bilaterálnej úrovni sa spolupráca (s Iránom) vyvíja pozitívne," vyhlásil Putin, ktorý sa s Raísím stretol na okraj 22. summitu lídrov Šanghajskej organizácie spolupráce v meste Samarkand. AFP v tejto súvislosti konštatuje, že Moskva sa usiluje toto podujatie využiť na to, aby ukázala, že napriek ofenzíve na Ukrajine nie je medzinárodne izolovaná. 

Raísí zdôraznil, že Irán je seriózne odhodlaný rozvíjať bilaterálne strategické vzťahy s Ruskom v oblasti politiky, ekonomiky, obchodu a vzdušného priestoru. Raísí na margo amerických sankcií voči Rusku a Iránu poznamenal, že to len posilní vzťah oboch krajín. Dodal, že Američania si mylne myslia, že nejakú krajinu dokážu zastaviť tým, že na ňu uvalia sankcie.

Rusko zrušilo spravodajskú stránku denníka Nová gazeta

Najvyšší súd verdiktom zrušil najprominentnejšiemu denníku v krajine Novaja gazeta právo na internetovú publikačnú činnosť. Uštedrilo tým ďalší úder už aj tak okliešteným médiám, ktorým v súčasnosti dominuje štátom kontrolovaná tlač. "Najvyšší súd Ruskej federácie nariadil, aby webová stránka Novej gazety zastavila svoju činnosť ako masmédium," oznámili redaktori novín na sociálnej sieti. Novinári vysvetlili, že toto súdne rozhodnutie prišlo po tom, čo oň požiadala Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií. Podľa nich web Novej gazety porušoval zákon o zahraničných agentoch. Táto kontroverzná právna norma označuje skupiny osôb alebo jednotlivcov za zahraničných agentov, ak zo zahraničia dostávajú finančné prostriedky na činnosť, ktorá je podľa ruského vedenia politická a protištátna.

Európsky parlament schválil pôžičku vo výške päť miliárd eur pre Ukrajinu

Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok odobrili makrofinančnú pôžičku vo výške 5 miliárd eur s cieľom pomôcť Ukrajine pokryť jej akútne potreby financovania spôsobené inváziou Ruska. Na tejto podpore sa minulý týždeň dohodli ministri financií Európskej únie. Udialo sa tak počas neformálneho zasadnutia Rady ministrov financií EÚ a Euroskupiny v Prahe v dňoch 9. a 10. septembra. Krok podporili všetky členské štáty, vrátane Slovenska, pričom je to druhá časť sľúbeného balíka z mája vo výške deväť miliárd eur. V rámci prvej tranže už bola vyplatená miliarda eur.

Putin sa čínskemu prezidentovi poďakoval za "vyvážený" postoj k Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin na štvrtkovom stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v uzbeckom meste Samarkand, kde sa koná regionálny summit, odsúdil snahy vytvárať "unipolárny svet" a ocenil "vyvážený" postoj Pekingu k Ukrajine. Dodal, že Rusko "rozumie obavám" Pekingu, pričom nespresnil, aké obavy má na mysli. Zdôraznil, že Rusko sa hlási k politike jednej Číny. "Odsudzujeme provokácie USA a ich satelitov v Taiwanskom prielive," povedal. Putin tiež vyzval na globálne posilnenie Šanghajskej organizácie spolupráce a dodal, že si je istý tým, že jeho štvrtkové stretnutie so Si Ťin-pchingom povedie k posilneniu rusko-čínskeho partnerstva.

Krajiny EÚ okrem Maďarska plánujú požiadať OSN o monitorovanie situácie v Rusku

Takmer všetky členské krajiny EÚ okrem Maďarska súhlasili s prijatím návrhu rezolúcie, ktorou Radu OSN pre ľudské práva požiadajú o vymenovanie experta na monitorovanie situácie v Rusku. Dvojica diplomatov pre uviedla, že týchto 26 z celkového počtu 27 členských krajín EÚ plánuje Radu OSN pre ľudské práva požiadať, aby vymenovala tzv. špeciálneho spravodajcu. Ten by mal sledovať situáciu v oblasti ľudských právu v Rusku. Zasadnutie Rady OSN pre ľudské práva sa koná od 12. septembra do 7. októbra tohto roka v švajčiarskej Ženeve.

EÚ bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude treba

Vojnou zmietaná Ukrajina bude mať podporu Európskej únie tak dlho, ako to bude potrebné. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová to povedala na návšteve Kyjeva. "Nikdy sa nebudeme môcť vyrovnať obetiam, ktoré prinášajú Ukrajinci, ale môžeme vám povedať, že vaši európski priatelia budú po vašom boku tak dlho, ako to bude treba," uviedla von der Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Šéfka Európskej komisie tiež povedala, že prístupový proces Ukrajiny s EÚ je na dobrej ceste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy