Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
205. deň na Ukrajine: V oslobodenom Iziume našli masové pohrebisko so 440 hrobmi
Zdielať na

205. deň na Ukrajine: V oslobodenom Iziume našli masové pohrebisko so 440 hrobmi

BRATISLAVA / Ukrajinským nebom opäť lietali ruské rakety. Namierené boli na mestá Krivij Rih, Nikopol aj Charkov. Najviac ich dopadlo na Nikopol - podľa miestnych úradov ich bolo najmenej 40. Zranila sa pri nich 57-ročná žena. Údery poškodili v meste obytné domy, gymnázium i škôlku, a zasiahnuté bolo aj plynové potrubie. Ukrajinské sily ešte minulý týždeň spustili protiofenzívu a začali ruské vojská vytláčať zo severovýchodu a juhu krajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom nočnom prejave informoval o tom, že v meste Izium objavili masový hrob s najmenej 440-timi telami. Pozostatky ukrajinské úrady exhumujú a podrobia forenznému skúmaniu.

V oslobodenom Iziume našli masové pohrebisko so 440 hrobmi

V ukrajinskom meste Izium po jeho oslobodení spod ruskej kontroly objavili masové pohrebisko so zhruba 440 hrobmi. Povedal to hlavný policajný vyšetrovateľ v Charkivskej oblasti Serhij Bolvinov s tým, že všetky telá exhumujú a odvezú na forenzné vyšetrenie. Niektoré obete podľa neho zastrelili, iné zomreli v dôsledku ostreľovania a ešte mnohé telá neidentifikovali. Podľa Bolvinova je to jedno z najväčších pohrebísk v jednom oslobodenom meste.

Biely dom schválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 600 miliónov dolárov

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok 15. septembra schválil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 600 miliónov dolárov. Vo vyhlásení to uviedol Biely dom. Vojenská pomoc pozostáva z vybavenia a služieb, ako aj z tréningu ukrajinských vojakov, píše sa vo vyhlásení. Ďalšie podrobnosti vrátane typu poskytnutých zbraní však Biely dom nešpecifikoval. Washington poskytol Kyjevu od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vojenskú pomoc v hodnote viac ako 15 miliárd dolárov. Predmetné oznámenie o novom balíku pomoci prichádza v čase, keď ukrajinská armáda začala viesť masívnu protiofenzívu proti ruským inváznym silám.

Wizz Air potvrdil let prvého komerčného lietadla z Ukrajiny od apríla

Maďarská rozpočtová letecká spoločnosť Wizz Air vo štvrtok potvrdila, že prevádzkovala lietadlo, ktoré tento týždeň odletelo z Ukrajiny do Poľska. Ide o prvý let komerčného lietadla z Ukrajiny od apríla tohto roka. "Wizz Air potvrdzuje, že po hĺbkovom posúdení rizika a dôkladnej príprave odletelo jedno z jeho lietadiel 13. septembra z ľvovského Medzinárodného letiska Danyla Halyckého a úspešne pristálo v Katoviciach," uvádza sa vo vyhlásení tlačového odboru tejto leteckej spoločnosti. Ukrajinské ministerstvo pre infraštruktúru uviedlo, že je pripravené na obnovenie prevádzky letiska v Ľvove, ak bude letisko disponovať západnými bezpečnostnými zárukami. Doposiaľ nie jasné, akým spôsobom budú tieto opatrenia zabezpečené.

Pri výbuchu bomby zahynul generálny prokurátor LĽR a jeho námestník

Generálny prokurátor samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Sergej Gorenko a jeho námestníčka zahynuli v piatok pri bombovom útoku. "Podľa predbežných informácií generálny prokurátor Sergej Gorenko podľahol zraneniam v dôsledku výbuchu vo svojom úrade," povedal hovorca záchranárov. Ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na dôstojníka ministerstva vnútra separatistickej republiky napísala, že zahynula aj námestníčka generálneho prokurátora Jekaterina Steglenková.

V Charkovskej oblasti sa našlo desať lokalít využívaných na mučenie

Ukrajina v piatok oznámila, že na znovudobytom území vo východnej časti krajiny objavila najmenej desať lokalít, ktoré ruské sily využívali na mučenie. "Môžeme hovoriť o najmenej desiatich mučiacich centrách v obciach Charkovskej oblasti," povedal šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko na tlačovom brífingu. Priblížil, že dve takéto lokality boli nájdené v meste Balaklija na severovýchode Ukrajiny. Klymenko doplnil, že príslušné orgány otvorili za posledný týždeň 204 kriminálnych prípadov vyšetrujúcich možné spáchanie vojnových zločinov ruskou armádou. Reportéri z AFP v piatok informovali o stovkách hrobov v lesoch za mestom Izium, ktoré nedávno oslobodili ukrajinské sily spod ruskej okupácie. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva chce do Iziumu poslať monitorovací tím, aby preveril tvrdenia ukrajinských orgánov o nájdení masových hrobov.

Predsedovia parlamentov G7 prisľúbili Ukrajine pokračujúcu podporu

Predsedovia parlamentov z krajín skupiny G7 a Európskeho parlamentu ubezpečili Ukrajinu o ďalšej solidarite vo vojne proti Rusku. "Ľudia na Ukrajine nebránia len svoju demokraciu, ale aj demokraciu nás všetkých, takže cena, ktorú musíme platiť my, je nízka," uviedla predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiová na stretnutí s kolegami v Berlíne. "Samozrejme, že nás znepokojujú vysoké ceny energií, ale títo ľudia riskujú svoje životy," doplnila s tým, že je potrebná významná bezpečnostná podpora Ukrajiny, humanitárna a ekonomická pomoc, ako aj "sankcie, sankcie, sankcie", ktoré musí Rusko pocítiť. Predsedníčka nemeckého Spolkového snemu Bärbel Basová povedala, že ruský prezident Putin vedie boj proti všetkým liberálnym demokraciám Západu a ničí pritom vlastnú krajinu. "A v tomto boji nezvíťazí," vyhlásila. Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk pred stretnutím v Berlíne zopakoval požiadavku Kyjeva na dodávky tankov. "Situácia na fronte sa teraz zmenila vďaka našej armáde, ale aj vďaka zbraniam, ktoré sme dostali," zdôraznil. Skupina G7 združuje ekonomicky najvyspelejšie krajiny sveta. V súčasnosti jej predsedá Nemecko, okrem neho do nej patria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Taliansko a Spojené štáty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy