Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako vyzeral deň po smrti kráľovnej? Karol III. sa už stretol s novou premiérkou
Zdielať na

Ako vyzeral deň po smrti kráľovnej? Karol III. sa už stretol s novou premiérkou

LONDÝN / Vo štvrtok, 8. septembra, naposledy vydýchla britská kráľovná Alžbeta II. Piatok tak bol prvým dňom, keď sa Briti mohli naplno ponoriť do smútku a začať sa lúčiť s panovníčkou, ktorá bola pre väčšinu z nich jedinou, ktorú kedy zažili. Zároveň však začali volať na slávu jej následníkovi - novému britskému kráľovi Karolovi tretiemu.

Najprv sa napoludnie ozvali zvony, potom delá. Desiatky rokov otriasali Veľkou Britániou salvy na počesť kráľovnej Alžbety II. Rovnako zazneli aj deň potom, čo o ňu Briti prišli. 96 sálv - jedna za každý rok, ktorý prežila. 

Krátko popoludní zasadla aj dolná komora britského parlamentu. Minútou ticha si jej členovia uctili pamiatku kráľovnej. "Jej výsosť kráľovná Alžbeta II. bola jedným z najväčších lídrov, akých kedy svet poznal," uviedla nová britská premiérka Liz Truss, pätnásty človek, ktorého hlava štátu do funkcie zasvätila. Urobila tak dva dni pred svojím odchodom. "Veľká Británia je dnes veľkou krajinou vďaka nej. Commonwealth je rodinou národov vďaka nej," dodala Truss.

Odchod sedemdesiat rokov panujúcej kráľovnej oplakáva celý svet. Dôležité pamiatky v rôznych kútoch planéty sa na jej počesť odeli do fialovej. Úmrtie kráľovnej však vo viacerých krajinách povzbudilo aj hlasy volajúce po odtrhnutí od britského Commonwealthu. Samotní Briti aktuálne riešia skôr veľké zmeny, ktoré ich čakajú. Alžbetínsku dobu vystrieda tá karolovská, čo so sebou prináša zmeny na bankovkách, známkach, ale napríklad aj poštových schránkach. 73-ročný Karol III. sa spolu s manželkou Camillou vrátil zo Škótska do Londýna, aby pri Buckinghamskom paláci pozdravil svojich poddaných, ktorí sa tam zišli.

Kráľom sa stal okamžite po úmrtí Alžbety. Oficiálne ním bude vyhlásený v sobotu v priamom televíznom prenose. Termín korunovácie zatiaľ známy nie je. Miesto následníka trónu ihneď zaujal jeho najstarší syn, 40-ročný princ William. Mladší Harry, ktorý rovnako opustil Škótsko, je aktuálne piatym v poradí nástupníctva. Mimoriadna pozornosť sa však bude v nasledujúcich hodinách a dňoch upierať najmä na ich otca. Ten sa pracovne stretol s britskou premiérkou Truss a pred malou chvíľou sa po prvýkrát prihovoril obyvateľom Veľkej Británie.

Posledná cesta ešte čaká na kráľovnú Alžbetu II. Rakvu s jej telom najskôr prevezú do paláca v Edinburghu, následne ju letecky dopravia do Londýna. Pohreb by sa mal uskutočniť na desiaty deň po úmrtí. Oficiálny dátum však zatiaľ zverejnený nebol. Briti sa s ňou tak či onak lúčia už od štvrtkového večera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy