Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
198. deň na Ukrajine: Situácia v Záporožskej elektrárni je pre výpadok prúdu vysoko riziková
Zdielať na

198. deň na Ukrajine: Situácia v Záporožskej elektrárni je pre výpadok prúdu vysoko riziková

BRATISLAVA / Viac-menej pokojný deň na fronte toho veľa nepriniesol. Rusi pošlú do Charkova posily. NATO zdôraznilo, že pre Kremeľ nechce byť hrozbou. Putin sa na budúci týždeň stretne s Erdoganom. Svet sa stále pozerá na situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni - šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi vyjadril svoje znepokojenie.

Z dôvodu chaotickej situácie ohľadom smrti kráľovnej Alžbety II. sme si pre vás vo štvrtok, 8. septembra, sumár z Ukrajiny nepripravili. Zhrnutie 196. dňa nájdete TU.

Šéf MAAE: Situácia v Záporožskej elektrárni je pre výpadok prúdu vysoko riziková

Pre prerušenie dodávok elektriny do Záporožskej jadrovej elektrárne, ktoré zavinilo ostreľovanie, je situácia na mieste vysoko riziková a je nutné v okolí zariadenia čo najrýchlejšie ustaviť ochrannú zónu. Vyhlásil to dnes šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi.

Prevádzkovateľ ukrajinskej elektrárne obliehanej ruskými jednotkami podľa neho zvažuje odstavenie posledného fungujúceho reaktora, pretože pravdepodobnosť, že sa podarí dodávky elektriny do elektrárne obnoviť, je veľmi nízka. "Naliehavo vyzývam, aby ostreľovanie v celej oblasti okamžite ustalo," povedal Grossi.

Putin a Erdogan sa na budúci týždeň stretnú

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký kolega Recep Tayyip Erdogan sa na budúci týždeň plánujú stretnúť v uzbeckom Samarkande. Pravdepodobne budú diskutovať o dohode o vývoze obilia cez Čierne more. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Vidíme, že Istanbulské dohody o obilí sa realizujú. Vidíme však aj to, že táto implementácia nie je prospešná pre chudobné krajiny, pretože do ‘chudobných krajín’ podľa klasifikácie OSN dorazili iba dve nákladné lode s potravinami," uviedol.

NATO nechce byť pre Rusko hrozbou, ale svoje územie bude pred ním brániť, tvrdí USA

Vyslovil to americký minister obrany Lloyd Austin po stretnutí s českou ministerkou Janou Černochovou v Prahe. "Budeme veľmi pevne stáť po boku svojich spojencov a budeme sa brániť útokom Ruska," prehlásil. Upozornil, že NATO nevyhľadáva konfrontáciu s Moskvou. Česko označil za významného spojenca a ocenil, že sa zaviazalo zvýšiť investície do obrany.

Rusko oznámilo vyslanie posíl do ukrajinskej Charkovskej oblasti

Ruská štátna televízia medzitým podľa agentúry Reuters odvysielala rozhovor s Moskvou dosadeným šéfom charkovskej oblastnej správy, ktorý priznal, že sily Kyjeva dosiahli "významné víťazstvo""Samotný fakt prelomenia našej obrany je už významným víťazstvom pre ukrajinské ozbrojené sily," uviedol Vitalij Gančev v interview. Podľa jeho slov tiež prebiehajú prudké boje v oblasti mesta Balaklija, ktorého opätovné dobytie vo štvrtok oznámila Ukrajina.

Situácia na Ukrajine z predchádzajúceho dňa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy