Polojasno
22°
Bratislava
Karol III. v prvom kráľovskom prejave: O láske pre Harryho a Meghan či zachovaní tradičných hodnôt
Zdielať na

Karol III. v prvom kráľovskom prejave: O láske pre Harryho a Meghan či zachovaní tradičných hodnôt

LONDÝN / Nový anglický kráľ Karol III. sa v piatok večer, 9. septembra, po prvýkrát ako hlava štátu prihovoril Veľkej Británii a zároveň aj celému svetu. Vyjadril sa k smrti svojej mamy Alžbety II. a potvrdil, že jeho syn William sa stane princom Walesu. Túto pozíciu zdedí práve po súčasnom monarchovi.

"Máme u nej ten najsrdečnejší dlh, aký môže rodina u svojej matky mať. Pre jej lásku, rady, pochopenie a príklad," začal v premiérovom kráľovskom prejave. Rozprával s viditeľným žiaľom, pokojnou "vznešenou" angličtinou, ktorá je typická pre vysoké vrstvy tamojšej spoločnosti. Nadviazal na sľub matky - v roku 1947 pomocou rádiových vĺn prisahala, že svoj život, nech už je krátky alebo dlhý, oddá službe ľuďom. 

Uznal, že pod tlakom spoločenských zmien musela pookriať aj monarchia. Napriek tomu však vyslal jasný odkaz: "Naše hodnoty ostávajú, a musia ostať, konštantné." Občanov adresoval jasne. "Nech žijete kdekoľvek v Spojenom kráľovstve alebo štátoch Commonwealthu či iných teritóriách, nech pochádzate z akéhokoľvek prostredia a viery, vydávam sa vám slúžiť lojálne, s rešpektom a láskou, ako som to robil aj doteraz," povedal.

Jasne určil roly najbližšej rodiny. Jeho manželka Camilla ostane po jeho boku v oficiálnej funkcii a tituly získa aj William. Následník trónu ich po ňom zdedí. Stane sa tak vovjodom z Cornwallu a princom Walesu. Osobne menoval aj jeho manželku Kate Middleton, ktorá v minulých rokoch rozvírila vlny kráľovskej rodiny. Asi najviac ale prekvapilo jeho oslovenie smerujúce k druhému kontroverznému manželskému páru. "Chcem vyjadriť svoju lásku Harrymu a Meghan, zatiaľ čo pokračujú vo svojich životoch v zámorí," prehlásil.

Na záver prešiel k ešte emocionálnejším slovám. Prehovoril k zosnulým rodičom a na záver - tradične britsky - citoval Shakespeara: "Nech ťa let anjelov uspieva do tvojho pokoja." S rovnakým prianím, s akým Horatio poslal Hamleta na onen svet, vyprevadil aj svoju mamu, kráľovnú Alžbetu II. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy