Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
207. deň na Ukrajine: Na oslobodených územiach v Charkovskej oblasti našli mučiarne
Zdielať na

207. deň na Ukrajine: Na oslobodených územiach v Charkovskej oblasti našli mučiarne

BRATISLAVA / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruské sily, ktoré predtým okupovali veľkú časť Charkovskej oblasti, z rozsiahleho používania mučenia. Rusko v uplynulom týždni zvýšilo počet raketových útokov na civilnú infraštruktúru na Ukrajine.

Na oslobodených územiach v Charkovskej oblasti našli viac ako 10 mučiarní

V oslobodených častiach Charkovskej oblasti našli vojaci mučiarne a zariadenia používané ruskými silami na mučenie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom sobotňajšom nočnom prejave povedal, že v rôznych mestách našli viac ako desať mučiarní. Jedna z nich bola napríklad na vlakovej stanici v meste Kozača Lopaň. Informuje o tom televízia CNN.

Zelenskyj obvinil ruských "fašistov" z mučenia v Charkovskej oblasti

"Mučenie bolo na tomto okupovanom území rozšírenou praxou," povedal prezident, pričom ruských okupantov, ktorí pred týždňom utiekli pred ukrajinskou protiofenzívou, označil za "fašistov" a ich správanie prirovnal k nacistom.

Tak ako nacisti aj Rusi sa budú za svoje zločiny zodpovedať pred súdom, povedal Zelenskyj. "Zistíme totožnosť všetkých tých, ktorí mučili a týrali ľudí, ktorí tieto zverstvá priniesli z Ruska sem, na ukrajinské územie," dodal. Zelenskyj a ďalej povedal, že ruskí agresori pri svojom úteku zanechali mučiace zariadenia. Ukrajinské úrady zverejnili fotografie týchto zariadení a miest, kde podľa nich došlo k mučeniu.

Z Ukrajiny odišlo zhruba 3,7 ton poľnohospodárskych produktov

Z Ukrajiny na základe dohody o odblokovaní jej čiernomorských prístavov, ktorú sprostredkovali Turecko a OSN, už odišlo 165 lodí s 3,7 milióna tonami poľnohospodárskych produktov. Informuje o tom spravodajský portál Sky News s odvolaním sa na úrady v Kyjeve. Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry uviedlo, že v nedeľu by malo z ukrajinských prístavov odísť 10 lodí so 169 300 tonami poľnohospodárskych produktov.

Rusko vystupňovalo útoky na civilnú infraštruktúru na Ukrajine

Rusko v uplynulom týždni zvýšilo počet raketových útokov na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Zasahuje aj miesta, kde tieto údery pravdepodobne nemajú priamy vojenský účinok. Uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany. Vystupňovaním takýchto útokov Rusko podľa britského hodnotenia reagovalo na svoje vojenské neúspechy.

Cieľom úderov sa stali okrem iného elektrická sieť alebo priehrada na rieke Inhulec pri meste Kryvyj Rih. Britské ministerstvo dodalo, že Rusko tiež pravdepodobne rozšírilo oblasť lokalít, ktoré je pripravené zasiahnuť v snahe "priamo oslabiť morálku ukrajinského ľudu a vlády".

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej správe zo sobotňajšieho večera uviedol, že ruské sily naďalej vykonávajú "nezmyselné ofenzívne operácie" okolo miest Doneck a Bachmut namiesto toho, aby sa zamerali na obranu voči protiofenzívam ukrajinským síl, ktoré stále postupujú.

Ruské pozície na severovýchode Ukrajiny sú podľa ISW celkovo značne zraniteľné, keď tam ruská armáda neposiela väčšie posily. Je možné, že Rusko sa rozhodlo túto oblasť nebrániť. "Uprednostnenie obrany ruských ziskov na juhu Ukrajiny pred udržaním severovýchodu dáva strategický zmysel, pretože Chersonská a Záporožská oblasť (na juhu) sú pre Rusko i Ukrajinu kritickým územím, čo neplatí pre riedko osídlené poľnohospodárske oblasti na severovýchode," konštatoval inštitút v správe na svojom webe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy